A aparut al doilea volum „Documentele Reeducarii“. Procesele si interogatoriile grupurilor Bogdanovici si Turcanu

Cunoscutul istoric si arhivist Mircea Stanescu a publicat recent la Editura Vicovia din Bacau o noua lucrare ce contine documente originale din Arhiva CNSAS (fosta arhiva a Securitatii) si de la Arhivele Nationale Istorice Centrale. Mircea Stanescu si-a concentrat in ultimii ani eforturile pe studierea si scoaterea la iveala a unor documente, dovezi ale perioadei negre a comunismului din anii 50.
„Documentele Reeducarii“, volumul 2, este structurat ca si primul volum, in mai multe capitole. Documentele sunt ordonate cronologic iar interogatoriile consemnate de anchetatori nu sunt afectate radical de corectura.

„Textele sunt transcrise fidel si prezentate cat mai aproape de forma lor originala, Toate greselile, de ortografie, punctuatie, stil ori continut apartin originalelor, si nu am intervenit decat atunci cand am apreciat ca lectorul risca sa piarda sensul. Am corectat numele gresite, pentru a evita confuziile, si am identificat anchetatorii sau alte persoane la care face referire. Nivelul de instruire scolara al autorilor documentelor este de multe ori foarte scazut, motiv pentru care si ortografia este imposibila. La fel, interogatoriile din proces sunt ilizibile si devin inteligibile abia dupa un exercitiu staruitor si indelungat“, scrie Mircea Stanescu în pagina introductiva dedicata noului volum.

Viorel Cucu-Editura Vicovia si Mircea Stanescu

Cartea, de 552 de pagini, cuprinde capitolele: „Procesul grupului Bogdanovici“, „Procesul Grupului Turcanu“, „Dosarul Biroului Politic“, „Legislatie“, „Indice de nume“ si anexe cu fotografii ale condamnatilor. Marturiile smulse de anchetatori, care se gasesc in capitolele loturilor Bogdanovici si Turcanu, sunt urmate de incheierile de sedinta ale instantelor de judecata, urmate de stabilirea unor pedepse de zeci de ani de puscarie. Simpla afiliere la miscarea legionara, uneori facuta in adolescenta, este considerata activitate criminala si terorista.
Reeducarea, construirea „Omului nou“ de regimul comunist instalat de sovietici dupa 1944, este conceptul central al operelor scrise de istoricul Mircea Stanescu.
„Termenul „reeducare“ este o vocabula a „limbii de lemn“, care are ca scop sa acopere o realitate teribila. Astfel, „reeducarea” de „tip Pitesti” a constat într-o tentativa a puterii comuniste de a-si transforma opozantii – reali sau presupusi – în aderenti. Experimentul a fost pus în practica în anii 1949-1952 la închisoarea din Pitesti si în alte cinci locuri de detentie, si are un precedent: reeducarea de la Suceava. Volumul de fata contine documente din Arhiva CNSAS (fosta a Securitatii) si este primul dintre cele doua proiectate sa grupeze marturii ale victimelor si relatari ale actorilor regimului comunist implicati în acea actiune“, scrie Mircea Stanescu.
Autorul, potrivit wikipedia, este absolvent al Facultatii de Filosofie a Universitatii Bucuresti (1994) si doctor al aceleiasi Universitati (1999).[1] A facut stagii de cercetare în istorie contemporana si stiinte politice la Universitatea Toulouse le Mirail (1996), Institut d’Études Politiques (1999–2002) si Maison des Sciences de l’Homme din Paris (2002). În prezent este arhivist la Biroul de Arhive Contemporane al Arhivelor Nationale ale României.[1] Este autorul trilogiei Reeducarea în România comunista (Polirom, 2010–2012) si al lucrarii The Reeducation Trials in communist Romania, 1952–1960 – Procesele reeducarii în România comunista – (East European Monographs, Columbia University Press, 2011).
Mircea Stanescu a publicat trei volume cu titlul „Reeducarea în România comunista“, la Editura Polirom, care acopera 10 ani de documente si abuzuri ale regimului comunist-stalinist si doua volume „Documentele reeducarii“, la Editura Vicovia din Bacau, detinuta de Viorel Cucu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com