Valea Uzului – qui prodest?

Autoritatile din Harghita au comemorat pe 26 august soldatii secui cazuti la Valea Uzului, în al doilea Razboi Mondial.

În absenta mizelor electorale, dar si datorita perioadei estivale in care romanii se bucura de vacante, Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului nu a mai fost scena tensiunilor cu tenta de scandal dintre români si maghiari, care au umbrit Ziua Inaltarii – 06 iunie 2019.

În 26 de august, s-a comemorat in pace si liniste, marele merit pentru normalizarea situatiei apartinând autoritatilor locale din judetul Bacau, care au aprobat fara nici o obiectie manifestarile, desi unii lideri maghiari au încercat sa agite iar spiritele în zona invocând ca vor aduna 10.000 de etnici in Valea Uzului. Comparativ, se dovedeste ca autoritatile din Bacau dau dovada de întelepciune si nu dau apa la moara retoricilor extremiste.

Pentru prima data se întrevad si sanse ca decizia guvernelor celor doua tari de a organiza un Cimitir Militar International sa determine normalizarea dialogului între autoritatile din Harghita si cele din Bacau, un argument în acest sens fiind recunoasterea implicita a autoritatii primariei Darmanesti asupra cimitirului, devreme ce aprobarea adunarii publice a fost emisa (Maghiarii au recunoscut OFICIAL c? Cimitirul Eroilor din Valea Uzului NU ESTE în Harghita) de primarul localitatii Darmanesti, Constantin Toma, la solicitarea comunei Sânmartin, din judetul Harghita.

Solutia pentru Cimitirul International al Eroilor de la Valea Uzului ar putea veni însa din partea Guvernului, care a solicitat trecerea acestuia in administrarea MApN, mai exact la Oficiul National pentru Cultul Eroilor, masura de altfel fireasca dupa derularea procedurii de granituire organizata in iulie anul acesta, tot de administratia din Bacau, ramasa din pacate fara nici un rezultat.

Mai mult, MApN, prin Oficiul National pentru Cultul Eroilor, ar trebui sa reactioneze la intentiile unor lideri maghiari de a falsifica istoria, prin afirmatii de genul ca cel mult un soldat român ar fi îngropat in cimitirul din Valea Uzului.

Memorandum-ul întocmit de MApN in acest sens este blocat de Ministerul  Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice care sustine ca, pana la clarificarea in instanta a apartenentei la partea româna sau maghiara a cimitirului, nu se poate lua o decizie în acest sens.

De parca ar conta carui judet apartine cimitirul, atâta timp cât trece în administrarea MApN?

Si uite asa problemele ramân nerezolvate, în timp ce lideri maghiari continua retorica victimizarii si incitarii românilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com