Marti, 14 noiembrie, la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti a avut loc deschiderea expozitiei de etnografie si artizanat „Ritualuri Venezuelene”. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela in Romania, in parteneriat cu autoritatile romane, cu ocazia „Lunii culturii venezuelene in Romania”. Expozitia mai poate fi vizitata pana pe 21 noiembrie.
Obiectele de arta expuse la Muzeul Taranului Roman, specifice populatiei indigene, inca mai pot fi intalnite in tara latino-americana. Ambasadorul Venezuelei in Romania, ES Zulay Prieto de Rodriguez, a tinut un discurs despre traditiile si obiceiurile unice din Venezuela. Mai mult, intreaga expozitie gandita structural si pedagogic, adresandu-se si elevilor, care pot consulta legendele atasate fiecarui exponat.
Intr-un cadru relaxant, la finalul ceremoniei, invitatii au servit “pan de jamon” dar si alte produse traditionale.
Discurs sustinut de Ambasadorul Venezuelei in Romania, Zulay Prieto de Rodriguez
„Doamna Director, Excelentele Voastre, onorat public,
Permiteti-mi, înainte de toate, sa va adresez un calduros salut de bun-venit în aceasta minunata „casa a taranului român”, care are amabilitatea de a gazdui, începând de astazi, pe un frate al sau – chir daca atât de îndepartat -: venezueleanul, ale carui obiceiuri si traditii religioase am dorit sa vi le prezentam prin intermediul acestei expozitii, cu prilejul „Lunii culturii venezuelene in Romania”.
Suntem profund recunoscatori domnului Virgil Nitzulescu, Directorul Muzeului National al Taranului Român si colaboratorilor sai pentru sprijinul acordat în organizarea acestei expozitii, care sper sa va trezeasca interesul si sa va placa.
Obiectele de artizanat expuse sunt specifice populatiei indigene; înca mai dainuie, în Venezuela zilelor noastre, câteva din vechile triburi indiene; los guajiros, los wayuu, los pemones, care îsi duc viata la fel ca în timpurile stravechi: se dedica în principal vânatorii, pescuitului si cultivarii pamântului, pentru a-si asigura hrana, dar si fabricarii uneltelor, îmbracamintii si obiectelor de artizanat. Ceea ce impresioneaza pe omul educat din zilele noastre este modul în care comunitatile acestea reusesc sa-si pastreze lumea propie de valori – sociale, morale, culturale – bazata pe transmiterea, de la o generatie la alta, a celor mai frumoase traditii, obiceiuri si principii de viata: comuniunea cu natura, folosirea roadelor pamântului doar în scopul strict al hranei, fara excese, caci ei respecta creatia divina, considerându-se o mica parte a ei, cu misiunea de a veghea la mentinerea echilibrului primordial. Seful de trib – el cacique – are rolul de a face ca toate aceste valori sa fie raspândite între membrii tribului, prin intermediul ritualurilor. În majoritatea lor, aceste ritualuri au caracter religios; ele determina relatia indigenilor cu mediul înconjurator si contin, esentialmente, o diversitate de semne si reguli de conduita, transmise pe cale orala, si acompaniate de gesturi si miscari corporale, pe ritmuri dictate de instrumente specifice. În felul acesta, membrii tribului ramân uniti si reusesc sa-si pastreze intacte traditiile. În fiecare trib exista, de asemenea, povestitori, persoane dotate cu talentul de a transmite pe cale orala mituri imemoriale, istorii si legende ale strabunilor, povatuindu-i pe oameni despre binefacerile si pedepsele datorate faptelor proprii si, mai presus de orice, despre ratiunea tuturor lucrurilor. În aceasta consta bogatia inestimabila a culturii indigene.
Seria de fotografii expuse reprezinta cele mai importante obiceiuri, cu ocazia sarbatorilor religioase. Dupa cum veti observa, obiceiuri ancestrale, de origine indigena, se înlantuie cu altele, mai recente, dobândite prin intermediul religiei catolice, într-un bogat creuzet folcloric, definit prin respectarea valorilor sfinte, pofta de viata, spiritul de fratie si bucuria de a împarti cu semenii momentele festive din an.
Veti vedea în aceste fotografii costume specifice fiecarei sarbatori, masti, sceptre, coarne, pene, cruci, amulete, toate foarte viu colorate, indiciu pentru caracterul tonic al acestor sarbatori, cu atât mai mult cu cât procesiunile sunt acompaniate de muzica ritmata a inseparabilelor tobe de toate marimile.
Consider, asadar, ca identitatea noastra culturala se defineste, mai presus de orice, printr-o imensa caldura umana si prin aspiratia catre noi etape de viata, pline de sperante si vise de îndeplinit.
Va invit sa patrundeti în universul nostru”, a rostit ES Zulay Coromoto Prieto de Rodriguez, Ambasadorul Republicii Bolivariene Venezuela in Romania.