Procesul castigat de Paltin Sturza la Tribunalul Covasna, repus pe rol de Jean Valentine Ghika si de procurorii DNA

Paltin Gheorghe Sturza a primit 43 de mii de hectare de padure în Comanesti, Moinesti, Agas, Asau, Dofteana, Darmanesti, Brusturoasa si Palanca, prin hotarârea Tribunalului Covasna, din 2013. Asta, desi tatal lui, Elie Vlad Sturza, care a decedat între timp, solicitase doar 34 de mii de hectare. Paltin Sturza este stranepotul Mariei Ghika, fiica marelui explorator român Dimitrie Ghika, fondatorul orasului Comanesti.

Mostenirea lui Dimitrie Ghica Comanesteanul (19)Mostenirea lui Dimitrie Ghica Comanesteanul (14)Perchezitiile facute ieri de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie din Brasov sunt legate de modul în care s-a desfasurat procesul privind cererea de retrocedare a unor paduri, a caror suprafata este de doua ori mai mare decât Bucurestiul. În 2005, Elie Vlad Sturza, nepotul Mariei Ghika si stranepot al lui Dimitrie Ghika Comanesti a solicitat 34 de mii de hectare de padure în judetul Bacau, aflate în localitatile Bratulesti, Ciobanus, Palanca,  Agas si Comanesti. Comisia Judeteana de Fond Funciar Bacau i-a respins cererea pe motiv ca ar fi neîntemeiata, deoarece Elie Vlad Sturza nu îndeplinea conditiile legale. Mai precis, nu era ruda de pâna la gradul patru, ca sa aiba drept de mostenitor. „Acest dosar a fost câstigat definitiv paduresi irevocabil de institutiile statului,  în 2007, la Onesti, deoarece Ellie Vlad Sturza si apoi mostenitorul acestuia Paltin Sturza, nu aveau calitatea de ruda de gradul patru, ca sa poata primi padurea. Paltin Sturza vine dinspre ramura Maria Ghika, care nu a avut paduri, ci doar imobile“, a spus Gheorghe Savu, seful Ocolului silvic Traian, fost director al Directiei Silvice Bacau.

Doi ani mai târziu, Paltin Sturza, cu ajutorul avocatului Ioan Adam, profesor universitar dar si deputat PSD, reuseste sa redeschida dosarul, printr-o cerere de revizuire exceptionala. Dar, juristii Institutiei Prefectului Bacau au facut contestatie, deoarece actele noi de la dosar au fost depuse peste termenul de 30 de zile. „Am facut atunci contestatie fata de cererea de revizuire a lui Paltin Sturza, deoarece aceasta era tardiva. Din actele primite de la Arhivele Statului, din confirmarea de primire a documentelor, am constatat ca urmasul familiei Ghika a facut tardiv, peste termenul de 30 zile, cererea de revizuire. Instanta de la Sfântul Gheorghe ne-a respins contestatia noastra, fara însa sa-si motiveze vreodata decizia“, a declarat Daniel Asaftei, fost jurist al Institutiei Prefectului Bacau, responsabil pe fond funciar.

Valeriu Stoica primeste 105 mii de euro de la Directia Silvica Bacau si pierde procesul în fata lui Ioan Adam

Odata acceptata revizuirea ceruta de Paltin Sturza, pe motiv ca actele de succesiune fata de Maria Ghika (care primise 6 milioane de lei, în galbeni si imobile, dar nu padure) nu si-au facut efectul, Directia Silvica Bacau, condusa la acea vreme de Gheorghe Manaila, intervine în favoarea Comisiei Judetene de Fond Funciar si-l angajeaza pe Valeriu Stoica, fostul ministru al Justitiei. Pentru doua pledoarii sustinute la Sf Gheorghe si la Tribunalul Covasna, dar si plângeri penale facute împotriva judecatorilor care au dat solutia, Stoica&Asociatii a primit 105 mii de euro.

Ioan Adam ne-a declarat la acea data ca: „Am descoperit acte noi si de aceea am formulat actiunea de revizuire. Este vorba e o hotarâre judecatoreasca din 1943, de codiciliul lasat de Dimitrie Ghika dar si de o recipisa. Batrânul Ghika recunaste ca a nedreptatit-o pe fiica sa Maria“.Argumentele invocate de Paltin Sturza, prin avocatul Ioan Adam, fac referire la partajul ascendent din 1902, care ar fi ramas fara efect în urma testamentului din 1906 si a codiciliului din 1921. Dimitrie Ghika, dupa sinuciderea fiului Nicolae Ghika, fost Guvernator al Bancii Natiunii, decide sa faca o noua împartire a averii, între fiica Maria dar si la cei cinci nepoti. În 1923 Maria Ghika primeste 6 milioane de lei, în aur, dar nu padure. Pentru mostenitorii fiului Nicolae Ghika pastreaza aceleasi dispozitii, adica mosiile Palanca si Comanesti, care totalizeaza 11,5 mii hectare.

Dosarul ajuge spre judecare, pe fond, la Tribunalul Covasna, care a decis în aprilie 2012, prin decizia judecatorului Lorand Ordog Andras (arestat ieri de DNA) sa retrocedeze 43 de mii de hectare. Instanta a luat în considerare mosiile familiei Ghika, dupa un act din 1872, chiar daca pâna la nationalizarea facuta de comunisti în 1948 o parte din paduri fusesera înstrainate sau ipotecate. În afara celor 34 de mii de hectare, magistratii din Covasna au inslus si mosiile Beleghet si Dofteana, care fusesera ipotecate si pierdute  în 1902, de Nicolae Ghika, tatal lui Dimitrie Ghika. Mai mult, potrivit unei ordonante a Tribunalului Bacau, Creditul Funciar Rural a executat familia Ghika cu cele doua mosii, care însumeaza peste 9 mii de hectare de padure. Tribunalul Covasna a dispus ca lui Paltin Sturza sa i se dea sapte mosii, desi Dimitrie Ghika mai stapânea doar Palanca si Comanesti, care au ajuns la urmasii lui Nicolae Ghika, dupa împartirea facuta în 1923.

Procesul privind retrocedarea celor 43 de mii de hectare nu s-a încheiat. Jean Valentine Ghika se judeca astazi, la Tribunalul Sibiu, în cererea de revizuire fata de verisorul Paltin Sturza dar si împotriva comisiilor de fond funciar care au cu titlu executoriu obligatia, potrivit deciziei Tribunalului Covasna, sa-l puna în posesie pe Paltin Sturza.

Paltin Sturza, stranepotul lui Dimitrie N. Ghika Comanesteanul

„Dimitrie Ghika - Comanesti“- In memoriam  (15)Dimitrie N. Ghika Comanesti (nascut în 1839) este urmas de drept al boierilor Ghika, care au condus Moldova si Tara Româneasca mai bine de 75 de ani. Macedo-români, membrii familiei Ghika au ajuns sa ocupe pozitii importante în Imperiul Otoman, dar si în tarile române. Dimitrie Ghika Comanesteanul a fost doctor în drept al Universitatii din Berlin, prefect al Bacaului dar si deputat în Parlamentul României. S-a casatorit cu Zoe Lahovary, cu care are doi copii: Nicolae si Maria. Nicolae s-a casatorit în 1903 cu Yvonne Baleanu, care-i naste pe Nicolae, Eugen, Dumitru (Dede), Yvette si Alexis.  Maria Ghika, bunica lui Elie Vlad Sturza si strabunica lui Paltin Sturza, s-a casatorit cu Leon Mavrocordat. Fiica lor, Zoe Mavrocordat se casatoreste cu Mihail Sturza, care devine ministrul de externe al României în 1940 si-l naste pe Elie Vlad Sturza, tatal lui Paltin Sturza.

 

 

 

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com