Problemele financiare ale firmei Polimex Mostostal baga Sala Polivalenta din Bacau in corzi

In urma cu doi ani, pe 17 iunie 2011, la Primaria Bacau a fost semnat contractul cu firmele care urmau sa realizeze Sala Polivalenta pe  locul fostelor unitati militare. Valoarea investitiei, suportata integral de la bugetul local, este de peste 58 de milioane de lei.  Termenul de executie al lucrarilor, de 24 de luni, a

In vara lui 2013 bacauanii trebuiau sa se bucure de noua investitie

In vara lui 2013 bacauanii trebuiau sa se bucure de noua investitie

expirat. Ceea ce ar trebui sa fie acum Sala Polivalenta, arena pentru sportivii Bacaului, este doar o fundatie imensa, parasita. Iar fierul din structura incepe sa rugineasca.

Chiar daca in presa internationala s-a vorbit despre gravele probleme financiare pe care le intampina Polimex Mostostal, in Bacau s-a pastrat doar un moment de reculegere si tacere. Probabil, bacauanii nu au dreptul sa stie ce se intampla cu banii lor, de ce intarzie lucrarile publice si care sunt solutiile? Reuters, globalinsolvency.com si multe altele au scris despre colosul polonez Polimex care se clatina din toate incheieturile si care cere rabdare bancilor si altor creditori la plata datoriilor. In urma cu doi ani, primarul municipiului Bacau, Romeo Stavarache, lauda puternica firma si se bucura, ca doar in Polonia firma realiza trei stadioane odata. Intre timp, liderul de pe piata constructiilor din Polonia, care a preluat si Coiffer (in 2008) si-a retras utilajele din Bacau.

Polimex a jucat tare la licitatii dar s-a innecat la executie si materiale de constructii

Sala Polivalenta Bacau (2)Interesant este faptul ca Polimex Mostostal dadea semne de „oboseala“ inca din 2011, cand deja inregistra pierderi importante, dar in Romania -Bacau, era laudata. Firma a practicat o politica agresiva pe fondul licitarii la preturi foarte mici a executiei lucrarilor. Insa costul materialelor, criza economica, lipsa de lichiditati i-a adus in pragul colapsului. Spre exemplu, specialistii care au facut proiectul Salii Polivalente din Bacau au evaluat costurile la peste 74 de milioane de lei, dar Polimex Coiffer a castigat cu 58, sperand sa mai imbunatateasca „scorul“, asa cum se face in constructii, prin acte aditionale si o buna relatie cu autoritatile locale bacauane.

Inca asteptam raspunsul oficial al Primariei Bacau, legat de situatia de la Sala Polivalenta. Speram sa aflam si daca in contract sunt prevazute clauze de penalitate fata de polonezi, cati bani s-au decontat dar si ceva despre achizitii. Dar si daca a continuat dialogul cu partenerii polonezi de la Polimex Mostostal-Coiffer dupa retructurarea firmei.

Articol Reuters: Company struck debt deal with banks, bond-holders

Articol globalinsolvency.com- Polimex Buys Time From Creditors

Comunicat de presa-Primaria Bacau-17 iunie 2011

Primarul Municpiului Bacau, domnul Romeo Stavarache, a semnat astazi contractul de executie al viitoarei Sali Polivalente, împreuna cu reprezentantii consortiului care au câstigat licitatia organizata în acest sens. Lucrarea va fi executata de catre un consortiu format din asocierea dintre doua firme cu vasta experienta în domeniu, Polimex Mostodal din Polonia si Instakon Oy din Finlanda. Licitatia pentru desemnarea câstigatorului a fost deschisa, internationala, anuntul fiind publicat si în Jurnalul Uniunii Europene.

 

Sala Polivalenta din Bacau va avea o capacitate de 6.000 de locuri, cu posibilitatea extinderii numarului de locuri pâna la 8.000. Aceasta va fi construita în cartierul CFR, în zona strazilor General Stefan Guse – Constantei – Tineretului. Valoarea contractului este de 58.156.935 lei, iar durata de executie este de 24 de luni. Amplasarea Salii Polivalente în aceasta zona demonstreaza înca odata preocuparea administratiei locale pentru dezvoltarea orasuli si pe axa Est – Vest, accesul în zona urmând sa se faca rapid, prin Pasajul Rutier Subteran, în zona functionând si Centrul de Afaceri si Expozitii „Mircea Cancicov”. Sala Polivalenta va fi multifunctionala, pe lânga competitiile specifice sporturilor de sala aici putând fi organizate si activitati de recreere, spectacole etc.

 

„Foarte important pentru noi este ca aceasta lucrare sa fie o lucrare de referinta, iar Municipiul Bacau va avea cu siguranta un cuvânt de spus in lumea sportului.  Miscarea sportiva este din ce în ce mai puternica în Bacau, orasul are un cuvânt din ce în ce mai greu în lumea sportului si sunt convins ca performantele pe care echipele bacauane le vor obtine vor fi din ce în ce mai mari si vor atrage mii de bacauani la spectacolele sportive.

Licitatia internationala, publicata si în Jurnalul  Uniunii Europene, ne-a dat posibilitatea  sa avem, în Bacau, o asociere de doua firme foarte puternice din Europa. Firma de executie are circa 10.000 de angajati si în acest moment construieste trei stadioane în Polonia pentru Campionatul European de fotbal din 2012”, Romeo Stavarache, primarul Municipiului Bacau.

 

Cele doua societati care formeaza consortiul care va construi Sala Polivalenta din Bacau au în portofoliul de activitati proiectarea si constructia mai multor edificii de acest gen, dintre care amintim patinoare multifunctionale în Regensburg, Germania, în Imatra si Leppovaara, Finlanda, patinoare cu capacitati cuprinse între 1.500 si 5.500 de locuri, precum si mai multe complexe sportive multifunctionale în Polonia. În prezent, cele doua societati sunt implicate si în constructia  si modernizarea unor stadioane din Polonia, tara care, împreuna cu Ucraina, va gazdui Campionatul European de fotbal din 2012.

 

Un comentariu

  1. Radu spune:

    Dupa The Sun acum si Reuters ? Lasa ca le scrie Romika Pavelica o scrisorica si le zice ca o are mica 🙂

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com