Omar Hayssam si Miscarea Populara

Scris de Victor Nichitus-Jurnalist de Dimineata

La Bucuresti s-a lansat partidul presedintelui Basescu. Miscarea Populara, care initial a aparut ca organizatie neguvernamentala, s-a transformat rapid în formatiune politica acaparând importanti lideri ai PDL. Marea majoritate a celor care se afla în fruntea acestei formatiuni politice au candidat anterior pe listele electorale ale democrat liberalilor români.

 

sursa foto: ziaruldegarda.ro

sursa foto: ziaruldegarda.ro

Liderii partidului nou creat au anuntat publicului ca sunt“partenerii domnului Basescu” si ca se doresc a fi o alternativa a USL. Deci un partid de opozitie.  Aparitia noii formatiuni politice nu este o surpriza. Mirarea clasei politice românesti vine de la numirea lui Eugen Tomac la conducerea partidului. Altii erau cei care, pe vremuri,  aveau potential de dauphin. La bursa politica, Neamtu sau MRU, aveau o cota mult mai ridicata decât Tomac. De aceea, pentru comentatorii politici bucuresteni, deputatul de Basarabia ramâne o enigma iar pentru românul obisnuit, un ilustru necunoscut.

Lucru firesc în conditiile în care mai mult de jumatate din cetatenii României îsi declarau în 2011 lipsa de interes pentru temele de pe agenda publica legate de Republica Moldova, iar 82% dintre ei îsi recunosteau ignoranta în privinta acestui subiect.    

 

Potrivit sondajului din 2011,chiar daca Republica Moldova are o importanta simbolica speciala, numai  sapte la suta dintre români au trecut vreodata Prutul. 

 

Nu sunt mirat deci ca Eugen Tomac nu e putin cunoscut observatorilor politici de la Bucuresti. Unii dintre ei nu au fost la Chisinau niciodata. De asta nu au de unde sti ca Tomac este un specialist în a atrage voturi.  Numirea domniei sale în fruntea Miscarii Populare, a aparut necesara pentru a acapara voturile românilor din strainatate.

 

Aceste voturi dar si  cele ale românilor din Republica Moldova au decis în 2009 soarta alegerilor prezidentiale din România. Alegerea presedintelui Traian Basescu a fost hotarâta de diaspora.  Soarta lui Tomac a fost decisa de votul basarabenilor.  Simpatia românilor din strainatate pentru Basescu este explicata prin faptul ca acestia nu au suportat dureroasele si nepopularele consecinte ale reformelor implementate de Traian Basescu si echipa domniei sale.

 

Cine este Eugen Tomac? Este cel care a adunat peste 80 la suta din voturile cetatenilor români cu domiciliul în Republica Moldova. Este cel care a avut acces la datele cetatenilor moldoveni care au obtinut cetatenia româna. Este cel pentru care autoritatile moldovene au permis desfasurarea primei campanii electorale românesti pe teritoriul statului moldovean. Daca cetatenii români cu domiciliul în Republica Moldova ieseau în numar mai mic la vot, sansele lui de a termina câstigator cursa electorala, scadeau, dar la scrutinul din acest an s-a înregistrat cel mai mare numar de participanti la vot – aproximativ 13 700.

 

Miscarea Populara s-a lansat la câteva zile dupa aducerea în România a lui Omar Hayssam. Presa româna asteapta senzationale dezvaluiri din partea acestuia.

sursa foto : libertatea.ro

sursa foto : libertatea.ro

Hayssam este singurul cetatean român trimis la închisoare sub acuzatia de terorism. În 2007 a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în dosarul rapirii celor trei jurnalisti romani în Irak în 2005.  Sirianul a fost unul dintre finantatorii socialistilor români, invitat mereu in grupul afaceristilor care-l însoteau pe fostul presedinte Ion Iliescu în turneele sale externe. Omar Hayssam a fost inculpat aproape imediat dupa rapirea jurnalistilor în Irak, cu probe, dar în 2006, când a fost eliberat pentru o operatie de cancer, a reusit sa fuga în Siria. Aducerea lui în România a durat sapte ani. Potentialele sale destainuiri pot arunca în aer clasa politica de la Bucuresti.

Dupa aducerea lui pe teritoriul statului român, se pare ca între serviciile inteligente controlate de presedintele Basescu si cele loiale premierului Victor Ponta ar fi început o adevarata competitie. Pentru declaratiile lui Omar. Unele pentru a-l face sa taca, altele pentru a-l face sa vorbeasca. În functie de câstigator vom afla cui la Bucuresti, apartine cu adevarat puterea.

 

Miscarea Populara ar putea fi beneficiarul acestei puteri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com