În acest an, Spitalul de Urgenta Moinesti va beneficia de finantari pentru informatizarea completa a unitatii, pentru construirea unei piste pentru elicoptere dar si pentru obtinerea independentei energetice, prin panouri solare. Totodata, specialistii moinesteni vor continua parteneriatele pentru cercetare, cu universitatile de medicina din Iasi, Bucuresti si Paris.
Dr. Adrian Cotârlet, specialistul numarul 1 în campania derulata de Adevarul- „Doctorii cu care Bacaul se mândreste“, managerul Spitalului de Urgenta din Moinesti, vrea sa continue investitiile începute si sa mentina spitalul în topul preferintelor pacientilor din regiune. Spitalul din Moinesti are dotari moderne cu aparatura medicala si ofera celor internati cele mai bune conditii de cazare. În urmatoarea perioada va fi implementat un proiect pentru informatizarea completa a spitalului. Totodata, pregatirea continua a medicilor de aici asigura un act medical de calitate. „La începutul lunii februarie vom primi o finantare, de 500 de mii de euro, pentru un proiect de energie regenerabila. Totodata, avem promisiunea pentru realizarea unui eliport. Spitalul nostru este racordat la sistemul de telemedicina, dar, acum elicopterele pot ateriza doar pe stadion“, a spus dr. Adrian Cotârlet. Zilele acestea medicii moinesteni s-au confruntat cu un caz grav, al unei persoane care avea nevoie de o interventie la inima. Persoana a primit primele îngrijiri în spital, a fost întubata si trimisa de pe Stadionul Moinesti direct la Târgu Mures.
Modernizarile din ultima perioada, în valoare de peste 2 milioane de euro, au condus la obtinerea clasificarii a treia pentru spitalul moinestean. Maternitatea din oras este acreditata de Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF, ca „spital prieten al copiilor“. Parteneriatele încheiate cu universitatile de medicina din Iasi, Bucuresti si Paris dar si acordul de schimb de experienta cu un spital din Israel au îmbunatatit prestigiul medicilor din Moinesti dar si actul medical. Cu toate acestea, spitalul nu poate obtine categoria a doua, din cauza numarului mic de nasteri„Pentru gradul 2 de clasificare ne treebuie un departament de cercetare medicala iar maternitatea sa aiba cel putin 2 mii de nasteri pe an, ceea ce este aproape imposibil. Acum avem 1100 de nasteri, dar la spitalul nostru vin si din localitatile învecinate“, a mai spus dr. Cotârlet.
Pr. Constantin Mardare: ”Le botezam pe ascuns copii securistilor si ai comunistilor”
83% din pacienti sunt din afara Moinestiului
20% din angajatii Spitalului Moinesti sunt medici. Zilele acestea au mai fost angajati înca noua specialisti, astfel ca în momentul de fata echipa de la Moinesti are 96 de medici. Spre deosebire de alte spitale publice din tara, unde un medic are grija de zeci de bolnavi, aici exista un specialist la fiecare patru paturi. Reputatia acestora a atras un numar mare de pacienti din afara orasului si a judetului Bacau, fapt care aduce însa greutati financiare unitatii spitalicesti. „În 2011, structura pacientilor, dupa provenienta, a fost urmatoarea: 17 % au fost din Moinesti, 77% din întreg judetul Bacau, iar 6% din alte locuri din tara“, a mai spus managerul Spitalului Moinesti. Autoritatile locale au pus la dispozitia medicilor nou veniti 20 de apartamente de serviciu utilate complet.
Prezenta americanilor in Romania/ Miliarde de dolari investite in toate domeniile de activitate
Finantare prin proiecte si de la autoritatile locale
Spitalul de Urgenta din Moinesti este finantat de Consiliul Judetean Bacau si Consiliul Local Moinesti. Sume importante de bani vin pentru proiecte, de la Ministerul Sanatatii. În ultimul an, 45% din cheltuieli au reprezentat salariile, 20%, medicamentele iar restul cheltuielile de întretinere.
Autoritatile din Moinesti, in conflict cu Petrom
Conservatorii isi schimba statutul pentru senatorul Vasile Nistor