Oamenii de cultura din Bacau, despre Legea Educatiei din Ucraina: „Un vis urât“. Apel pentru sustinerea poetului Vasile Tarâteanu

79 de scriitori, artisti si profesori care s-au regasit printre participantii la „Craciunul Scriitorilor la Avangarda 22“, eveniment organizat cu implicarea poetului Victor Munteanu, expert in patrimoniu, presedinte al Fundatiei „Georgeta si Mircea Cancicov“, au semnat un memoriu pentru sustinerea romanilor din Bucovina de Nord, din Ucraina, supusi la un proces rapid de asimilare si deznationalizare.

Memoriul initiat de profesorul de filosofie Calin Boamba, director al Colegiului National „Vasile Alecsandri“ din Bacau, face referire si la recentele intimidari la care au fost supusi romanii de la Centrul „Eudoxiu Hurmuzachi“ din Cernauti si mai ales presedintele Vasile Tarateanu, poet si patriot roman, membru de onoare al Academiei Romane.

Memoriul oamenilor de cultura bacauani vrea sa sensibilizeze atat autoritatile de la Kiev, cat si pe cele de la Bucuresti, pasive deoseori fata de problemele romanilor din jurul Romaniei.

Apelul oamenilor de cultura pentru sustinerea poetului Vasile Tarateanu, membru de onoare al Academiei Romane


Participantii la editia din acest an a manifestarii „Craciunul scriitorilor la Avangarda 22”, eveniment cultural de talie nationala, care a avut loc la Bacau, pe 9 decembrie, „ îsi exprima deplina solidaritate cu lupta dreapta a comunitatii românesti din Ucraina pentru a i se recunoaste legitimitatea convietuirii cu celelalte nationalitati în conditii de egalitate, prin respectarea Constitutiei din statul vecin României. În mod special aprobam demersurile poetului Vasile Tarâteanu, membru de onoare al Academiei Române, „crucificat pe harta tarii”, care si-a facut un nobil crez din a motiva esenta spirituala de factura aparte a Bucovinei, „diamant din steaua lui Stefan” (Mihai Eminescu). Suntem convinsi ca Guvernul de la Kiev va restitui cetatenilor ucraineni de alte nationalitati dreptul la instruire în limba materna, în acord cu normele internationale, si ca noua forma a Legii Educatiei din toamna lui 2017 a fost un vis urât“, se arata în apelul semnat de 71 de oameni de cultura din Bacau si de reprezentantii asociatiilor „Civita Bacoviensis“, Fundatia Georgeta si Mircea Cancicov, Asociatia Eurocivica si Despartamântul Astra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com