Panarama sociologica la Chisinau

Conflictul geopolitic din Republica Moldova a ajuns la stadiul sondajelor de opinie

scris de Victor Nichitus

Chisinau-Republica Moldova (1)Un sondaj de opinie, comandat de publicatia de limba rusa „Panorama”, a tulburat concediul politicienilor moldoveni. Potrivit acestei cercetari daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, comunistii moldoveni ar obtine 21% din voturile alegatorilor, fiind urmati de Partidul Liberal Democrat din Moldova cu 13%, Partidul Liberal – 6%, Partidul Democrat din Moldova – 6,5% si Partidul Nostru – 6%. Zapaceala creata de fotografia sociologica prezentata la Chisinau vine de la faptul ca anterior alte cercetari au creditat tânara formatiune care poarta numele „Partidul Nostru” cu doar 1% din voturile respondentilor. „Panorama” si-a propus, si a reusit sa faca panarama. Un scandal sociologic adevarat!

 

Neîncrederea în cercetarea comandata de publicatia „Panorama” este împartasita de mai multi politicieni din Republica Moldova Manifestatie comunista in Chisinau (6)dar si de cunoscutul comentator politic, conferentiarul universitar Alexandru Solcan. Într-o declaratie facuta pentru portalul deschide.md, domnul Solcan afirma ca sondajul este fabricat. ”Este evident ca sondajul este unul fabricat…Nu voi comenta rezultatele, evident ele provoaca haz, un haz care le înlatura automat orice credibilitate. Nici nu cred ca este cazul sa ne oprim si le acordam timp si atentie”, a concluzionat  profesorul Solcan.

 

Arc de Triumf ChisinauDeputatul Partidului Liberal, Gheorghe Brega spune ca rezultatele prezentate ”sunt niste prostii” ; la rândul sau, presedintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov, considera ca datele prezentate de CBS-AXA, realizatorul sondajului, ”sunt cifre la comanda”.

 

Directorul Centrului de Investigatii Sociologice si Marketing „CBS-AXA”, Ion Jigau spune însa ca rezultatele campaniei electorale „vor fi cu certitudine pline de  surprize”. Potrivit domniei sale, „societatea moldava se afla într-un punct de flexiune” si este greu de prevazut care vor fi directiile pe care le va lua electoratul moldovean.

 

Chisinau (1)Flexiune sau genuflexiune,  neîncrederea în rezultatele acestui sondaj este logica. Si relativ simpla. De jure, partidul procurat de omul de afaceri Usatâi poarta înca denumirea de Partidul Popular Republican, denumirea  “Partidul Nostru”, nefiind înregistrata la Ministerul Justitiei din Republica Moldova. Daca formatiunea politica cu denumirea „Partidul Nostru” nu poate fi concurent electoral, ea nu ar fi trebuit sa figureze într-o cercetare sociologica.

 

Pâna la alegeri vom mai vedea înca multe sondaje. Cu multe surprize si rezultate neverosimile. În conditiile economiei de piata este dreptul fiecarei case de sondaje sa efectueze cercetari sociologice pentru cei care le platesc. Pentru ca fiecare formatiune politica sa invoce la toamna rezultatele sondajelor de opinie, contra plata, institutiile de cercetare sociologica vor îngenunchia în fata partidelor. Si uite asa, Moldova  va avea un nou sport national – sondajul de opinie!  Cu flexiunile si genuflexiunile lui.

 

Atacurile externe asupra spatiului informational al Republicii Moldova au confirmat asteptarile observatorilor politici. Modul manipulator în care televiziunile ruse prezinta stirile referitoare la spatiul dintre Prut si Nistru este deja cunoscut. Aparitia acestei cercetari sociologice vine sa demonstreze ca banii Federatiei Ruse nu au miros si penetreaza relativ usor mediile de informare din Republica Moldova ajungând foarte aproape de formatorii de opinie nationali sau pro-europeni.

 

Chisinau-Republica Moldova (2)Confruntarea dintre optiunile pro-Uniunea Europeana si cele pro-Uniunea Vamala va tine cu siguranta capul de afis în competitia electorala. De asta, liberal democratii moldoveni, campioni ai sustinerii mesajului pro-european, primesc din plin o sumedenie de critici venite din partea adeptilor Uniunii Vamale. Toata aceasta avalansa de dezinformari si provocari la adresa lui Vlad Filat si Iurie Leanca reprezinta dovada clara ca Moldova se afla pe drumul cel bun – altfel era liniste! Majoritatea acestor provocari vin dinspre medii de informare apropiate de domnul Usatâi ori domnul Dodon. Multitudinea provocarilor, modul persuasiv de actiune al celor doi politicieni, dar si uriasele sume puse în circuitul pre-electoral, demonstreaza ca acesti inamicii ai apropierii Moldovei de Uniunea Europeana beneficiaza de un suport logistic si financiar impresionant.

 

Nu stim cu siguranta de unde provin acesti bani. Presupunerile mai multor observatori politici se îndreapta catre oficialii rusi –  doar acestia au interesul ca Republica Moldova sa ramâna în sfera de influenta a Federatiei Ruse. Doar Kremlinul are interesul perpetuarii uni climat de insecuritate la frontierele europene! Toate aceste semne ne spun ca disputa electorala moldoveneasca s-a transformat deja într-o confruntare geopolitica între Est si Vest.

 

Dezvoltarea de viitor al acestui conflict depinde însa de modul în care vor evolua lucrurile în Ucraina. Odata în plus, Dumnezeu le da politicienilor moldoveni un ragaz. Pentru a întelege ce înseamna responsabilitatea. Si pentru a vedea ca banii multi, miros ruseste. Si pentru a întelege ca în fata unui adversar, eforturile ar trebui sa fie comune. Inamicul e în fata portilor, unii au intrat în cetate, cum vor reactiona formatiunile politice pro-europene din Republica Moldova?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com