Destine românesti, dupa 94 de ani de la Unire (Galerie foto)

Sute de bacauani si basarabeni, unii dintre ei deportati dupa al Doilea Razboi Mondial în Siberia, au luat parte vineri la Simpozionul „94 de ani de la intregirea României, care a avut loc la Teatrul Municipal „George Bacovia“ din Bacau. La finalul manifestarii culturale pe scena au urcat artistii Ansambului Busuiocul, condus de Petre Vlase.

Simpozionul dedicat Zilei Nationale a României, „94 de ani de la întregirea României” a fost organizat de Asociatia Culturala „Pro Basarabia si Bucovina“-Filala Bacau, Asociatia Refugiatilor din Basarabia Bucovina si Tinutul Hertei,  Grupul de Initiativa Basarabeana din cadrul Universitatii „Vasile Alecsandri“ din Bacau  dar si cu participarea Ansamblului Busuiocul din cadrul Consiliului Judetean Bacau.

Au tinut discursuri despre importanta Zilei Nationale, despre devenirea românilor în ultimul secol, profesorii dr. Vasile Puiu si dr. Jean Ciuta, generalul de Armata dr. Vasile Apostol, Marian Clenciu, presedintele Asociatiei Pro Basarabia si Bucovina, Constantin Rusanovschi, presedintele filialei din Onesti dar si alti oameni de cultura sau basarabeni care au suportat suferintele si umilintele deportarii.  Simpozionul 94 de ani de la întregirea României a fost cuprins în cadrul proiectului „Destine românesti“, derulat de Asociatia Pro Basarabia si Bucovina“ cu finantarea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României. Prin acest proiect, 100 de români din Republica Moldova, care au fost victime ale deportarilor în Siberia, au beneficiat de o excursie în cele mai frumoase locuri în stânga Prutului. 70 dintre ei au venit în Bacau, la initiativa si sub coordonarea Filialei din Onesti a Asociatiei „Pro Basarabia si Bucovina“.

În sala Teatrului Bacovia din Bacau au povestit despre durere si suferinta, despre umilintele suportate în Siberia si sub regimul comunist dinaintea caderii Uniunii Sovietice. Pentru cei mai multi, întâlnirea din România a fost prilej de lacrimi si bucurie. Ziua Nationala au serbat-o, dincolo de granite si alte oprelisti, într-o Românie Mare, care nu si-a uitat cetatenii, indiferent de locul în care acestia traiesc. La finalul evenimentului au fost prezentate cartile Cirese pentru Maresal, de Ion Iachim, Prutul are Doua Maluri, de Nicolae Dabija si Ospetele Nemuririi, de Andrei Vartic, toate publicate în Bacau, la Editura Vicovia.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com