Scriitorul si jurnalistul Vartan Arachelian, fost director al Televiziunii Române, a tinut ieri, la sediul Filialei din Bacau a Uniunii Armenilor din România, o conferinta pe tema coordonatelor geopolitice care conditioneaza mai multe state în privinta recunoasterii genocidului armean, din 1915, în care au murit peste 1,2 milioane de armeni.
Chiar daca s-a împlinit un secol de la declansarea armenocidului (1915-1919), Turcia nu a recunoscut nici acum crimele facute în timpul guvernului condus de „Junii Turci“. Armenii sunt o „oaza“ de crestinism în Asia Mica islamica iar în timpul Primului Razboi Mondial au fost deportati din Asia Mica, spre Siria. Au murit peste 1,2-1,8 milioane de armeni (dupa unele surse) de foame, epuizare si boli. Turcia, dar si alte state, care au interese în regiune, evita sa recunoasca genocidul si sa recunoasca crimele produse acum 100 de ani. „Un barometru european a facut o cercetare din care reiese ca doar 9 % din populatia Turciei crede ca ar trebui recunoscut genocidul. Nu turcul de pe strada este vinovat de aceasta stare de fapt. Cred ca elitele poarta vina. Sa nu uitam ca exista articolul 301, în codul penal turcesc, care condamna tot ce aduce atingere turcismului. Un mare scriitor, Orhan Pamuk, laureat Nobel, a cazut sub incidenta acestui articol, dar au sarit alti oameni de cultura si lau salvat“, a spus Vartan Arachelian.
Vartan Arachelian a aratat pozitia geopolitica privilegiata în care se afla Turcia, ca membru NATO, aliat al americanilor si israelienilor în regiune. Scriitorul armean de origine româna a subliniat faptul ca atunci când un stat recunoaste oficial armenocidul, Turcia ia masuri, de cele mai multe ori, nediplomatice, cum a facut în cazul Austriei, de unde si-a retras ambasadorul. „Germania a fost copartasa la acest genocid armean, care a durat mai multi ani. A fost protectorul Imperiului Otoman în Razboi“, a mai spus Arachelian, dupa care a facut referiri la pozitia ambigua a României, care vrea sa nu supere pe nimeni si în consecinta, nu adopta o pozitie oficiala în acest sens.
„Din pacate destinul Armeniei si destinul Turciei s-au deosebit foarte mult. Turcia a mers spre Occident, iar Armenia, spre infernul rosu. Teritoriul a fost diminuat considerabil. Reprezenta doar a mia parte din teritoriul Uniunii Sovietice. Cu toate acestea, era pe primul loc, între popoarele URSS, ca rata a absolventilor de învatamânt superior,cu rezultate în toate domeniile. Diaspora armeneasca a crescut dupa genocid si nu uita. Nevoia de dreptate istorica este transmisa, din generatie în generatie “, a conchis jurnalistul.
La finalul evenimentului, Vartan Arachelian a daruit celor prezenti cartea „Istoria si fantomele sale“, scoasa de la tipar în 2013, care trateaza „chestiunea armeana“ dupa documentele existente în arhivele românesti.
Uniunea Armenilor din România, Filiala Bacau, a organizat în ultima saptamâna, un program complex dedicat comemorarii a 100 de ani de la declansarea genocidului armean. Au avut loc simpozioane, conferinte, expozitii de pictura, pe tema armenocidului iar sâmbata, 25 aprilie, la final, concertul simfonic al Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacau. Au fost interpretate piese ale unor compozitori armeni, renumiti la nivel mondial, precum Aram Haciaturian si Alexander Arutiunian.