Valeriu Gafencu ramâne cetatean de onoare al orasului Tîrgu Ocna

Valeriu Gafencu ramâne cetatean de onoare al orasului Tîrgu Ocna, asta au decis vineri magistratii Curtii de Apel din Bacau. Atât magistratii de la Tribunal, cât si cei de la recurs au considerat ca alesii din Consiliul Local au încalcat legea, Valeriu Gafencu în privinta transparentei si caracterului de urgenta, când au emis hotarârea privind retragerea titlului de cetatean de onoare. Totusi, Valeriu Gafencu si-ar putea pierde titlul onorific printr-o noua decizie a Consiliului Local.Curtea de Apel Bacau

Valeriu Gafencu ramâne cetatean de onoare al orasului Târgu Ocna. Atât judecatorii Tribunalului Bacau, cât si cei de la Curtea de Apel, care aub respins recursul Consiliului Local, au constatat ca alesii locali au încalcat legea adminstratiei locale, atunci când pe 21 iunie 2013, în mare graba au retras titlul onorific. Cel supranumit „Sfântul Închisorilor“ a primit titlul de cetatean de onoare pe 10 februarie 2009. Imediat au reactionat Federatia Comunitatilor Evreiesti (FCER) si Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, care au criticat masura luata de administratia locala din Târgu Ocna, pe motiv ca Gafencu ar fi avut pâna la vârsta de 20 de ani (1941), când a fost arestat de regimul Antonescu, activitate legionara.

Dupa ani de proteste din partea forurilor evreiesti, care s-au simtit lezate de faptul ca unui fost simbol legionar-ortodox i s-a atribuit un titlu onorific din partea unei autoritati a statului, Consiliul Local a decis retragerea titlului. Doar ca hotarârea data de alesi a fost luata în mare graba, fara respectarea principiilor de transparenta. Retragerea titlului a fost contestata de Fundatia „Ion Gavrila Ogaranu“, care militeaza împotriva crimelor comunismului dar si de Garda de Fier „Arhanghelul Mihail“.

Avocat Gabriel Ionita

Avocat Gabriel Ionita

Tribunalul Bacau a dat dreptate Fundatiei „Ion Gavrila Ogoranu, iar Curtea de Apel Bacau a mentinut hotarîrea. „Intanta a anulat pe motive de forma hotarârea. Nu a recunoscut caracterul urgent prin care i s-a retras titlul si a constatat încalcarea prevederilor privind publicitatea si transparenta deciziei. Judecatorii nu au judecat pe fond, fata de oportunitatea emiterii sau retragerii titlului. Dimpotriva, instanta a constatat ca pe fond oportunitatea emiterii unui act administrativ este atributul exclusiv al autoritatii publice locale“, afirma avocatul Gabriel Ionita, care a reprezentat Consiliul Local Tîrgu Ocna.

Valeriu Gafencu si-ar putea pierde titlul printr-o hotarâre legala a Consiliului Local

„Sfântul Închisorilor“ ar putea însa sa piarda titlul. Asta, doar în conditiile în care consilierii din Tîrgu Ocna vor emite o dispozitie cu respectarea tuturor prevederilor legale. „Consiliul Local poate retrage oricând titlul, respectând prevederile legale în vigoare“, afirma Gabi Ionita.
Valeriu GafencuFundatia „Ion Gavrila Ogoranu“ a anuntat câstigarea procesului printr-un scurt comunicat pe site-ul propriu. „Am primit îmbucuratoarea veste ca instanta Curtii de Apel Bacau a respins apelul formulat de Consiliul Local Târgul Ocna împotriva sentintei Tribunalului Bacau din noiembrie 2014, prin care era anulata hotarârea de retragere a titlului de cetatean de onoare acordat post-mortem fostului detinut politic Valeriu Gafencu. Sentinta este definitiva. În acest ceas de bucurie pentru crestinii din România, se cuvine sa multumim în mod deosebit tânarului Alexandru Costache, cel care a coordonat toata aceasta actiune în justitie, pentru implicarea care a facut posibil acest act de reparatie morala si juridica“, precizeaza Fundatia „Ion Gavrila Ogoranu“.

Aparut si in Adevarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com