Va disparea Transnistria de pe harta în 2018 ?

http://i.kinja-img.com

http://i.kinja-img.com

Autor: Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.

Chisinaul nu recunoaste nici azi existenta Republicii Moldovenesti Nistrene, considerînd-o ca parte a Republicii Moldova. Ucraina se simte amenintata de vecina sa pro-rusa Transnistria, în care este amplasat un contingent de casti albastre rusesti de aproximativ 1.400 militari. SUA considera Transnistria drept o relicva sovietica care împiedica aderarea Ucrainei si R.Moldova la NATO.

În urma cu un an, la Congresul PSD de la Alba Iulia, premierul Victor Ponta se angaja sa realizeze cea de-a doua mare unire a României Mari, pâna în 2018, dupa modelul celei din 1918. Ponta afirmînd ca acesta este un obiectiv strategic pentru guvernul pro-european de la Chisinau si pentru guvernul României. Nu e clar daca România Mare va îngloba si Bugeacul, nordul Bucovinei, tinutul Herta si insula Serpilor, apartinînd azi Ucrainei. Dar si Cadrilaterul, aflat acum în posesia Bulgariei.

Romania Mare si regiunile ei

Întrucît Transnistria a aparut ca entitate de sine statatoare în urma razboiului civil din 1992, ea nu poate fi alipita la R.Moldova decît tot printr-o actiune militara. Ori pe 31 august 2015, NATO a oferit României un instrument militar redutabil, prin transformarea Diviziei 1 Infanterie ”Dacica” în Divizia Multinationala de Sud-Est. Elementul cheie al acestei mari unitati operative, constînd în crearea unei puternice brigazi de aviatie, inexistenta pîna acum în armata româna, despre care am vorbit pe larg într-un articol anterior.

Ce ar putea însemna Divizia Multinationala de Sud-Est pentru România ?

Armata transnistreana nu poate executa lovirea obiectivelor terestre din aer, întrucît nu are în dotare avioane de lupta, prin urmare, cucerirea suprematiei aeriene în spatiul aerian transnistrean, nu implica folosirea avioanelor multirol. Transnistria are doar 5 elicoptere Mi-8, destinate transportului trupelor dar care dispun si de sase grinzi, pe care pot fi montate blocuri de proiectile reactive S-5 cal. 57 mm si rachete anti-tanc AT-3 Sagger (9M14 Malyutka). Numai ca elicopterele AH-64 dispun de senzori senzori de descoperire a tintelor si de dirijare a armamentului ( TADS/PNVS ) care permit vînatoarea de elicoptere. AH-64 are patru grinzi de acrosaj, una din acestea putînd fi înarmata cu doua rachete aer-aer AIM-92 Stinger, eficiente împotriva elicopterelor.  În plus, tunul mobil, cal.30 mm, cu cadenta de 625 de proiectile/minut din botul elicopterului AH-64, este o arma mortala atît pentru elicopterele neblindate ca Mi-8, dar si pentru TAB-uri.

Saakasvili, Transnistria si al treilea razboi mondial

Desi România nu utilizeaza un armament anti-tanc prea performant în dotarea unitatilor terestre, acest impediment este remediat de dotarea brigazii de aviatie care urmeaza sa fie alocata Diviziei Multinationale de Sud-Est. Elicopterele AH-64 si OH-58D sunt înarmate cu rachete anti-tanc supersonice AGM-114 Hellfire, dirijate pe fascicol laser, cu o raza de actiune de 8 km.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com