UPDATE 25 IULIE: Fostul ministru de Interne Gabriel Berca a transmis un punct de vedere fata de articolul de fata, in care nu au fost prezentate, cu claritate, mai multe aspecte, dar prin care intareste ideea de baza: lipsa de consistenta a dosarului in care este inculpat, facut dupa trei ani de zile, pe baza unui denunt al unui afacerist controversat. In perioada cand Viorel Rusu castiga licitatii pe banda rulanta si era finantator al PDL din Bacau si la nivel national, Berca nu era sef de partid. A fost numit ulterior, in mai 2010.
„Numirea mea ca presedinte a PDL in Bacau a fost in mai 2010. Licitatia pentru Scoala din Ardeoani a fost organizata in 2009. Ea nu a avut sursa de finantare. Banii au fost alocati in decembrie 2014 de guvernul Ponta prin HG 1169. Conform platilor depuse la dosar acestea s-au finalizat in 12 decembrie 2014. Acesta este un caz penal emitandu-se Hotararea de Guvern dupa ce s-au executat platile.
Curtea de Conturi a stabilit ca platile s-au facut fara respectarea procedurilor legale folosindu-se Fondul de rezerva al Guvernului, ce era destinat platilor pentru lucrari din luna precedenta si nicidecum pentru arierate din perioada 2007 -2013. Asta si-ar fi dorit cat am fost ministru sa emit o HG ilegala pentru aceasta investitie. Refuzul meu e consemnat prin declaratia lui Banu Mihai“, a precizat Gabriel Berca, intr-un punct de vedere transmis catre ziaruldegarda.ro.
Rechizitoriul prin care a fost trimis in judecata fostul ministru al Internelor, Gabriel Berca, ar trebui studiat la toate facultatile de drept din Romania. Un rechizitoriu facut pe vorbe, pe un denunt agramat, pe presupuneri, fara nicio proba faptica, fara sa fie macar o interceptare cu fostul ministru de Interne.
Exista doar cateva inregistrari facute in biroul milionarului Viorel Rusu cu Mihai Banu si fiul acestuia, Lucian Banu. Din discutii reies niste nereguli asupra unui teren pe care fiul deputatului trebuia sa-l vanda lui Rusu. Vanzarea imobilului a ramas in aer si din lipsa interesului omului de afaceri, cunoscut ca si finantator al PDL si baron al contractelor cu statul. Din aceleasi discutii, din vara lui 2015, rezulta ca Rusu ar fi dat bani la partid, probabil in perioada 2010-2012, pe diferite cai. Odata desfiintat PDL, afaceristul s-a gandit sa-si recupereze banii „investiti“ in partid si a inregistrat totul, cu acceptul procurorilor Anticoruptie.
Sefa DNA Bacau, Cornelia Hrincescu, se bazeaza total pe afirmatiile lui Rusu si incearca sa acopere lipsa de documentare din dosar pe spusele aproximative ale unor membri ai PDL Bacau, care „au auzit“. Ulterior, toti si-au retras declaratiile in fata judecatorului, cu exceptia lui Viorel Rusu.
Mai mult, in vara anului trecut, Mihai Banu, aflat in arest, a dat o declaratie impotriva lui Gabriel Berca, pe care apoi in fata judecatorului a retractat-o, spunand ca a fost data sub presiune.

Gabriel Berca, fost prefect, Secretar General al Guvernului, senator si ministru de Interne, a fost denuntat de un afacerist controversat
Din dosarul DNA retinem urmatoarele: Ca Viorel Rusu era finantator oficial al PDL Bacau si al PDL la nivel national.
Este imposibil ca sefa DNA Bacau sa nu stie ca, in aceeasi perioada in care a finantat partidul, denuntatorul Rusu a vandut cladirea Conextrust catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, cu peste 5 milioane de euro, dupa care in 2014 a obtinut penalitati (prevazute in contractul preferential) de 7,1 milioane de lei. Astfel, statul roman a platit peste 2000 de euro pe metru patrat la aceasta cladire, supraevaluata de aproximativ 5 ori.
Este greu de crezut ca nu „a auzit“ de „afacerea penala“ Comalrid-Bestal, unde a fost constatata o frauda la fonduri europene, acoperita prin NUP de DNA, iar acum dosarul e la sertar la Parchetul Judecatoriei Bacau, de Scoala de la Ardeoani, inceputa fara buget, printr-o licitatie controversata, de balta de la Blagesti, facuta cu fonduri europene si cu bani de la Directia Apelor Bacau pentru amenajarea raului Bistrita in acelasi loc, realizata in „regie proprie“ de Rusu, sau de constructia sediilor Agentiei de Mediu Bacau, a Directiei Silvice Bacau sau de alte zeci de contracte ale acestuia cu statul. Cifra de afaceri a denuntatorului s-a ridicat in acesti ani la peste 50 de milioane de euro.
Punem integral rechizitoriul lui Gabriel Berca, trimis in judecata ca in anii 50, ai ocupatiei staliniste, pe simple denunturi.
Rechizitoriu DNA -Gabriel Berca
Denuntul lui Viorel Rusu:
Vinovatia unui om trebuie probata temeinic. Odata trimis in judecata un dosar, judecatorul are la indemana de partea acuzarii doar datele culese de procuror in dosar si rechizitoriul, in care sunt prezentate argumentele si mijloacele de proba. Nu poate exista altceva la dosar in afara acestor probe prezentate de procuror din momentul trimiterii in judecata.
Asa-i media actuala di Romania . Ii apara pe infractori . Apoi ce ? Ii faceti incompetenti pe procurori ? Ce credeti voi , ca aceasta condamnare s-a facut numai pe hartia care o postati voi ?
Ia sa vedem , cum o sa ramana cu aceasta condamnare ? Mai discutam peste un an…