Tun imobiliar: 5,2 milioane de euro executati pentru sediul Conextrust

Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara i-a platit omului de afaceri Viorel Rusu 5,2 milioane de euro pentru cladirea in care functioneaza Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara din Bacau, adica peste 2 mii de euro pe metru parat. Firma bacauana Conextrust ar putea insa pierde banii, daca nu realizeaza o cale de acces spre Oituz, investitie care afecteaza proprietatile locuitorilor din zona si legile privind siguranta constructiilor. Desi si-a luat banii pe cladire, omul de afaceri bacauan ia si bani de chirie de la OCPI Bacau.

Cladirea Conextrust a fost vanduta cu 5,2 milioane de euro

Un scandal pornit zilele acestea scoate la iveala o afacere imobiliara de proportii, aflata acum în atentia Justitiei, între Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) si firma Conextrust, detinuta de Viorel Rusu, cu o avere estimata la peste 30 de milioane de euro.

Agentia de Cadastru a organizat în noiembrie 2008 o licitatie, pentru cumpararea unui sediu pentru Oficiul de Cadastru (OCPI) din Bacau. Comisia care a organizat procedura pentru achizitionarea cladirii a ales sa cumpere chiar sediul Conextrust, unde institutia se afla deja în chirie. Pretul final al tranzactiei, prevazut si în procesul final de negociere a fost de 5,2 milioane de euro, cu tot cu TVA, adica aproximativ 2 mii de euro pentru fiecare metru util din cladire. Deoarece directorul de atunci al ANCPI, Robert Tatu, nu a mai semnat contractul final de vânzare-cumparare, Viorel Rusu a dat în judecata institutia.Viorel Rusu

Tribunalul Bacau a dat dreptate firmei lui Rusu, dar Curtea de Apel a întors hotarârea în favoarea statului. Curtea Suprema de Justitie a casat decizia Curtii de Apel din Bacau si prin urmare a recunoscut decizia favorabila societatii.

 

ANCPI a avut conturile blocate trei luni

„Eu nu eram director pe atunci si nu stiu de ce Robert Tatu nu a semnat. El nici nu mai lucreaza in institutia noastra. Firma Conextrust a blocat conturile institutiei in perioada februarie-mai. In aceasta perioada, pana au fost executate sumele din cont, noi am avut dor bani de salarii, nu si de alte cheltuieli”, a precizat Mihai Busuioc, directorul general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.Aleea de care depinde vanzarea imobilului

 

Cadastrul executat cu 5,2 milioane dar chirias in sediu

 

”ANCPI a fost executata silit de Conextrust în luna mai a acestui an. S-a facut poprire pe conturile Agentiei. În procesele comerciale sentintele date de prima instanta sunt definitive si executorii de drept. Dar si executarea se poate întoarce”, a spus juristul Oficiului de Cadastru din Bacau. Desi statul a fost obligat sa-i vireze lui Rusu peste 5 milioane de euro, Agentia de Cadastru nu este înca stapâna pe sediu iar OCPI înca plateste chirie.

”Pâna când nu semnam procesul verbal de predare-primire a imobilului, cladirea în acte tot a Conextrust-ului”Acum stam tot în chirie, în 1350 de metri patrati, dar am solicitat peste 2500. Avem nevoie de spatii, sunt birouri unde sunt îngramadite si câte 3-4 persoane”, a spus Liviu Mirosianu.Liviu Mirosianu, directorul OCPI

Calea de acces, marul discordiei între Cadastru si Conextrust

 

Când ANCPI a luat decizia achizitionarii unui imobil în Bacau pentru institutia judeteana, a impus conditii care s-au potrivit aproape ca o manusa pentru Conextrust. Suprafata utila ceruta a fost între 2544 de metri patrati si 3109, iar cea desfasurata minim 2671 de metri patrati si maxim 3731. Iar suprafata libera de constructii sa fie între 184 si 230 de metri patrati. Totodata, s-a cerut ca imobilul sa fie în zona A a municipiului Bacau, ceea ce a restrâns si mai mult posibila concurenta. Normele legale referitoare la amplasarea unei institutii publice au impus însa si doua conditii. Sediul trebuia sa aiba cel putin o cale de acces rutier, iar distanta maxima pâna la un mijloc de transport în comun sa fie de cel putin 500 de metri. Desi sediul are iesire pe strada Ionita Sandu Sturdza 78, iar drumul este în cota indiviza cu alte societati, totusi, nu respecta cea de-a doua conditie. Motiv pentru care Conextrust a propus realizarea unei strazi, o strapungere spre strada Oituz, care însa ar afecta proprietatile particulare ale locuitorilor de la imobilul 59 Oituz si împrejurimi. .”Noi nu vom semna receptia finala fara acest drum de acces pe care trebuie sa-l puna la dispozitie Conextrust”, a mai spus Liviu Mirosianu.Poarta CADASTRU OCPI BACAU

Deoarece aleea are doar 3 metri, nu se poate realiza un trotuar, iar locatarii ar iesi din casa direct în calea masinilor Locatarii de la blocul 59  de pe strada Oituz si vecinii acestora de la casa au sesizat zilele acestea încercarile de intimidare venite din partea unor angajati ai firmei Conextrust. Deoarece societatea a schimbat deja portile gardului si a taiat un copac aflat la limita proprietatii familiei Pralea, acestia au depus o plângere penala la Politie, pentru tulburare de posesie. ”Am depus plângere. Ei vor sa faca aici strada, desi nu au unde si nu respecta normele legale”, ne-a declarat Valentin Pralea.

”Sediul Conextrust-ul nu mai e al meu. L-am vândut. Calea aia de acces o vom face oricum. Terenul este pe domeniul public. Nu ma intereseaza ca nu vor ceilalti sa se faca. Acea strada este de utilitate publica si se va face oricum”, a spus Viorel Rusu, patronul Conextrust.

locatarii sunt nemultumiti de posibilitatea realizarii unei strazi (4)

Locatarii sunt nemultumiti

 

”Noi nu suntem de acord cu realizarea acestei strazi. Uitati-va ca sunt maxim 3 metri. Nu au unde sa faca trotuar, iar noi nu mai putem intra la magazii, care sunt incluse în actul de proprietate al apartamentului, ca nu avem subsol”, a spus Crupenschi Teodora (80 de ani) de la imobilul 59. Blocul este vechi din 1958 si are deja tencuiala si intrarea în scara degradata. ”Când au facut sediul prin 1986, ni s-a cerut voie sa treaca pe aici. Atunci a fost afectata cladirea. Ce se va întâmpla daca pe lânga bloc vor trece permanent masini”, a spus Elena Dodita (72 de ani). Si Eliza Ivan (78 de ani) afirma ca exista acte de proprietate, care ar face din lucrarea în constructie un abuz. ”Noi toti avem acte. Daca fac strada, e un abuz si ne vom opune”. Omul de afaceri Viorel Rusu afirma ca lucrarea se va face oricum. ”Avem avize obtinute. Daca unii au construit pe spatiul public, atunci vor fi demolati”.

 

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , , , ,

3 Comentarii

  1. Anonim spune:

    Extraordinar!!!Tatu General dar oare cine a fost Director economic???Oricum Tatu a fost ca patrunjelul in zeama…altii au condus…dar fac pe prostii….sa scape de belea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com