Transnistria-federalizare sau larga autonomie?

De Victor Nichitus-Jurnalist de Dimineata

Vizita lui Basescu la Chisinau a eclipsat unul din principalele evenimente mediatice autohtone ale acestui an – participarea liderului regiunii transnistrene, Evghenii Sevciuk, la talk-show-ul  ”Politica” de la TV7. Este prima participare a unui demnitar al regiunii

De la Bacau la Tiraspol sunt mai putin de 400 de km SURSA FOTO www.infoprut.ro

De la Bacau la Tiraspol sunt mai putin de 400 de km
SURSA FOTO www.infoprut.ro

transnistrene la un program mediatic care se difuzeaza în spatiul audiovizual al Republicii Moldova. Doar jurnalistii de la TV7 si Europa Libera si-au reamintit despre faptul ca zilele trecute  s-a împlinit un an si jumatate de când Sevciuk si echipa sa au preluat puterea în regiune. Principala afirmatie facuta de Sevciuk în cadrul acestui program de televiziune, ne-a spus ca, din punctul de vedere al politicienilor de la Tiraspol,  în urmatorii trei  ani nu se vede nici o posibilitate privind integrarea, într-un stat unitar cu Republica Moldova. Sevciuk spune ca dupa anul 2003 nu a vazut nici un document sistematic care sa propuna o forma de reglementare si care sa merite atentia de a fi discutat.

Asadar planurile politicienilor de pe malul stâng ramân neschimbate – dobândirea recunoasterii internationale a Republicii Moldovenesti Nistrene. În acelasi timp Federatia Rusa, care este cel mai influent aliat al regiunii secesioniste, vede viitorul acesteia cu totul  altfel. Dupa esecul din anul 2000, privind implementarea planului Kozak, care prevedea o modalitate de federalizare a Moldovei, sunt semnale ca oficialii rusi nu au renuntat la aceasta idee.

Politologul roman Dan Dungaciu, a fost cel care provocat opinia publica de la Chisinau si Bucuresti, afirmând ca pentru succesul deplin al integrarii europene a statului moldav, oficialii de la Chisinau ar trebui sa se gândeasca la un eventual scenariu de separare de regiunea secesionista. Pe de alta parte, la Chisinau, presedintele Traian Basescu, a dat de înteles ca problema transnistreana este o piedica serioasa în drumul statului moldovean spre integrarea europeana, dar a sustinut ca Moldova nu ar trebui sa cedeze nici o palma de pamânt.

Referindu-se la aceeasi tema, liderul comunistilor Vladimir Voronin  a facut o declaratie neasteptata. Domnia sa a spus ca regiunea transnistreana ar trebui sa fie în componenta Republicii Moldova dar cu statut de republica.

Respinsa de domnul Voronin în 2000, idea federala este una care prinde teren si la Tiraspol. Potrivit politicienilor de acolo, dupa ce Chisinaul, într-un mod sau altul, a respins aceasta idee, posibilitatea planului federal de reglementare a diferendului nu a mai fost discutata la masa de negocieri. Liderul regiunii transnistrene este si mai sugestiv: „În anul 2005, autoritatile Republicii Moldova au adoptat în mod unilateral Legea cu privire la regiunea transnistreana, în care s-a stabilit statutul de autonomie a regiunii. Nici un politician de la Tiraspol nu a fost consultat pe marginea acestui lucru. Prin urmare, exista o problema sistemica: despre ce sa purtam negocieri daca Republica Moldova a stabilit deja care sunt limitele competentelor dispuse sa le acorde regiunii? Prin urmare, atunci când vin la negocieri reprezentantii partii moldovenesti, nu pot iesi din aceasta formula”, a specificat  Sevciuk în cadrul programului televizat.

Observam ca modul prin care Legea din anul 2005 a stabilit competentele regiunii transnistrene îi nemultumeste pe politicieni de la Tiraspol.  Premierul de la Chisinau, Iurie Leanca, a fost primul care a înteles aceasta nemultumire. Domnia sa a afirmat recent ca „partea moldava s-a pronuntat, pentru discutii, pe aceea ce se numeste dimensiunea a treia – statutul regiunii transnistrene în cadrul unui stat. Suntem de acord sa discutam pe marginea competentelor care vor fi delegate regiunii transnistrene, dar cu anumite linii rosii”. Declaratiilor facute de principalii actori politici de la Chisinau pe marginea diferendului transnistrean, li se alatura viziunile actorilor de la Tiraspol. Odata ce subiecte care tin de Republica Moldova urca pe agenda unor importante state din zona sud-est europeana, discursul transnistrean este din ce în ce mai important. Aparitia acestor subiecte în discursul public reprezinta o modalitate sigura de sondare a viziunilor actorilor politici asupra acestui subiect. Provocatoarele afirmatii facute de domnul Dungaciu au facut parte din acest arsenal.

Toate aceste declaratii de moment, nu duc spre o singura finalitate de rezolvare a diferedului. Pentru o claritate a viziunilor asupra subiectului transnistrean, partidele politice care fac parte din arcul guvernamental vor trebui sa discute acest subiect în cadrul  Consiliilor lor Nationale. Abia atunci, cu o viziune clara si coerenta asupra lui, deputatii din coalitia majoritara vor putea gasi în sesiunea de toamna  – iarna, ac de cojocul acestuia. Ca va fi el federal ori nu, deja este o alta discutie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com