Toma Popescu, preot, artist si veteran de razboi, va fi înmormantat astazi in Cimitirul Central

Duminica s-a stins din viata Toma Popescu (89 de ani), preot, veteran de razboi dar si artist –sculptor. Slujba de inmormantare are loc la Protopopiatul de Nord Biserica PrecistaBiserica Precista din Bacau, incepand cu ora 10. Trupul va fi inhumat la Cimitirul Central, unde va fi condus cu onoruri militare.

Duhovnicul Toma Popescu a facut seminarul ortodox in Chisinau, dupa care a decis sa se Cimitirul Central Bacauinroleze in Armata, dupa ce a urmat cursuri de pilotaj. Dupa Razboi a urmat Facultatea de Teologie si a primit parohie in comuna bacauana Oncesti. Ulterior, a slujit, temporar si la Biserica Precista din Bacau. Pasionat si cu har si in arta sculpturii, in 1960 il cunoaste pemarele artist George Apostu, care a ramas impresionat de opera preotului bacauan. Sculpturile, icoane, obiecte bisericesti dar si statete din lemn care ii reprezinta pe marii inaintasi romani au ajuns in institutii dar si la conducatorii BOR si nu numai. „Astazi este slujba de inmormantare a marelui duhovnic Toma Popescu, cunoscut si pentru talentul in sculptura. Un toiag sculptat de parinte a ajuns la Teoctist si apoi la Papa Ioan Paul al 2-lea, cand a vizitat Romania“, a precizat Iulian Ichim, preotul militar al jandarmilor din Bacau.

Doua articole despre opera si viata preotului Toma Popescu, din Observator de Bacau, semnate de Dan Mindirigiu si Aida Pulpan se gasesc aici si aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com