Sportul face parte din educatie

Interviu cu antrenorul Cristi Munteanu, profesor de hochei pe gheata la C.S.M. Dunarea Galati

 scris gladiatoriide Tatiana Scurtu-Munteanu, Galati, România

În dorinta de a-si da copiii la un sport, parintii îsi pun numeroase întrebari, care necesita raspunsurile profesionistilor. Veaceslav Fetisov, în unul din interviurile acordate, spunea: “Copiii care fac sport de la vârsta prescolara, la 12 ani au imunitatea formata împotriva drogurilor, alcoolului si tutunului.” Obisnuim sa vorbim despre sport doar la nivelul cel mai înalt, acolo unde se învârt cei mai multi bani si medaliile cel mai mult râvnite, dar cum începe totul? Cum se fac primii pasi? Care sunt bucuriile si sacrificiile unei copilarii antrena(n)te? Fiindca echipa de antrenori Gladiators Dunarea Galati organizeaza o noua selectie la hochei pe gheata, vrem sa stim de ce copiii trebuie sa aleaga acest sport. De aceea am stat de vorba cu antrenorul Cristi Munteanu, profesor de hochei pe gheata din 1995, în speranta obtinerii unor raspunsuri necautate înca.

 

Cum are loc selectia la hochei?

 

Acum primim copii nascuti în 2005-2007, apti pentru educatie fizica si sport. La aceasta etapa nu exista selectie propriu-zisa, copiii vin pentru a învata sa patineze, sa se obisnuiasca cu echipamentul si cu rigorile acestui sport. Abia peste câtiva ani se încheaga o echipa, începând cu participarea la competiile de juniori U10.

 

Înainte selectia la hochei se facea la o vârsta mai mare, astazi începe de la 5 ani. Care sunt avantajele si dezavantajele acestei vârste precoce?

 

Educatia prin joc si implicit prin sport le aduce copiilor acel consum de energie de care au nevoie la aceasta vârsta, ceea ce nu le ofera programul after school, pe care multi parinti îl considera util. Copiii au ocazia sa-si faca prieteni si colegi noi, sa se obisnuiasca cu un anumit program si anumite reguli, sa-si cultive spiritul de echipa si sa creasca niste oameni sanatosi. Nu trebuie sa ne asteptam, pe de alta parte, ca va fi usor, în plus, o specializare timpurie poate fi, din mers, reorientata. Sa nu uitam ca sportul face parte din educatie, e un mod de socializare si de fortificare a organismului.

 

Cui îi apartine hotarârea practicarii unui anumit sport în cazul acestor micuti, lor sau parintilor?

 

În faza initiala copiii au nevoie de un spectru multilateral, pentru dezvoltarea cât mai multor competente si aptitudini. De aceea pe timp de vara sportivii de la Gladiators Dunarea Galati au facut înot si sah pe lânga antrenamentele specifice. Astfel alegerea acestui sport vine în timp, dar odata ce te-ai îndragostit de el, nu prea poti sa mai renunti.

 

Nu este prea obositor pentru copii? Cum e încarcatura emotionala la hochei spre deosebire de alte sporturi?

 

Presiunea psihica constanta din timpul jocului, data de adversar, creeaza caractere puternice, care, mai târziu, constituie atuul sportivului în atingerea marilor performante. Asa cum spuneam, copiii prin natura lor trebuie sa-si descarce energia într-un mod pozitiv, sa traiasca emotiile si sa-si formeze propria imagine în colectivitate si prin extrapolare în societatea din care fac parte. La copii oboseala vine, oboseala trece. Este important ceea ce ramâne.

 

De ce parintii ar tebui sa vina cu copiii la hochei si sa nu se îndrepte spre alte sporturi, cum ar fi fotbalul, de exemplu?

 

Hocheiul e un sport complex, care te învata sa te ridici. Daca la fotbal sportivul poate simula o accidentare si asteapta îngrijiri medicale, la hochei nu se joaca teatru si sportivul e obligat, în urma unui contact, sa se ridice în picioare si sa plece la banca de schimb. Ceea ce cred ca este prima lectie de viata. Mai mult, hocheiul te pune în situatia sa iei decizii sub presiune, în criza de spatiu si timp. În viata se întâmpla acelasi lucru.

 

În ce consta o scoala de hochei? Am putea anticipa teoretic un asemenea proiect pentru România?

 

Avem tendinta de a ne apropia de acest concept. De aceea în urma cu 2 ani am pus bazele unui proiect intitulat Academia C.M.C., alaturi de dl Ionel Corciova si dl Florin Cernat, director la scoala nr. 34 din Galati. Cea mai mare parte a Gladiatorilor de aceeasi vârsta a fost transferata la scoala nr. 34, astfel formându-se o clasa de hochei, pentru ca programul copiilor sa coincida si sa poata veni la antrenament toti la aceeasi ora. Pentru ca petrec împreuna aproape opt ore pe zi, însumând cursurile ?i antrenamentele, au ajuns sa se cunoasca foarte bine ?i sa formeze o echipa sudata, iar rezultatele la învatatura le sunt la fel de bune ca cele din sport.

Un alt proiect pe care l-am initiat este extinderea hocheiului pe gheata si în orasul Braila, deoarece si acolo exista un patinoar nou construit, dar momentan fara o activitate sportiva. Asa ca vom face si acolo selectie la copiii de aceeasi vârsta, nascuti în 2005 si mai mici.

 

Multi sunt de parere ca hocheiul este un sport dur. E adevarat? Exista factori negativi în acest sport care pot afecta sanatatea sau dezvoltarea fireasca a organismului, cum sunt la haltere sau la box?

 

Aceasta este prima impresie pe care o lasa hocheiul, însa nu este nici pe departe asa. În primul rând sportivul este protejat de echipamentul din ce în ce mai performant, care lipseste altor sporturi si accidentarile acolo sunt mult mai frecvente. În al doilea rând duritatea extrema a fost înlaturata, iar toleranta pentru contactele fizice nepermise nu exista.

 

Contactul fizic direct cu adversarul presupune vreun pericol?

 

Îndepartându-ne gândul de hocheiul nord-american, unde se mai practica încaierarile între sportivi, spre deliciul publicului si pentru spectacol, as putea sa va spun ca acest sport se bazeaza mai mult pe simtul jocului, decât pe cel al luptei. Iar acesta se educa pe parcursul antrenamentelor. Un sportiv bine antrenat nu are voie sa se accidenteze. Având aceasta convingere, ca hocheiul este un sport care nu prezinta niciun pericol, ci din contra, dezvolta imunitatea si o crestere frumoasa a organismului, mi-am adus fetita de 7 ani la patinoar. Ea participa alaturi de ceilalti copii la antrenamente si a debutat în acest sezon la echipele de vârsta U10 si U12.

 

Deci si fetele pot face hochei?

 

Absolut. În România fetele pot juca alaturi de baieti pâna la vârsta de 16 ani. Acum 5 ani am avut tendinta înfiintarii unei grupe de fete, punând pe gheata nu mai putin de 30 de fete, însa nefiind sustinut în acest proiect a trebuit sa renunt la el, fiindca într-un club sportiv nu depinde totul doar de vointa antrenorului. Dar viitor exista si pentru fete în acest domeniu, daca nu în România, pentru cele talentate se poate gasi un loc si în afara ei.

 

Ati avut copii accidentati de-a lungul carierei de antrenor?

 

Accidentari exista, dar mai degraba pe uscat decât pe gheata. Am avut în generatia precedenta de copii un sportiv care si-a fracturat bratul în cantonament, la un antrenament pe uscat, din cauza tenisilor necorespunzatori pe care îi purta. Acestea sunt cazuri izolate. Si mergând pe strada te poti împiedica. Pot spune ca în aproape 15 ani de cariera am fost ferit de evenimente neplacute si sper sa fim sanatosi cu totii si în continuare. Le spun parintilor si copiilor sa puna un mare accent pe alimentatie, fiindca suntem ceea ce mâncam.

 

Ce calitati trebuie sa aiba un viitor hocheist?

 

Plecând de la faptul ca hocheiul e cel mai complex sport de echipa, calitatile motrice si fizice ale sportivilor trebuie sa fie înnascute si apoi dezvoltate în cadrul antrenamentului. Sa joci hochei de înalta performanta presupune o armonizare perfecta între  îndemânare, viteza, forta, rezistenta si agilitate în patinaj si în mânuirea crosei si a pucului, calitati carora li se adauga cele de natura psihica (formarea unei personalitati si a unui caracter puternic, pozitiv stabil ).

 

Exista cazuri în care talentul se educa si creste în timp, copii care la început nu ies cu nimic în evidenta sa devina buni hocheisti mai târziu?

 

Prima regula pentru un tânar hocheist este sa aiba încredere în sine. “Eu pot” – aceasta este formula învingatorului. De aceea raspunsul meu la întrebare este da, se poate lucra cu sine. De multe ori forta si energia unui copil sunt imprevizibile. Sportivii cresc de la un an la altul si sar valoric precum floricelele de porumb.

 

 La ce anume sunteti atent în selectarea copiilor?

 

Consider ca hocheiul poate fi denumit si sah-viteza, de aceea un jucator de hochei trebuie sa posede mai multe calitati fizice, dar si intelectuale. El trebuie sa fie agil si flexibil, trebuie sa aiba viteza de reactie, sa fie puternic si altruist, sa gândeasca contra cronometru.

 

Care este programul de antrenament la hochei?

 

Antrenamentele se desfasoara zilnic, în functie de vârsta si de nivelul de pregatire, durata variind de la 60 de minute pentru prescolari, la câteva ore pe zi pentru avansatii de performanta.  Competitiile au loc de obicei la sfârsit de saptamâna si în vacante. Pe timpul verii am elaborat un program special, care a presupus, pe lânga antrenamentul pe terenul sintetic de fotbal, pus la dispozitia poatinoarului de catre dl Ionel Corciova, si ore de patinaj pe mini-patinoarul de la mall-ul din Braila, de sah, de înot, de limba engleza si masa de prânz, oferita de restaurantul Corciova, aflat în incinta patinoarului din Galati.

 

Exista în România sansa de a razbate în hocheiul profesionist? Cât de departe poate visa un tânar hocheist?

 

Cu multa seriozitate si multa munca se poate orice. Dezamagiri exista, dar mergem spre succes cu cei care îsi doresc cu adevarat. În acest sezon am participat cu juniorii sub 13 ani în Campionatul National al Austriei. În urma acestor meciuri, 4 dintre jucatorii nostri au fost remarcati si transferati la echipe austriece, pentru a juca în meciurile finale de la U10 si U13. Aceasta este o realizare deosebita atât pentru sportivi, cât si pentru antrenorii care i-au format.

 

Un sportiv are nevoie de sustinerea familiei pentru a învinge si pentru a putea merge mai departe?

 

Parintii sunt primii suporteri ai unui copil, fara sustinerea lor antrenorul nu-si poate duce misiunea la bun sfârsit. Daca va referiti si la partea financiara, fireste, exista si un efort financiar, pe care însa încerc sa-l diminuez cât de mult posibil, fiindca sunt constient care sunt posibilitatile în România.

 

Ce trebuie sa stie parintii, ai caror copii aleg sa faca hochei de performanta?

 

Parintii trebuie sa fie constienti de toate sacrificiile pe care le presupune sportul de performanta, sa fie pregatiti sa cedeze din timpul lor liber, sa traiasca împreuna cu copiii lor prin hochei si pentru hochei: antrenamente, meciuri, deplasari, cantonamente, reusite si înfrângeri. Sa fie convinsi ca hocheiul este parte a educatiei si ca disciplina, curajul si determinarea sunt pietre de temelie în formarea viitorului.

 

 

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com