Situatia se schimba în Siria, avioanele rusesti luate la tinta de rachetele sol-aer ale ISIS

https://c2.staticflickr.com

https://c2.staticflickr.com

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.

Potrivit purtatorului de cuvînt al ministerului rus al Apararii, generalul maior Igor Konaskenkov, joi un avion de cercetare de mare altitudine Il-22 M1 a reperat prin echipamentul SIGINT de la bord, amprenta electromagnetica a emitatorului radar al unui complex de rachete AA. Complexul, bine camuflat în teren, fiind identificat imediat ca fiind de tipul sovietic OSA -AKM ( 9K33M3). Surprinzatoare au fost coordonatele amplasamentului acestuia care corespundeau cu teritoriile controlate de ISIS.

Radarul complexului OSA –AKM ( codificare NATO : SA-8B Gecko ) descopera tinte aeriene de la o distanta de 175-240 km, iar rachetele sale au  o raza de actiune de 15 km si pot doborî orice aeronava pîna la înaltimea de 12.000 m. Complexul poate dirija rachetele OSA –AKM si printr-un sistem optic-termoviziune, cu zoom.

Air Power Australia Website

Air Power Australia Website

La mai putin de o ora de la localizare, un avion rusesc de bombardament Su-34 a primit coordonatele complexului de rachete si a lovit cu bombe dirijate prin fascicol laser, fiecare componenta a acestuia, neutralizîndu-l. Aceasta nu este o noutate în Siria, rusii stiind ca doua astfel de complexe au fost capturate de la armata nationala siriana de grupul rebel FSA ( Free Syrian Army ), sprijinit de SUA si Turcia. Un clip video facut de rebelii islamisti, ilustreaza doborîrea unui elicopter Mi-8 al armatei siriene. Altul arata cum racheta OSA rateaza un alt elicopter sirian.

Rusii nu-si explica cum a ajuns compexul OSA -AKM la ISIS si cine îi instruieste pe membrii gruparii sa-l opereze. Iordania, stat vecin cu Siria, detine si ea 48 de complexe OSA –AKM si 1.450 de rachete, modernizate. Livrarile catre Iordania s-au produs la sfîrsitul anilor 80, simultan cu receptionarea celor 24 de complexe OSA-AKM, de catre România.

http://cdn.citynews.ro/

http://cdn.citynews.ro/

Începînd din 2013, SUA a detasat peste 400 de ofiteri instructori în baze militare din Turcia si Iordania, amenajate ca centre de pregatire a rebelilor ”moderati” care lupta în Siria. Printre ei fiind si specialisti în operarea unor arme de mare complexitate. Sistemele de cercetare aeriene si cosmice ale Rusiei au detectat 85 de centre de antrenament ale diverselor grupuri islamiste rebele din Siria. 57 dintre acestea apartinînd ISIS. Rusia sustine ca în aceste centre exista si ofiteri instructori din serviciile de informatii sau armatele regulate ale unor state arabe din zona Golfului care ar instrui rebelii în operarea complexelor de rachete AA.

 

7 Comentarii

  1. Pralon Simon spune:

    Titlul pare oarecum pretentios in sensul in care pro-occidentalii pot trage sperante de schimbare… Realitatea este cu totul alta: misiunea rusilor este atât de importanta ca nimic nu este lasat la voia întâmplarii si vor lua toate masurile înainte de-a trimite avioanele in fiecare zona. In aceasta parte a lumii cel putin si deocamdata Vladimir Putine este si va fi marele stapân al jocului, fara îndoiala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com