SIF Moldova va plati dividendele din 20 iulie

Reprezentantii SIF afirma ca atat la nivel legislativ, cat si fata de instante, se exercita presiuni pentru ridicarea pragului de 1%. In cazul extrem in care instantele de judecata ar da castig de cauza contestatarilor, atunci dividendele acordate ar fi ilegale, fara suportul unui Consiliu de Administratie valid.

Rep: In ultima perioada, de la Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor (AGOA) din 25 aprilie, pana in prezent, conducerea SIF Moldova s-a confruntat cu mai multe litigii, venite dinspre Catalin Chelu si grupul de firme Altur Slatina, Goras Consulting, Gibrosat, Groval Trade s.a. Acordarea dividendelor hotarate de AGOA se va face la timp, in ciuda proceselor?
Costel Ceocea: Aceste litigii vizeaza toate hotararile AGOA, inclusiv obligatia de plata catre actionari. Avem in vedere adoptarea unor decizii, care sa permita declansarea procedurilor tehnice de plata esalonata a dividendelor cuvenite actionarilor. Inca mai asteptam un raspuns oficial din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Litigiile nu suspenda hotararile AGOA, prin urmare putem face plata dividendelor.
Rep: Una din cele mai importante dezbateri pe seama SIF-urilor face referire la limitarea dreptului la vot la un procent, chiar si pentru cei care depasesc aceasta limita de actiuni. In ce stadiu se afla acum dezbaterea legislativa. Ce implicatii sunt?
C.C.: O parte din litigii vizeaza limitarea dreptului de vot pentru o categorie de actionari, care in raport cu cadrul legal, aplicabil, au fost definiti ca actioneaza in mod concertat, depasind limita maxima de actiuni.
Exista un proiect de lege, care consfinteste interventia abuziva a Parlamentului in a modifica actele constitutive a unei societati comerciale private. Noi apreciem acest lucru ca fiind neconstitutional. Din analiza structurii SIF, in afara grupurilor care actioneaza concertat, nu se manifesta o presiune din partea grupurilor de investitii romanesti si straine. Pe de alta parte, in conditii de luciditate a pietei, in cazul ridicarii pragului, nu se va manifesta o crestere a cotatiilor. Analiza neconstitutionalitatii acestei masuri, a Ordonantei 41 din 2005, care modifica legea 297/2005 este una pozitiva. Noi suntem un organism de plasament colectiv, iar drepturile actionarilor minoritari trebuie protejate de tendintele abuzive ale unor grupuri de a-si impune oameni la varf, care ar raspunde unui mesaj fara valabilitate pentru toata lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com