Centrul de Ingrijire a Persoanei cu Dizabilitati “Costache Negri” din Targu Ocna a adus o raza de soare in viata persoanelor fata de care viata nu a fost asa darnica. Persoanele cu handicap sever au acum o sansa de supravietuire, gratie supravegherii si tratamentului permanent. Cea mai mare parte a lor provin din vechiul centru de la Ungureni.
DGASPC: „Noi facem diferenta!”
Centrul de Ingrijire a Persoanei cu Dizabilitati „Costache Negri” din Targu Ocna a beneficiat de o finantare Phare, care s-a tradus in modernizarea cladirii (care are si valoare de patrimoniu) dar mai ales in achizitionarea de aparatura medicala si terapeutica (kinoterapie, aqua terapie, masaj).
Schimb de experienta, în domeniul social, pentru primarii din Republica Moldova
„Acest centru al nostru provine din restructurarea vechiului centru de la Ungureni. Daca acolo aveam mortalitate crescuta si nu existau conditii pentru a-i ajuta pe adultii cu dizabilitati neuro-psihice, acum nu am mai inregistrat nicio persoana decedata”, a spus Sorin Brasoveanu, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau.
DGASPC Bacau continua reforma in centrele de plasament cu ajutorul partenerilor englezi
Situatia este confirmata si de unul din kinetoterapeutii din centru. „Gradul de recuperare este de aproape 40%. Asta nu inseamna ca persoanele vor capata nu stiu ce deprinderi. Dar, marea majoritate, prin tratament, masaj si hidromasaj reusesc sa se miste, sa mearga singuri la toaleta. Acesta este un prim pas care ii ajuta sa-si imbunatateasca starea de sanatate”, a spus Lucian Zota, kinetoterapeut.
O schizofrenica de la Gâsteni a baut câteva sticle cu parfum
Tratamentele de la Centrul din Targu Ocna, terapiile, jocurile cognitive, i-au facut pe cei din centru sa aiba o sansa la viata. Miscarea a eliminat riscul escarelor, periculoase, care agravau tabloul clinic al asiatatilor.
16 asistati au familii carora le pasa
In Centrul de Ingrijire a Persoanei cu Dizabilitati “Costache Negri” din Targu Ocna sunt tratate 51 de persoane. Pentru ele lucreaza in patru schimburi 71 de persoane, care le asigura tratament, terapie si supraveghere non stop.
Centrul de la Racaciuni a realizat „cel mai frumos ou de Paste”
Persoanele adulte din centru au o poveste dureroasa. Cei mai multi au fost abandonati in maternitate. In alte cazuri, familiile au renuntat la „povara” de a-si creste propriile odrasle cu probleme. „Doar 16 dintre beneficiari mai tin legatura cu familia. Restul sunt abandonati din nastere”, a spus un specialist al centrului de ingrijire.
Bun? ziua am pe cineva în scaun rulant în vârst? de 27 ani ?i ar vrea s? ajung? la dumneavoastr? la centru.
Am avea nevoie de un nr de tel pentru mai multe detali.
Va mul?umesc