Romania, condamnata la CEDO din vina administratiei Stavarache

Statul roman trebuie sa-i plateasca lui Vasile Botomei suma de 6500 de euro, pentru decizia primarului Romeo Stavarache de a nu respecta hotararile judecatoresti, definitive si irevocabile, legate de acordarea autorizatiei de functionare pentru spatiile Bartolo. Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a luat in considerare si demolarea anexelor de pe strada Republicii 27, din 28 decembrie 2010, considerand ca este vorba despre incalcarea protocolului 1, al protectiei proprietatii.

CEDO a dat zilele acestea o decizie care cantareste greu in privinta primarului Bacaului, Romeo Stavarache. Neacordarea autorizatiei de functionare pentru spatiile Bartolo, de pe strada Republicii 27, l-a determinat pe Vasile Botomei sa-l reclame pe primarul Romeo Stavarache la CEDO. Dupa aproape doi ani de analiza, magistratii europeni au decis ca statul roman este vinovat de abuzurile primarului Romeo Stavarache si a dat o decizie favorabila doctorului in drept Vasile Botomei. „Primarul Stavarache a facut foarte multe abuzuri impotriva cetatenilor din municipiul Bacau, pentru care oamenii nu au avut la indemana un avocat care sa ajunga sa introduca actiuni pana la CEDO. Primarul Stavarache a facut foarte multe ilegalitati prin obstructionarea activitatii societatilor comerciale din municipiul Bacau. Acum, dupa ce romanii au fost condamnati din cauza lui Stavarache, oare mai merita sa fie votat si pentru al treila mandat!?“, a spus retoric si electoral, Vasile Botomei.

Romeo Stavarache, urmarit penal

 

Primarul Bacaului a avut parte, timp de cateva luni, si de o stare de urmarire penala, din cauza abuzurilor indreptate impotriva lui Vasile Botomei. Parchetul Judecatoriei Bacau a decis inceperea urmaririi penale fata de Romeo Stavarache, dupa ce a constatat ca infractiunile de care este acuzat (nerespectarea hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile, abuz in functie si abuz contra intereselor persoanelor) au caracter continuu. Ulterior, edilul Bacaului a fost scos de sub urmarire penala. Asupra primarului bacauan planeaza si suspiciuni privind implicarea in anumite fapte de coruptie, de atribuire clientelara a contractelor publice, dar pana acum nimeni nu a putut proba ca Romeo Stavarache ar avea beneficii directe din asta.

Decizia CEDO a fost preluata imediat de JurisprudentaCEDO.com sau Lawofficeonline.eu, care raporteaza cazurile de abuz ale institutiilor publice din Romania.

 „In cauza, reclamantii sunt o societate comerciala româna cu raspundere limitata înfiintata în 1994 S.C. Bartolo Prod Com. S.R.L., cu sediul social la Bacau si un resortisant român, M. V. Botomei, administrator si reprezentant legal al acestei societati. Primaria Bacau a autorizat-o pe S.C. Bartolo Prod Com S.R.L. sa comercializeze produse alimentare într-un spatiu comercial, proprietate a societatii reclamante. Invocând articolul 6 § 1 (accesul la justitie), reclamantii s-au plâns de refuzul reînnoirii autorizatiei de functionare. În baza art. 1 din protocolul 1 (protectia proprietatii), ei au reclamat ca demolarea, prin ordinul primariei, a constructiilor anexe ale localului comercial care era folosit ca depozit a adus atingere dreptului de a le fi respectate bunurile.

CEDO a constatat încalcarea articoluli 6 § 1 din Conventie si ca statul român trebuie sa-i plateasca reclamantei 6000 EUR pentru ansamblul prejudiciilor suferite si 500 de euro cu titlu de cheltuieli de judecata.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com