Inca din luna octombrie a anului trecut, salariatii au primit doar 75% din salariu. Pentru datorii de peste 350 de mii de lei fata de E.ON Gaz, furnizarea de gaz a fost intrerupta in perioada 12 decembrie – 26 ianuarie. In aceeasi perioada, cei 128 de salariati de la Pal EKC nu au primit niciun ban. A urmat apoi o perioada de somaj tehnic, pana in martie. Ultimii bani care au intrat in buzunarul comanestenilor sunt 100 de lei, in saptamana sarbatorilor pascale.
Au sunat la 112 pentru a stinge rasmerita
Ieri, 4 mai, angajatii de la SC Pal EKC au venit la munca, asa cum fusesera anuntati. Aici au aflat ca exista un preaviz din partea furnizorului de gaz, ca activitatea este in continuare sistata dar nu li
s-a spus nimic despre salarii. Conducerea unitatii, speriata de revolta angajatilor, a sunat la 112 pentru a cere intariri. aNoi am protestat deoarece nu ne-am primit salariile. In acelasi timp, exista pe rol un proces intre angajati si patronat, pentru neachitarea drepturilor salariale si pentru neplata drepturilor sociale (CAS, somaj) in timpul in care am fost in concediu fara plata”, ne-a declarat Costica Albu, angajat al Pal EKC. In cele din urma, un grup de angajati au fost primiti in delegatie de reprezentantii societatii.
Pal EKC se scalda in datorii
Juristul Eugen Lazarescu a prezentat situatia grava in care se afla societatea. aAvem datorii de 350 de mii la E.ON Gaz, 500 de mii la E.ON Electrica, datorii tot de ordinul miliardelor la Finante, dar si la alti agenti economici. Avem de recuperat 180 de mii lei de la Statia de Epurare a Uzinei Termice Comanesti. Datorita procedurii de lichidare in care este intrata societatea, ne aflam in situatia de a nu putea recupera acesti bani”, a spus Lazarescu. Societatea este acum presata de furnizorul de gaz E.ON Gaz, care ameninta ca va sista din nou livrarea de gaz, daca nu este platita datoria de 350 de mii de lei. Noi le-am propus sa platim datoria esalonat, cate 70 de mii pe luna. Odata cu sistarea gazului, noi inregistram pierderi datorita intreruperii procesului de productie”, ne-a mai declarat Eugen Lazarescu. Situatia grea ne-a fost confirmata si de Ciprian Rusu, director tehnic al Pal EKC. Nu mai avem contracte. Criza economica ne-a afectat si a blocat piata”. Conducerea de la SC Pal EKC, dar si actionarii nu dau nicio speranta angajatilor. In cel mai bun caz, in luna mai, acestia vor fi tot in somaj tehnic, cu 75% din salariu. Daca vor apare contracte iar furnizorii de energie si materie prima vor accepta amanarea platilor, atunci exista sanse ca salariatii sa primeasca banii pentru munca prestata. Oricum ar fi, banii pe salarii se vor da. Nu stim cum se va debloca situatia. Salariile sunt garantate si sunt principala preocupare a noastra”, a mai precizat juristul Eugen Lazarescu.
Inchirierea instalatiei electrice ar aduce bani, dar nu ar rezolva problema
Platforma industriala a Comanestiului este blocata. Uzina Termica a acumulat datorii de peste 260 de miliarde de lei (26 de milioane de lei) si se afla in procedura de lichidare judiciara si reorganizare. Statia de Epurare, aflata in administrarea Uzinei Termice Comanesti are datorii la Pal EKC de 180 de mii de lei dar si datorii de peste 400 de mii de lei la municipalitate. Atat Uzina Termica, cat si Pal EKC au datorii fata de Primaria Comanesti. Pentru a-i ajuta pe angajatii acestei firme, noi am putea inchiria instalatia electrica a societatii Pal EKC, pentru a livra energie la Statia de Epurare”, ne-a spus primarul Viorel Miron.