Baronii Bacaului, unul care conduce de un deceniu orasul, cazut in mizerie prin depopulare si lipsa locurilor de munca, celalalt, castigator miraculos al celor mai importante licitatii publice, sunt numele tari ale unui dosar al Directiei Nationale Anticoruptie. In dosar, pe post de „fazan“, sunt niste oameni de afaceri care conduc o firma din Galati. Milionarul Viorel Rusu, patronul firmelor Rustrans-Conextrust-Amici-Comalrid etc, care si-a angajat fosti sefi din Politie, Primaria Bacau, ANL-etc s-a trezit ca este fecioara, virgina si curata, tulburata de propunerea lui Mihai Bociar si a lui Viorel Ferendino de la SC ERG TERMROM SRL Galati, care i-ar fi spus ca cei de la CRAB (Compania Regionala de Apa Bacau) si CNSC cer 7% din valoarea unei investitii (Caraboaia) drept cadou pentru castigarea licitatiei.
In timpul discutiilor telefonice, Viorel Rusu, care a turnat ulterior totul la DNA, afirma ca: Eu cred ca asta vine si de la Stavarache, ca îl preseaza sa-si ia …Sa adune acasa toti banii“! Pentru cei mai multi oameni de afaceri (relevanti) ai Bacaului practicile din Primaria Bacau nu sunt necunoscute. Doar pentru DNA Bacau, Curtea de Conturi, pentru unii procurori ordinari (angajati prin filiera PNL) si politisti cu care grupul din jurul lui Stavarache si a lui Viorel Rusu merg la vanatoare, ele sunt absolut necunoscute. Ca sa nu mai vorbim de grupul de prostituate media, cumparate la bucata, de acelasi edil.
Dar, parca incepe sa se faca lumina! Dupa ce Manuel Humulescu a renuntat la conducerea DNA Bacau, dupa ce s-a schimbat conducerea Garzii Financiare, sentimentalii din jurul edilului Romeo Stavarache par din ce in ce mai descumpaniti. Si toti se asteapta ca marile mizerii din ultimii ani sa fie obiectul unor dosare, mai ceva ca in cazul lui Adrian Nastase (Grupul 1 de Cogenerare de la CET, licitatia pentru Grupul 2 de Cogenerare de la CET, Pasajul Subteran fata de care institutiile statului roman au preferat tacerea si impostura, pentru a nu pierde finantarea UE, s.a.). Aceeasi oameni din media, unii chiar cunoscatori in ale instantelor, stiu ca trebuie sa se reorienteze, sa nu ramana fara client. Si incep sa vorbeasca, sa dea din casa. Unii ameninta ca ar face si denunturi, pe ultima suta de metri, macar sa mai prinda ceva de la Primaria Bacau.
De ce Viorel Rusu a reactionat atipic si a turnat?!!!
Viorel Rusu e tare! Are pusca si o poate folosi chiar daca nu mai are voie (braconaj)! Inregistreaza pe cine vrea, are prieteni dintre fostii sefi si actualii sefi ai Politiei Economice si angajati din toate institutiile de pe urma carora a castigat contracte grase din bani publici. Mai mult, este beneficiarul unui contract fabulos, cel de la Podul Margineni-Calea Moinesti (ADR-Primaria Bacau), cu fonduri UE, in mare parte. De ce atunci, Viorel Rusu a preferat sa-i denunte pe oamenii de afaceri din Galati, desi a stiut, ca, cel putin telefonic, a mancat ceea ce au mancat si alti oameni de afaceri, care au relationat cu Primaria Bacau???! Ca prin apropiati sau prin biletele scrise/rupte/arse li s-a cerut partea de la marele Zeus al fondurilor europene din Bacau. Viorel Rusu pare sa se repozitioneze pe harta politico-economica regionala! Are propriile probleme, este strans cu usa in instante, de creditori si isi da seama ca trebuie sa vanda ceva. Poate chiar grupul care conduce detasat Bacaul in ultimii ani! Poate Viorel Rusu va da viitorul primar al Bacaului si va povesti, cu amaraciune, cum firma ICCO din Brasov a fost favorizata la licitatie, cum i-au fost suflate atatea investitii si cum a rezolvat apoi problema din primarie.
„În legatura cu destinatia sumei de bani, cei doi inculpati îi spun martorului ca, de fapt, directorul C.R.A.B., Gaina Razvan, ar fi doar «persoana din fata», în spatele caruia se afla primarul municipiului Bacau, Stavarache Romeo (C.L.Bacau este actionar majoritar al C.R.A.B.). Inculpatul Bociar Mihai Daniel îi explica martorului Rusu Viorel ca pretentiile au fost majorate de la 5% la 7 % întrucât prima transa de 50.000 euro nu a fost data la termenul stabilit initial”, se arata în motivarea Tribunalului Bacau.(www.bacau.net, din dosar).
COMUNICAT DNA
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacau efectueaza cercetari penale fata de urmatorii:
BOCIAR MIHAI DANIEL, administrator al SC ERG TERMROM SA Galati, pentru savârsirea a trei infractiuni de trafic de influenta;
FERENDINO VIOREL-ADRIAN, director în cadrul SC ERG TERMROM SA Galati, pentru savârsirea a trei infractiuni de trafic de influenta.
Din Ordonanta de punere în miscare a actiunii penale întocmita de procurori au rezultat urmatoarele:
Compania Regionala de Apa Bacau a organizat, în cursul anului 2012, o licitatie pentru atribuirea contractului de lucrari „Reabilitarea Statiei de tratare apa Caraboaia”, în urma careia a fost desemnata câstigatoare o asociere constituita din firma SC ERG TERMROM SA si o alta societate.
În perioada decembrie 2012-ianuarie 2013, inculpatii Bociar Mihai Daniel si Ferendino Viorel-Adrian, în calitate de reprezentanti ai SC ERG TERMROM SA Galati, au pretins si primit de la administratorul celeilalte firme din asocierea câstigatoare a licitatiei (denuntator în cauza) suma de 10.000 euro, pretinzând ca au influenta asupra unor persoane din cadrul Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor în vederea respingerii contestatiei formulate de un competitor care a pierdut licitatia.
Dupa solutionarea favorabila a contestatiei la nivelul C.N.S.C., având în vedere ca firma perdanta a formulat plângere la Curtea de Apel Bacau, inculpatii Bociar Mihai Daniel si Ferendino Viorel-Adrian au pretins si primit de la acelasi denuntator suma de 15.000 euro, pretinzând ca au influenta asupra magistratilor din cadrul Curtii de Apel Bacau, în vederea respingerii plângerii.
În ambele situatii cei doi l-au asigurat pe partenerul lor de asociere (denuntator în cauza) ca vor contribui si ei cu aceleasi sume de bani la influentarea deciziilor, în situatiile mentionate.
Totodata, în luna aprilie 2013, inculpatii Bociar Mihai Daniel si Ferendino Viorel-Adrian i-au spus denuntatorului ca decidentii din cadrul Companiei Regionale de Apa Bacau le-au pretins un procent de 7 % din valoarea contractului de lucrari atribuit, în valoare de aproximativ 17.000.000 lei, pentru semnarea si derularea contractului. Prin urmare, cei doi inculpati au solicitat si primit de denuntator o prima transa de 25.000 euro.
Începând cu luna octombrie 2013, inculpatii Bociar Mihai Daniel si Ferendino Viorel-Adrian i-au cerut partenerului lor de asociere sume de bani pentru a fi remise decidentilor din cadrul companiei de apa, în vederea începerii executarii contractului. Initial, cei doi au pretins suma de 25.000 euro, iar ulterior, în luna decembrie 2013, suma de 70.000 euro, sustinând ca decidentii din cadrul companiei au solicitat toata suma stabilita initial, înainte de începerea executarii lucrarilor si nu la încasare (decontarea lucrarilor ce urmeaza a fi efectuate de asociere).
La data de 16 ianuarie 2014, cei inculpatii Bociar Mihai Daniel si Ferendino Viorel-Adrian au primit de la denuntator sumele de 88.000 lei si 575 euro, în scopul sus mentionat.
La data de 17 ianuarie 2014, procurorii anticoruptie au dispus retinerea celor doi inculpati pe o perioada de 24 de ore, urmând a fi prezentati la Tribunalul Bacau cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.
Facem precizarea ca punerea în miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, necesara în vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situatie, sa înfrânga principiul prezumtiei de nevinovatie
nemuritori de mihai sadoveanu si ion creanga