Putin încearca sa preia controlul razboiului anti-terorist la nivel mondial

radikal.ru

radikal.ru

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni. 

Occidentul dirijat de Washington a criticat vehement legitimitatea implicarii Rusiei prin bombardamente aeriene în Siria, sustinînd ca tintele acesteia ar fi rebelii ”moderati” sustinuti de SUA. Coalitia anti-ISIS, constituita în jurul SUA a refuzat toate propunerile Rusiei, de a actiona împreuna în Siria. Presedintele Vladimir Putin a mai sesizat ca atentatul de la Beirut, soldat cu 41 de morti si aproape 200 de raniti, ca si prabusirea avionului rusesc Airbus A321 în Sinai, soldata cu 224 de morti, n-au suscitat aproape niciun interes pentru opinia publica occidentala, manipulata de marile trusturi de presa. În schimb, aceasi presa occidentala, a declansat un adevarat mecanism de propagare a terorii si a starii de mînie, pe timpul atentatelor de la Paris.

i.ytimg.com

i.ytimg.com

Dupa atentatele teroriste de la Paris, presedintele Francois Hollande a încercat sa foloseasca valul de simpatie creat, invocînd articolul 5 al Tratatului NATO, cu scopul de a forta o ofensiva la sol a aliantei, asupra gruparii ISIS, în Siria si Irak. SUA care este de fapt NATO, a considerat ca Arabia Saudita, Qatarul si Turcia sunt mai importante decît Franta. Întrucît proiectul Qatar Petroleum, de aprovizionare cu gaze a Europei, din Qatar si Arabia Saudita, prin Siria, pe vechiul traseu al gazoductului Nabucco, corespunde intereselor Casei Albe, de eliminare a Gazprom de pe piata europeana. Washingtonul a umilit Franta, respingînd initiativa acesteia pentru a continua jocul duplicitar de pîna acum. Care se rezuma la a închide ochii la înarmarea si finantarea tuturor rebelilor islamisti care lupta împotriva armatei nationale siriene, inclusive ISIS, de catre aliatii sai Arabia Saudita si Qatar. Concomitent cu asa-zisa bombardare din aer a ISIS care este mai mult o operatiune de imagine[1].

reseauinternational.net

reseauinternational.net

Presedintele Vladimir Putin si-a demonstrat înca o data flerul de mare strateg, grabindu-se sa stabileasca cauza prabusirii avionul rusesc Airbus A321 în Sinai, înainte de finalizarea anchetei si contrar evidentelor de pîna atunci[2]. Putin a decretat ca doborîrea avionului rusesc Airbus A321 în Sinai a fost cauzata de o bomba artizanala a rebelilor islamisti din Siria. Prin aceasta, Rusia a preluat din zbor, în locul Frantei, legitimitatea represaliilor asupra autorilor ambelor atentate, de la Paris si din Sinai. Simultan cu aceasta, Putin a ordonat gruparii navale ruse din estul Mediteranei, condusa de crucisetorul purtator de rachete Moskva sa-si coordoneze actiunile de lovire, cu portavionul francez Charles De Gaulle. Mesajul fiind : ”suntem alaturi de voi, si noi suntem atacati”. Un semnal clar de solidaritate a Rusiei cu Franta si un prim pas spre promovarea unei noi „coalitii anti-teroriste”, alta decît cea condusa de SUA.

http://thesentinel.ca/

http://thesentinel.ca/

Franta nu poate decît sa intensifice raidurile aeriene cu cele 10 avioane Rafale si Mirage 2000, de la baza aeriana Al Dhafra din Emiratele Arabe Unite, la care se vor adauga alte 22 de Rafale M si Super Étendard, de pe portavionul Charles De Gaulle[3]. Mai mult de atît Franta nu poate face. Spre deosebire de Franta, Rusia nu trebuie sa ceara voie de la nimeni si a dovedit deja ca dispune de categorii de forte mult mai diversificate si mai eficiente, în lupta cu rebelii islamisti din Siria.

Rusia a demonstrat teroristilor si comunitatii internationale ca aviatia sa militara dispune de bombardierele tactice, dislocate la baza aeriana Hmaimim din vestul Siriei care ataca eficient cu bombe si rachete de mare precizie[4]. Rusia a mai demonstrat ca prin bombardierele strategice Tu-22M3, Tu-95MS si Tu-160, operate de pe bazele rusesti, poate lovi cu rachete de croaziera orice tinta situata la mii de km distanta[5].

http://s00.yaplakal.com/

http://s00.yaplakal.com/

Rusia a mai demonstrat ca fregatele, corvetele si submarinele clasice ale marinei militare ruse ( înarmate cu rachete de croaziera ), din marea Caspica si Mediterana, pot duce cu succes si în mod independent, acest tip de operatiuni[6]. Capacitatea marinei militare ruse de a lansa rachete de croaziera cu raza mare de actiune, chiar si de pe nave relativ mici, ilustreaza faptul ca Rusia ramâne o putere maritima de prim rang, care are capacitatea de a ameninta nu doar vecinii sai, ci si Europa, Orientul Mijlociu si Asia de Sud-Est, în cazul în care Rusia sau aliatii sai, sunt atacati. Pîna acum, doar armata SUA, a demonstrat ca este capabila sa faca acelasi lucru ca Rusia.

http://f-picture.net/lfp/s018.radikal.ru

http://f-picture.net/lfp/s018.radikal.ru

Presedintele Vladimir Putin a mai ordonat ca dispozitivul aerian rusesc permanent care bombardeaza gruparile islamiste din Siria sa fie fost suplimentat cu 37 de avioane. 25 dintre acestea sunt bombardiere strategice  ( 5 Tu-160, 6 Tu-95MS si 14  Tu-22M3 ) care au o raza mare de actiune si nu este nevoie sa fie dislocate in Siria. Operînd cel mai probabil de pe baza aeriana Mozdok din Osetia de nord. Alte 8 bombardiere tactice Su-34 si 4 avioane multirol Su-27 vor fi dislocate în Siria, probabil la baza aeriana Mazzeh-Damasc[7]. Pîna acum de la baza aeriana Hmaimim, din vestul Siriei au actionat 30 de avioane Su-34, Su-24M, Su-25 si Su-30SM. Alte 24 de elicoptere de tip Mi-8 si Mi-24 sunt si ele utilizate în misiuni de lupta în Siria[8]. Daca Su-34 poate lua pîna la 8 t de bombe, Tu-22M3, Tu-95MS si Tu-160 cara 12 t ,15 t si respectiv  17 t de bombe.

–––––––-

[1]. SUA si Rusia au identificat cîteva interese comune în Orientul Mijlociu 

[2]. Singura ipoteza ramasa în cazul accidentului avionului Airbus 321 din Sinai

[3]. Ce a vizat primul bombardament aerian francez în Siria ?

[4]. Munitiile ”inteligente” folosite de Rusia în Siria

[5]. Rusia a atacat ISIS cu rachete de croaziera de pe submarine si de pe bombardierele strategice

[6]. Rusii au lansat 26 rachete de croaziera din Marea Caspica, asupra tintelor ISIS 

[7]. De ce are nevoie Rusia de o noua baza aeriana la Damasc ?

[8]. Rusii au dislocat elicoptere de atac si la baza siriana Tiyas (T4)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com