Astazi, ASR Principele Nicolae al României a vizitat pentru prima oara fosta închisoare de la Râmnicu Sarat, alaturi de o delegatie a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Reprezentantii IICCMER, Dinu Zamfirescu, presedintele Consiliului Stiintific al IICCMER, Andrei Muraru, presedinte executiv, Adelina Tîntariu, directorul Departamentului Politici Educationale si de Memorie, i-au prezentat Altetei Sale Regale istoria fostului penitenciar comunist si planurile de restaurare si promovare a închisorii ca Memorial si punct focal al unor proiecte culturale, documentare si turistice.
Principele a vizitat mai multe celule din fostul penitenciar, s-a aratat interesat de personalitatile întemnitate aici si a ascultat evocarea experientelor carcerale si a modalitatilor de exterminare practicate de catre autoritatile comuniste. Principele a aprins o candela în memoria detinutilor politici, în celula unde a murit liderul taranist Ion Mihalache.
”Locul este o adevarata întoarcere în timp, o lectie de istorie si o experienta extraordinara care te face sa reflectezi asupra rolului nostru în pastrarea memoriei si apararea valorilor democratice care respecta libertatea si demnitatea omului„ -Alteta Sa Regala Principele Nicolae al României
”Vizitarea Memorialului Râmnicu Sarat e o experienta extraordinara atât pentru cei din generatia care a trait sub comunism, cât si pentru cei tineri. Este un omagiu adus memoriei luptatorilor anticomunisti, amintirea vie a unor destine tragice si dovada unei rezistente eroice în fata opresiunii. Prin eforturile Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER), muzeul va fi valorificat si va contribui la dezvoltarea din punct de vedere turistic si
cultural a comunitatii din Râmnicu Sarat” –Dinu Zamfirescu, presedintele Consiliului Stiintific al IICCMER.
”Acum câteva decenii, în închisoarea de la Râmnicu Sarat s-a murit pentru libertate, pentru valorile pe care le-au reprezentat democratia si monarhia, înainte de instaurarea regimului comunist. Ca un arc peste timp, vizita Altetei Sale Regale este importanta atât pentru ca este membru al Familiei Regale, cât si un model pentru tânara generatie. Speram ca Principele Nicolae va deschide seria personalitatilor publice pe al caror sprijin contam pentru a dezvolta acest proiect”-Andrei Muraru, Presedinte executiv IICCMER
Memorialul Râmnicu Sarat
În perioada comunista, în închisoarea de la Râmnicu Sarat a ajuns o serie de reprezentanti ai gruparilor politice, clerici greco-catolici si romano-catolici, precum si alti indezirabili.
Regimul de la penitenciarul Râmnicu Sarat s-a remarcat prin restrictii extreme, detinutii politici supranumindu-l „închisoarea tacerii”. Regimul alimentar precar, lipsa tratamentului medical, tortura, au condus la decesul multor personalitati închise aici.
Din 1955, închisoarea a gazduit o mare parte a elitei taraniste care supravietuise altor închisori, printre care întâlnim nume ca Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ilie Lazar, Victor Radulescu Pogoneanu, Nicolae Adamescu, Victor Anca, Mihai Balica, Jenica Arnautu, Ioan Barbus, Ion Ovidiu Borcea, Malin Bosca, Alexandru Bratu, Ion Diaconescu, Constantin Hagea, Ion Puiu, Cornel Velteanu, Augustin Visa, Ion Lugosianu si altii. De asemenea, aici au fost adusi Alexandru Todea (episcop român unit), Waltner Iosif (preot catolic), si Mihai Godo (preot iezuit). O alta figura reprezentativa care apare printre detinutii de la Râmnicu Sarat a fost liderul social-democrat, Constantin Titel-Petrescu. Un caz aparte este cel al lui Gheorghe (Ginel) Placinteanu, care a fost arestat la ordinul direct al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.
Închisoarea de la Râmnicu Sarat a fost închisa în mod oficial în aprilie 1963
În 2007, închisoarea a intrat în administrarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, care desfasoara campanii de promovare si strângere de fonduri pentru organizarea Memorialului.
În 2012 s-a facut un prim pas spre restaurarea monumentului, prin includerea acestuia în Planul National de Restaurare, precum si solutionarea problemelor patrimoniale.
IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiaza, documenteaza si sustine constientizarea publica a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educationale, editoriale si muzeale. Activitatea IICCMER analizeaza natura, scopul si efectele totalitarismului din România în perioada 1945 – 1989, dar si memoria acestui regim în exilul românesc si în perioada postcomunista.
Da la Doftana unde erau inchisi comunistii pe motiv politic si in multe alte inchisori sau in ocnele de sare nu fac si acolo muzee?? de alea nu trebuie sa ne amintim..a fost recent aniversarea rascoale de la 1907 unde jegurile monarhiste si capitaliste au tras cu tunu in taranii care cereau paine,omorand vreo 20 de mii!! sau la uzinele grivita si lupeni 33 unde armata a tras in grevisti la ordinea acelorasi monarhisti si partide istorice capitaliste nu fac monumente?!!? sau pt ei represiunea si crima nu se pune daca e facuta de capitalisti!?!?!?!??! treziti-va popor adormit,sunteti mintiti de 20 de ani de asemnea jigodii,care fauresc istoria dupa bunul lor plac si ne indoctrineaza copiii!!ei invingatorii de azi..nu sunt cu nimic mai buni decat cei pe care ii acuza ca ar fi criminali..capitalistii au facut mult mai multe crime decat comunistii atat in Romania cat si la nivel global!!
Bravo ASR Principele Nicolae, toti romanii ar trebui sa inteleaga , ca pentru a pastra mostenirea lasata de batrinii nostril avem nevoie de monarhie, toate miscarile de dreapta trebuie sa se uneasca si sa sprijine monarhia, reinstauratia, monarhie parlamnetara, altfel lupii de azi vor distrige tara asta prin regionalizare si tot felul de minciuni-TRAIASCA MONARHIA…