Primarul Bacaului isi face „incalzirea“ pentru un nou dosar penal al DNA, in care este suspectat de fraudarea fondurilor europene

Primarul Bacaului, Romeo Stavarache are „calitatea“ de suspect într-un al treilea dosar de coruptie, deschis de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru lucrarile cu fonduri europene la Podul de la Narcisa (Pasajul Letea). În afara de edil, au deocamdata calitatea de suspecti înca 23 de angajati din Primaria Bacau, printre care si Florin Mateuta, responsabil pe drumuri si manager al acestui proiect.

Primaria Bacau este zguduita de un nou dosar de coruptie. Procurorii strâng acte si iau declaratii de la functionarii Romeo Stavarachedin institutie, dupa ce nu s-au respectat procedurile specifice unui contract cu Romeo Stavarache, cercetat penalfinantare europeana. Oamenii legii au constatat ca preturile la lucrarile la Podul Narcisa sunt umflate, ca s-au aprobat nejustificat acte aditionale si ca unele lucrari s-ar fi facut fara licitatie. Avocatul primarului Romeo Stavarache recunoaste existenta dosarul, dar precizeaza ca, deocamdata, toti au calitatea de suspecti. „Deocamdata, nu este nimeni inculpat în acest dosar. Domnului primar i se aduc acuze de tentativa de fraudare a fondurilor europene si de abuz în functie. La acest stadiu, înca nu am vazut tot ce contine dosarul. Sunt mai multi functionari si persoane cu functie de conducere, printre care si domnul Padureanu sau Mateuta, care au calitate de suspecti“, ne-a declarat avocatul Doinita Boana.

Leonard PadureanuDe existenta dosarului dar si de situatia de blocaj în care se afla Primaria Bacau are cunostinta si Leonard Padureanu, administratrul municipiului. „Sunt niste lucrari care s-au executat dinainte, mai multe probleme în acest dosar. Deocamdata, nimeni nu are calitatea de inculpat“, ne-a spus administratorul municipiului Bacau.

Starea de teroare si panica care domneste în Primaria Bacau ne-a fost confirmata de mai multe surse, unele cu functie de decizie în institutia bacauana. Mihai Sustac„Practic, nimeni nu vrea sa mai faca nimic, toti sunt panicati, refuza sa mai semneze pentru alte lucrari la obiectivele de investitii din Bacau. Nu este bine, odata cu aparitia acestui nou dosar, activitatea în primarie este blocata“, ne-a spus un sef al unei directii din primarie.  Printre cei care au toate sansele sa devina inculpati se numara primarul Romeo Stavarache, Florin Mateuta seful la Directia Drumuri, Daniela Mihaila, sefa cabinetului primarului,  fostul viceprimar Mihai Sustac, etc.

Surse apropiate anchetei, afirma ca prejudiciul în dosarul Podului Narcisa depaseste 100 de mii de euro, dar ancheta este înca departe de a fi terminata.

Pasajul Letea, construit de o firma de apartament implicata în combinatii dubioase

„Consortiul“ care a câstigat lucrarile la Pasajul Letea este condus de SC Instal Design Bacau, care a avut în asociere firmele SC Marste Bacau si Societatea de Constructii în Transporturi Bucuresti SA. Proiectul a fost inclus în Planul Integrat de Dezvoltare Urbana iar investitia Primariei Bacau a fost  finantata prin Programul Operational Regional 2007- 2013, Axa prioritara 1 – „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere“ si are o valoare totala de 7, 248 milioane de lei lei, cu TVA, din care asistenta financiara nerambursabila a fost de 5,725 miliaone de lei lei.

SC Instal Design SRL este o societate care a câstigat mai multe contracte cu statul, unele care s-au lasat cu anchete si scandal (modernizarea punctelor vamale Giurgiulesti (Galati) si Racovat (Botosani). În acte, firma a fost Mihai Sustacadministrata si detinuta de doua tinere, acum de 28 si 29 de ani, aflate în relatie de rudenie cu Cornelia Anastasiu, sotia sefului de la Arme si Munitii din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Bacau, care mai detine si societatea Prem Construct, acum aflata în insolventa. Tot Instal Design a realizat si „celebrul“ sens giratoriu de la Colegiul Economic din Bacau, în forma de vulcan, care a  costat peste 150 de mii de euro. Aceeasi firma, detinuta prin interpusi de Cornelia Anastasiu, a mai câstigat un contract de asistenta tehnica, în 2011, de la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord Est, condusa la acea vreme de cumatrul primarului bacauan, Constantin Apostol, prin care a primit peste un milion de lei, pentru retehnologizare.

Suspiciuni de coruptie si abuz la modernizarea strazii Miorita. Romeo Stavarache si Mihai Sustac printre suspecti

Modernizarea strazilor Mioritei, 9 Mai, Vântului si Vadul Bistritei este în atentia procurorilor Anticoruptie. În acest caz au fost facute deja audieri, au fost luate probe si urmeaza ca procurorii bacauani sa emita o prima solutie. Contractul a fost adjudecat pe 18 octombrie 2013, de firma Symmetrica în asociere cu Roman Impex Prest, cu o valoare de 18,89 de milioane de lei, dintre care 14,8 de milioane de lei reprezinta fonduri nerambursabile din bugetul UE.

În acest caz, suspiciunile merg spre primarul Romeo Stavarache si spre fostul viceprimar Mihai Sustac, care ar fi facut si un denunt în acest caz, dupa ce stampila cu semnatura lui ar fi gasit-o pe documente ale Primariei Bacau prin care se accepta schimbarea solutiei tehnice a trotuarelor (Symmetrica) dar si dupa ce autoritatile au închis ochii la materialele de constructii aduse de deputatul Victor Roman, care detine Roman Impex Prest. Surse din primarie afirma ca în caz prejudiciul este mai mare de 1 milion de lei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com