Primaria Bacau pune finantarea europeana de la CET pe masa clientelei politice

Licitatia pentru lucrarile la punctele termice ale CET Bacau (loturile 2-5) este contestata din nou, dupa ce Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC) a dispus anularea vechii licitatii, la inceputul lunii aprilie. La mijloc sunt peste 112 milioane de lei (aprox. 25 milioane de euro), din care jumatate sunt fonduri europene, prin Axa 3, POS Mediu, iar restul sunt bani de la buget (45% de la bugetul de stat si 5% de la bugetul local. Pe 21 mai a.c. SC Thermaflex SRL Otopeni a contestat caietele de sarcini si conditiile restrictive, care sunt impotriva legislatiei nationale si europene. Chiar daca practicile Primariei Bacau aduc deservicii Romaniei si oamenilor de afaceri, ele pot fi sanctionate, conform legii, doar cu amenda, de 20 -40 de mii de lei. Asta in cazul in care nu sunt identificate practici specifice coruptiei. La mai multe licitatii exista suspiciunea ca unele caiete de sarcini sunt realizate chiar in birourile firmelor care au castigat licitatiile.

Armate de avocati contesta ilegalitatile din Primaria Bacau

Contestatia depusa de SC Thermaflex SRL Otopeni la CNSC are toate sansele sa blocheze, din nou, licitatia pentru lucrarile finantate din fonduri publice europene si nationale. Actele semnate la Cabinetul de avocatura „Vass Lawyers “ contin argumente solide care sublineaza modul restrictiv, clientelar, in care functionarii primariei din Bacau au realizat caietele de sarcini si fisa tehnica. Conditiile impuse in Bacau duc la ideea ca contractul este cu dedicatie, incalcandu-se principiul concurential, al egalitatii in tratamente dar si eficienta utilizarii fondurilor publice. Mai precis, retelele secundare din loturile 2-5 trebuie facute din otel, iar firma sa fi avut o cifra de afaceri de cel putin 134 de milioane de lei, in ultimii trei ani. Si alte conditii impuse vin in contradictie cu legislatia din domeniul achizitiior publice. Pe motive asemanatoare judecatorii de la CNSC au dispus in data de 3 aprilie anularea licitatiei Primariei Bacau, a carei procedura a inceput pe 22 februarie. Avocatii si expertii societatilor SC TMAUCB SA Bucuresti, SC Expert Achizitii Publice SRL, SC Isoplus Romania, Sc Aquaterm Botosani au adus argumente necesare si suficiente pentru a demonstra ca procedura dorita de conducerea Primariei din Bacau este nelegala.

Lotul 1 a fost castigat, in 2009, de Branpis-General Electric

Un lot redus de puncte termice a fost licitat in 2009. In ciuda suspiciunilor de atribuire clientelara, contractul a fost atribuit asociatiei de firme, condusa de Branpis SRL din Bacau, cu sediul social in casa lui Razvan Gaina, directorul Companiei Regionale de Apa Bacau. Primele puncte termice au fost realizate contra sumei de 2,225 milioane de lei, la care au lucrat Branpis SRL, Multiservice SRL, SC Segama, SC Thic Izolatii si SC General Electric. Ordonatorul de credite a fost Branpis, care a apartinut lui Razvan Gaina si acum, in acte figureaza un apropiat, Dan Brandusoiu. Societatea bacauana a fost implicata si in alte scandaluri din fonduri europene. Unul din ele a avut rezonanta la nivel national, prin emisiunea de ancheta de la Pro TV –”Romania, Te iubesc„. Mai precis, Branpis a castigat finantari europene, pe care le-a sucontractat si din care si-a tras bani fara sa faca nimic. Rezultatele anchetei sunt nule sau au fost musamalizate prin influenta politica.

Romeo Stavarache nu a semnat nimic!

Primarul Romeo Stavarache si-a delegat competentele in semnarea si urmarirea lucrarilor pentru loturile 2-5 catre subordonati. Potrivit datelor publicate in sistemul electronic de pe www.e-licitatii.ro, responsabilitatea revine, in ordine, viceprimarului Dragos Luchian, administratorului public Leonard Padureanu dar si altor sefi de departamente din Primaria Bacau. Acelasi lucru este valabil si pentru cumnatul primarului Romeo Stavarache, directorul de marketing de la CET Bacau, Marius Stanila, care rareori isi mai pune semnatura pe achizitiile societatii de termoficare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com