Primaria Bacau a redus finantarile nerambursabile pentru culte si ONG-uri

Ieri, conducerea Primariei Bacau a organizat o dezbatere pe tema alocarii finantarilor nerambursabile, pe legea radu Ababei350/2005, la care au fost invitate o parte din organizatiile nonguvernamentale din Bacau dar si parohii ortodocsi si catolici din municipiu. Limitarea sumelor de catre primarie a trezit atât nemultumirea preotilor, cât si a reprezentantilor ONG-urilor bacauane.

Mai sunt câteva zile pâna când vor fi aprobate conditiile de acordare a finantarilor nerambursabile de catre Consiliul Local Bacau. Ieri, 20 aprilie, la Centrul de Afaceri din Bacau a fost organizata o dezbatere, care în fapt a fost mai Gabriel Lupumult o luare la cunostinta din partea cultelor si ONG-urilor bacauane asupra Cristian Ciocoiuconditiilor mai stricte de acordare a banilor. Au fost prezenti la eveniment viceprimarul Radu Ababei, consilierii Ilie Bârzu si George Bogatu, Florin Grapa, antrenorul echipei de volei feminin Stiinta Bacau, Andre Muit de la Asociatia Betania, Florin Suciu, de la Asociatia Iubim Natura, Marian Damoc, de la Romanian Youth Movement for Democracy, Isidor Dâsca, decanul catolicilor din Bacau, protopopul Costel Busuioc dar si preoti ai parohiilor ortodoxe si catolice din municipiul Bacau.

dezbatere primarie „Trebuie sa întelegem ca aceste modificari ale regulamentului au în vedere Florin Grapaamendamentele formulate de Curtea de Conturi dar si controalele altor institutii. Legea 350 nu este o obligatie pentru Consiliul Local, ci un sprijin pe care CL îl acorda ONG-urilor si asociatiilor din Bacau. Granturile vor fi acordate pe principiul de totul sau nimic. Ori solicitantul respecta ghidul si proiectul sau este eligibil, ori daca nu se încadreaza în suma da banii înapoi”, a afirmat viceprimarul Radu Ababei.

Marian DamocCele mai multe modificari afecteaza domeniile sport si culte, care în ultimii ani au primit cele mai multe fonduri. Pentru aceste domenii, cofinantarea creste de la 10 la 25%, iar maximul acordat nu poate fi mai mare de 2 milioane de lei. Cultele nu vor primi mai mult de 100 de mii de lei, nerambursabili, pentru fiecare proiect iar cofinantarea creste pentru preoti, de la 10, la 50%. Au fost stabilite plafoane noi si la domeniul  „educatie, tineret – mediu” sau „social”, de 100 de mii de lei pentru finantarea unui proiect, iar la „educatie-tineret”, de 15 mii de lei lei. Beneficiarii trebuie sa asigure o cofinantare de 15 la suta din valoarea finantarii.

Costel BusuiocIsidor Dasca si Costel BusuiocSi-au aratat nemultumirea fata de „dictatul“ Primariei Bacau antrenorul Florin Grapa, protopopul Costel Busioc dar si reprezentantii unor ONG-uri. „Primaria nu da doi bani pe tineri, protectia mediului sau educatie. Autoritatile nu si-au dorit ca ong-urile bacauane sa fie prezente la întâlnire. Sala de sedinte a fost plina de preoti, masini preotipreoti catolicimembri ai aparatului administrativ si reprezentanti ai sportului bacauan. Cei ce au lipsit însa au fost beneficiarii de drept ai legii 350/2005 – reprezentantii organizatiilor nonguvernamentale“, a afirmat dupa eveniment Marian Damoc, presedintele  Romanian Youth Movement for Democracy. Sugestiile ONG-urilor si cultelor sunt asteptate de Primaria Bacau pâna joi, 23 aprilie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com