Povestea pilotului Valentin Vasilescu, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni: dosarul Tigareta II i-a distrus cariera

Valentin Vasilescu (54 de ani) a fost arestat 100 de zile în dosarul Tigareta ll, la vârsta de 37 de ani. Atunci si-a pierdut functia de comandant adjunct al Aeroportului International Otopeni.

comandant adjunct Valentin Vasilescu

Justitia l-a gasit nevinovat, iar ICCJ a recunoscut în cazul lui eroarea judiciara si a dispus ca statul sa plateasca despagubiri de 358 de mii de lei, dar a omis dispunerea reîncadrarii în functia pierduta.

STATUL, BUN DE PLATA – Fostul adjunct al Aeroportului Bucuresti-Otopeni, Valentin Vasilescu, acuzat pe nedrept in notoriul dosar „Tigareta 2”, va primi, in urma Deciziei ICCJ din 30.01.2014, daunele morale si materiale stabilite de Curtea de Apel Bucuresti. Cuantumul daunelor si despagubirea pentru durata excesiva a procesului se ridica la 358.000 lei

Pilotul militar Valentin Vasilescu, fost comandant adjunct al Aeroportului International Otopeni, cere sa fie Valentin Vasilescureîncadrat în functia pe care a pierdut-o în urma arestarii abuzive în dosarul Tigareta ll. Înalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a considerat definitiv si irevocabil ca acuzarea si arestarea în cazul lui Vasilescu a fost o eroare judiciara a procurorilor. Mai mult, ICCJ a dispus în ianuarie 2014 ca statul român sa-i plateasca 358 de mii de lei, pagube materiale si morale dar a omis sa dispuna reîncadrarea în functia pe care a detinut-o în 1998. „S-a dovedit, în sfârsit, ca a fost vorba de o eroare judiciara, dar pentru ea nu a platit niciun magistrat. Asa ca azi statul român va fi cel care va suporta plata acestor daune. Cu alte cuvinte, ca si în cazul altor erori judiciare, tot contribuabilul va plati pentru greselile magistratilor incompetenti sau a celor care s-au „onorat” profesia cu rea-credinta sau crasa incompetenta“, a declarat avocatul George Papu, pentru Lumea Justitiei, imediat dupa emiterea deciziei ICCJ.

Pe 13 iulie 2015, Valentin Vasilescu a facut o solicitare la conducerea Aeroportului Otopeni, în care cere reanalizarea situatiei sale, pentru reîncadrarea pe post sau pe un loc de munca similar, conform pregatirii. Pâna în prezent, nu a primit niciun raspuns, desi a trecut termenul legal.

nr de inregistrare solicitare

„Dupa scandalul Tigareta ll si o lunga perioada de cercetare si restrângerea unor drepturi, din partea parchetelor si proces, am fost declarat absolvit de orice vina, prin ordonanta nr. 26/D/P/2005 a DIICOT, din 22 octombrie 2009.

Scoatere de sub urmarire penala Valentin Vasilescu

Mai mult decit atât, prin decizia definitiva si irevocabila a ICCJ din 30 ianuarie 2014, s-a stabilit ca în cazul meu a fost vorba de o eroare judiciara. Statul român fiind obligat sa-mi achite un cuantum al daunelor si despagubirilor pentru arestarea preventiva de peste 100 de zile, pentru restrictionarea de a parasi Bucurestiul, pentru durata excesiva a cercetarii penale si a procesului, în valoare de 358.000 lei“, afirma Valentin Vasilescu. Fostul militar a fost dat afara de la Aeroportul International Otopeni, dupa împlinirea primelor 60 de zile de arest preventiv. Mai mult, desi Codul Muncii îi obliga, cei care au emis decizia de concediere nu i-au trimis-o la arestul Politiei Capitalei, pentru a o putea contesta. Într-un raspuns al conducerii Aeroportului Otopeni, la prima solicitare de reangajare pe post, dupa scoaterea de sub urmarire penala, de pe 26 martie 2010, lui Valentin Vasilescu i se spune ca a avut termen de contestare a deciziei 30 de zile de la emiterea deciziei de concediere, când era în arest.

Pe 7 mai 1998, Valentin Vasilescu este arestat abuziv în renumitul dosar penal care a zguduit lumea politica în timpul presedintelui Emil Constantinescu, dosarul Tigareta ll. Odata cu Valentin Vasilescu a fost arestat si colonelul Gheorghe Trutulescu de la SPP, loctiitor al comandantului Sectiunii Asigurare Misiuni. A urmat fuga acestuia, dar si intoxicarile de presa, care au tinut prima pagina a presei românesti.  Împotriva lui Valentin Vasilescu nu existau probe de niciun fel, privind implicarea în afacerea contrabandei de tigari, orchestrata ca transport secret al Armatei. Atunci, Trutulescu da o declaratie în fata procurorului, în care spune ca Vasilescu nu ar putea justifica 2500 de dolari, taxe de aeroport Aeroport, care ar fi reprezentat mita si participarea lui la grupul infractional. Informatia a aparut imediat si în câteva surse de presa, apropiate magistratilor militari din Capitala.

7.divers_truti photo truti.jpg

Declaratia lui Gheorghe Trutulescu a fost data cu o ora înainte de expirarea mandatului. Pentru ca mandatul de arestare de pâna atunci, pentru contrabanda, fusese anulat de instanta si pe aceasi învinuire nu-l mai puteau tine în catuse, Vasilescu a mai fost tinut încarcerat, pentru o presupusa mita, pentru care a primit achitare în 2004, Astfel, la începutul lunii iulie 1998, când Vasilescu ar fi avut posibilitatea sa conteste decizia de concediere de la Aeroport, a fost încarcerat pe baza unor declaratii fara fundament. „Trutulescu a fost pus de procuror sa dea o declaratie din care sa sugereze ca Vasilescu ar fi putut primi mita aproximativ 2.500 de dolari, pentru ca avionul sa nu apara în evidentele aeroportului. Neînscrierea în evidentele aeroportului, fiind o dovada a participarii la contrabanda. Fara sa aduca probe. Mai mult decât atât, procurorul a luat de buna declaratia lui Trutulescu desi avea planul de zbor din acea zi în care avionul IL-76 era trecut atât la decolare cât si la aterizare. În plus, aeroportul, prin casierul de serviciu a colectat taxele de aterizare si iluminare de la echipajul Il-76, dovada fiind fisa de taxare aflata în posesia procurorilor.fisataxare

Ca sa fie sigur ca obtine impactul dorit în opinia publica, procurorul  a trimis pe loc unui cotidian o copie a declaratiei lui Trutulescu, pentru a fi publicata“, afirma Valentin Vasilescu, acoperit de copia unor „exclusivitati“ din ziar. Presupusa discutie a colonelului Trutulescu nu a avut loc în realitate, lucru confirmat mai târziu de judecatori. Regulamentul gardienilor care însotesc detinutii de la Tribunal la locul de detentie îi obliga pe acestia sa faca imposibila orice comunicare între detinuti.

Valentin Vasilescu, arestat nevinovat in “Tigareta 2”, a castigat la TMB daune materiale si morale in valoare de 13.688 lei, respectiv 140.000 lei pentru zece ani de haituire de catre Parchet. Avocatul George Papu: “Acordarea despagubirilor dovedeste nedreptatea facuta clientului meu!”

Valentin Vasilescu, legitimatiePâna la 37 de ani, Valentin Vasilescu a urmat Scoala Militara de Ofiteri de Aviatie „Aurel Vlaicu”, Academia de Înalte Studii Militare si Academia Academia de Inalte Studii Militare, diploma VasilescuNationala de Aviatie. Are licenta de pilot militar pe avion supersonic (MIG21), licenta controlor trafic aerian intenational, dar si specializare în management aeroportuar si gestionare a situatiilor de criza aparute ca urmare a actelor teroriste, în urma unui curs de calificare la Dublin, facut înainte de a fi arestat, în 1998). La Bacau, la Baza Aeriana, în perioada 1984-1985, a urmat cursuri de perfectionare ca pilot de MIG 21, iar în 1988, de instructor de zbor.Valentin Vasilescu, pilot MIG21

 

Somer, fara indemnizatie, de 11 ani.

Discriminat pentru o cercetare penala abuziva   Valentin Vasilescu, dupa abuzurile din dosarul Tigareta ll, a intrat în politica. În scurt timp a ajuns sef al Organizatiei Partidului România Mare din Alba si în perioada 2000-Aurel Vlaicu, Valentin Vasilescu2004, deputat în Parlamentul României.

brevet VasilescuValentin Vasilescu, activitate in Camera Deputatilor 

De la încheierea mandatului si pâna în prezent nu a reusit sa-si gaseasca nici un loc de munca. Situatia disperata ar fi trebuit sa se încheie odata cu recunoasterea erorii judiciare în cazul lui.  „Datorita cercetarii penale prelungite sunt de 11 ani somer. Desi m-am înscris la toate concursurile pentru ocuparea unor posturi din aviatia civila, inclusiv pentru cel de comandant adjunct la aeroportul Baneasa sau Targu Mures, pentru care am avut cel mai bun CV, dar am fost eliminat pentru faptul ca eram cercetat penal“, a mai spus pilotul Vasilescu.

Reîncadrarea, posbila prin decizia Aeroportului International Otopeni sau prin actiune în instanta În urma arestarii preventive, care nu a avut la baza probe si indicii de vreun fel, acesta si-a pierdut locul de munca, fara drept de apel. „De ce conducerea aeroportului nu recunoaste ca a fost indusa în eroare de procurori, atunci cînd am fost concediat? Si recunoasterea poate veni doar prin reîncadrarea pe functia avuta atunci“, afirma Valentin Vasilescu.  Avocatul bacauan Gabriel Ionita afirma ca acesta si-ar putea recapata locul de munca (n.r. eventual salariile cuvenite) printr-o actiune în instanta. Daca Aeroportul Otopeni nu poate proba ca decizia de concediere a ajuns, cu confirmare de predare-primire, la fostul comandant adjunct, atunci sunt toate motivele pentru ca acesta sa fie reintegrat în câmpul muncii. „Petentul a facut cerere de revocare a deciziei de desfacere înca din mai 2010 , context în care a cerut si reintegrarea/ repararea pagubei. Desi i s-a raspuns defectuos, de la data raspunsului trebuia sa actioneze în judecata angajatorul, cu o actiune în anulare / pretentii, chiar daca vorbim de termenul de 30 de zile, pentru anularea deciziei de concediere sau de cel de 3 ani ( pe Codul Muncii). Poate sa încerce o repunere în termen printr o actiune anulare, reintegrare sau pretentii, raportat la ultimul raspuns al angajatorului“, precizeaza avocatul bacauan Gabriel Ionita, specializat în drept administrativ si litigii de munca.

Nini S?punaru ?i “schele?ii” din dulapul USL

Adevarul: Povestea pilotului Valentin Vasilescu, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni: dosarul ?igareta II i-a distrus cariera

Interpelare (1) Valentin Vasilescu in Parlament-Tigareta 2

Interpelare in Parlamentul României (Tigareta 2)

211 Comentarii

  1. Ecaterina spune:

    Domnule Valentin Vasilescu, stiu ca oricâte daune v-ar da statul român (care nu mai este demult român) nimic nu va va aduce mai mult alinare decât cea primita de la luptatorii românio. Adevarata plata o veti putea primi doar daca românii vor întoarce spatele jidooccidentului, vor da toti strainii afara din tara, iar tara Româneasca va sta pe propriile-i membre, fara nici un împrumut.
    Lucrurile astea se întâmpla doar atunci când strainii si tradatorii de Dumnezeu, Neam si tara sunt lasati sa faca ce vor în România.

  2. cozubas spune:

    Romania pierde cei mai competenti,cei mai loiali,cei mai patrioti cetateni ai sai.Aceasta pierdere cu efecte mortale este provocata si planificata fara indoiala de forte externe cu excesul de zel al diletantilor,parvenitilor si tradatorilor romani. Domnul Valentin Vasilescu este un astfel de exemplu. Pentru devotamentul,cinstea si deosebita competenta profesionala,pentru serviciile sale aduse in interesul statului roman si tarii sale,acest om este „rasplatit” cu privarea de-a avea o minima sursa de existenta… Aceasta atrocitate este un „exemplu public” ca Romania nu mai are nevoie de cetatenii ei cei mai buni,ca nu da doi bani pe ei si ca la loc de cinste a fost pus ong-stii lui soros,agentii straini,propagandistii atlantisti si demolatorii natiunii. Primeste respectele mele perpetuie domnule Valentin Vasilescu !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com