Pilotii militari ai Turciei, la fel de lipsiti de onoare ca ISIS?

http://1.bp.blogspot.com/

http://1.bp.blogspot.com/

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni. 

Avionul rusesc Su-24 a fost doborît în teritoriul sirian la 1 km de granita, de un avion F-16 C turcesc, cu o racheta aer-aer AIM-120 AMRAAM, cu raza de actiune dincolo de raza vizuala (70-105 km ). Doborîrea a avut loc dupa ce Su-24 si-a îndeplinit misiunea de bombardament, asupra unor tinte terestre din guvernoratul Latakia din Siria si se întorcea la baza aeriana Hmeimim. În acest caz, legile internationale privind spatiul aerian si tratatele internationale pe care Turcia le-a ratificat, au fost încalcate în mod grosolan.

http://www4.evoke.ie/

http://www4.evoke.ie/

Una din situatiile în care se considera ca o aeronava utilizeaza neautorizat spatiul aerian al unui stat semnatar al Convetiei de la Chicago, este intrarea în spatiul aerian, al al acestui stat, fara a avea autorizarea data de organele în drept ( autoritatea aeronautica civila pentru aeronavele civile si ministerul Apararii pentru cele militare ). În acest caz se monitorizeaza de la sol pozitia aeronavei, încercînd identificarea acesteia si stabilirea legaturii radio pentru transmiterea informatiilor si dispozittilor catre echipajul aeronavei.

În cazul imposibilitatii stabilirii legaturii radio cu aeronava care continua sa utilizeze neautorizat spatiul aerian al unui stat sau în cazul în care echipajul nu executa dispoztiile, primite de la organele de trafic aerian, urmeaza interceptarea acesteia, cu aeronave militare. Scopul interceptarii este identificarea vizuala a aeronavei care utilizeaza neautorizat spatiul aerian, dirijarea si însotirea acesteia în afara spatiului aerian, al statului respectiv.

Daca si dupa ce s-au parcurs acesti pasi, aeronava refuza intrarea în legalitate, avioanele de interceptare pot executa foc de avertisment, împotriva aeronavei care utilizeaza neautorizat spatiul aerian, al unui stat. Focul de avertisment se executa exclusiv cu armamentul artileristic ( în cazul F-16 turcesc cu tunul de bord M61A1-Vulcan, cal. 20mm ) pentru atentionarea echipajului aeronavei care utilizeaza neautorizat spatiul aerian, fara ca aceasta sa fie lovita. Daca si dupa executarea focului de avertisment, echipajul aeronavei refuza intrarea în legalitate, adica schimbarea directiei de zbor pentru a iesi din spatiul aerian, în care nu este autorizata, avioanele militare interceptoare executa foc de nimicire.

Pe scurt, aeronavele care încalca spatiul aerian al unui stat, sunt identificate vizual si escortate în afara acestuia, de avioane de vînatoare. Doar cînd nu se supun si prezinta un pericol iminent, atunci se ia decizia doborîrii lor. Pe întreg zborul, avionul rusesc s-a aflat doar 10-20 secunde în spatiul aerian al Turciei, într-o zona muntoasa, unde granita are multe sinuozitati si este greu de reperat vizual, de la mare înaltime. Din imaginile radarelor aviatiei turce se observa ca avionul Su-24 rusesc a zburat paralel cu granita turco-siriana, neexistînd nicio intentie de patrundere frontal, în adîncimea spatiului aerian al Turciei si ca în momentului decolarii avioanelor de vînatoare turcesti, avionul rusesc Su-24 lansase bombele din grinzile de pe aripi si era neînarmat. În imagine, linia rosie este traiectoria avionului Su-24, linia gri arata evolutia avioanelor de interceptare F-16 C turcesti. Granita Siriei cu Turcia fiind colorata în albastru.

http://theaviationist.com/

http://theaviationist.com/

Ca fost pilot de vînatoare pot spune ca între pilotii militari, indiferent caror tari sau tratate apartineau, exista întotdeauna un spirit cavaleresc, solidaritate si respect reciproc. Pilotul turc care a doborît acest avion Su-24 rusesc este un las. El n-a executat identificarea vizuala a avionului rusesc si n-a executat focul de avertisment cu tunul de bord. Dupa manevra de urcare la înaltimea de la care radarul avea bataie maxima, pilotul turc a încadrat avionul rusesc ( aflat la cel mai probabil la 60 km ) si a lansat racheta AIM-120 AMRAAM. Un adevarat pilot de vînatoare n-ar fi doborît niciodata un avion inferior si neînarmat, care nu evolua pe drumul de întîlnire cu el, ci perpendicular, de la stînga la dreapta si nu reprezenta nicio amenintare pentru Turcia.

Profitînd de slabiciunea autoritatilor siriene, confruntate cu un razboi civil, în iunie 2012, Turcia a mutat unilateral granita turco-siriana cu 8 km la sud, în teritoriul Siriei. Motivînd aceasta revizuire ilicita, prin necesitatea unui spatiu tampon prin intermediul caruia, teritoriul Turciei sa fie mai bine aparat de infiltarea teroristilor islamisti care actioneaza în Siria.

httpi.tmgrup.com.tr

httpi.tmgrup.com.tr

Dodificarea de granita a Turciei, nerecunoscuta de ONU, a fost acceptata tacit de aliatii ei din NATO ( SUA, Spania, Olanda, Germania ) care si-au trimis baterii de rachete AA Patriot în sudul Turciei, pentru a acoperi aceasta zona tampon. Plecînd de la aceasta ocupare abuziva de catre Turcia a unei parti din teritoriul Siriei, ma întreb daca doborîrea avionul rusesc Su-24 care evolua exact în acest spatiu tampon, nu a fost o provocare planuita minutios de pesedintele Erdogan ? Cu scopul de a angrena NATO într-o confruntare militara cu Rusia.

86 Comentarii

 1. George spune:

  De asta e nasol sa ai conflicte interne. Tarile din jur sar imediat sa te ajute.

 2. cozubas spune:

  Foarte multe comentarii deosebite,documentate,de bun simt ,carearata ca romanii nu si-au pierdut ratiunea si simtul realitatii. Pacat cu ciupercile astea nebune platite de shtiofârnogul ala creponat de soros…)))))))))

 3. cozubas spune:

  Articol relevant despre onoare militara si respect reciproc intre combatanti. Felicitari autorului !

 4. cozubas spune:

  Ce buluc de imbecili dau navala…! Si tot vin,si tot vin !!!!

 5. COD spune:

  Avionul rusesc a avut de indeplinit o misiune de „lupta”.Daca bombardarea unora care nu pot sa riposteze poate fi numita bravura sau lasitate ?Avionul turc a executat si el o misiune de „lupta”.Atacarea unei aeronave intr-un spatiu incert ca propriu si mai mult international poate fi numita lasitate sau brevura ?Ambii combatanti militari au executat niste ordine.Sa remarcam ca de plans au parte deocamdata doar rusii si sirienii.Pana cand ?Vor trebui sa raspunda adevaratii vinovati de situatia conflictuala internationala,indiferent ca sunt rusi,americani,francezi,sirieni,pachistanezi,iranieni etc

 6. aurel spune:

  articolul este o facatura ruseasca. uitati-va atent la sursa video.

  • Mircea spune:

   Sursa video nu are nimic de-aface cu articolul. Arata manevre ale unor avioane similare cu cel doborat.
   Articolul este semnat de un comandant militar Roman. In ce mod e facatura?

   Si eu cred ca Erdogan ar inflorii daca ar reusii sa antreneze NATO intr-o lupta cu Rusia, din care el ar avea numai de castigat.

  • N. Curatu' spune:

   Daca taceai…! Nu stia lumea ca esti dobitoc!

   • MPreaCuratu' spune:

    N.Cur-tatule se vede ca-ti respecti numele. Ai cazut cu parasuta din iad si nu stii „ce face” turcii pe pamant, Cred ca e limbajul adecvat pentru mintea ta de omida in stagnare.(n-o sa zbori niciodata, doar in cazan, iti place la caldura) De vreo cativa ani se stie ca turcii trag cu dintii de halca siriana ca o hiena imputita. Au primit milioane de refugiati tocmai sa-si pregateasca ocuparea mai usoara si „in mod legitim” iar acum ii mananca in c…r cu NATO langa ei sa fie batosi, dar s-au pus cu cine nu trebuie si culmea partener care devenise aliat NATO impotriva terorismului. Toata lumea normala condamna Turcia si v-a trebui sa plateasca, iar tu un semianalfabet faci opinii de turc prost (citeste presa turca, ei condamna actiunea lasha a compatriotului). Succes in prostie fraiere ca singur te vei dobori in smoala unde ti-e locul !!!!!

 7. Doru Dascalu spune:

  M-am distrat copios la citirea stirei precum ca Turcia e o mare putere militara. Am râs cu lacrimi. O lupta între Rusia si Turcia o vad ca lupta dintre un urs si magarul lui Natratin Hogea. Mersi mult celor care au scris stirea. Si acum râd cu sughituri. Turcia putere militara!!

  • Ezel spune:

   Cred ca ai 14 ani probail sau daca ai peste, clar esti prea prost pentru lumea asta. Turcia este singura tara din zona Marii Negre care detine o armata capabila sa le faca probleme mari rusilor. Da, Turcia este o putere militara: dotari, numar de militari, bomba nucleara, nave de razboi, aviatie etc. Asta ca sa nu mai vorbim de calitatea armamentului: Turcia are armament american, rusii in schimb investesc mult dat investesc in chestii gen chinez?rii. Ca o comparatie: ce ai alege, un telefon Samsung model 2015 sau un Huawei mai good looking? Si acuma, hai, fugi la scoala 🙂

   • Carstea spune:

    Te inseli Ezel tata. Din pacate mintea ti-a fost spalata si crezi aiureli! Mai citeste, mai documenteaza-te, nu te mai lua dupa idioti sau dupa gandurile domniei -voastre. Eu iti urez sa mai treci si pe la Biserica, este timpul!!!

   • Pavel spune:

    Cele cinci puteri nucleare NPT (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franta, China)
    Alte puteri nucleare (India, Pakistan)
    State suspectate ca au sau ca dezvolta arme nucleare (Israel, Iran, Ucraina, Coreea de Nord)Unde este Turcia, fiindca nu apare în grafic, de care arme nucleare vorbesti bre…

    • dan03 spune:

     Anumite tari din nato au primit spre folosire arme nucleare tactice de la SUA. Turcia e una dintre ele, dar nu singura.

   • mio spune:

    boule turcaletii n-au nici-o bomba nucleara pe teritoriul lor ..au incercat americanii sa le plaseze in 62 ..ca raspuns hrusciov a instalat in Cuba …apoi dupa ce americanii s-au cacat pe ei de frica ..au cazut la pace si si-au retras reciproc rachetele din turcia si Cuba ..in alta ordine de idei izmenarule rusii i-au cam batut mereu pe turci in istoria ultimilor 3-400 de ani …si numai cu ajutoriul englezilor si francezilor ..au reusit salbatecii astia sa ramana in dardanele si sa mentina constanztinopolul … mai pune si tu mana fraiere pe o carte ca nu Costa bani …

   • hmm spune:

    .. si presupun ca s-ar duce toata logica uneltei numite frica daca s-ar afla ca nuclearele de fapt nu merg, nu? http://heiwaco.tripod.com/bomb.htm

   • simionescu puiu spune:

    Urat, daca nu mizerabil modul in care gandesti si mai ales te exprimi!
    Nu meriti nici macar sa stai in fata acesti om ,dapoi sa-l combati ca specialist.Sa nu inghitim ca papagalul propaganda americana ,sa invatam sa citim si printre randuri !
    Mai ai multe de invatat domnule .Succes!!!

   • anonim spune:

    Rusia este pe primul loc in lume!!!!! iar Putin este un mare OM !!!!

  • Gogu spune:

   Turcia are cea mai mare armata din NATO dupa US,cel putin ca efective poate nu si ca forta unde e dupa Franta si UK cred, mult peste restul tarilor oricum nu e de neglijat. Ea nu actioneaza de capulor stai linistit America e in tot si toate;)

  • din texax spune:

   Turcia nu dar Nato care poate sa sara in ajutor .

 8. Anti GRU/FSB spune:

  Revin fiindca pagina asta care iube?te atat Romania, nici diacritice nu permite.
  Deci: Observ cateva lucruri:
  1. ca articolul scris de Valentin Vasilescu, „analistul” de casa al Radio Vocea Rusiei este preluat cu entuziasm doar de alte 2 lanci ale propagandei promoscovite (ziarul de garda ?i vremuri tulburi).
  2. comentariile privitoare la articol au adunat multi rrromâni care habar n-au de gramatica si logica limbii române. În schimb, se pricep de minune sa reproduca retorica Russia Today. (Stati si voi mai împrastiati, baieti, ca va dati de gol!)
  3. distinsul „analist” nu ne lamureste deloc care-i protocolul NATO în situatia încalcarilor repetate de suveranitate aeriana si daca nu cumva simplul survol neautorizat este el însusi un act de agresiune.
  4. distinsul „fost pilot militar” sa ne lamureasca daca e fazabil sa te apropii de un avion infractor care are în dotare un tun de 23 de mm, nu unul de 20, ca F-16. Pentru ca onoarea e una, prostia e altceva.

  • amaury1209 spune:

   Un singur raspuns: IDIOT !

  • Daniel Ilie spune:

   Observ, la randul meu, ca desi va recunoasteti tacit sau, mai bine zis, implicit, diletantismul in materie, asta nu va impiedica, dupa bunul obicei romanesc, sa luati in bascalie spusele unui om care, oricum, chiar se pricepe. Lasand la o parte simpatiile politice ale autorului, dar si pe ale dvs, dpdv tehnic articolul este fara cusur. Deci, Turcia a procedat ilegal! In lumina declaratiilor liderilor politici marcanti post-doborare, asta va ramane o problema de rezolvat intre turci si rusi, sa speram cat mai curand si amiabil, desi e greu de crezut avand in vedere jocurile murdare (murdare pt ca una spune si alta face) ale Turciei.

   • Anti GRU/FSB spune:

    Daca Turcia ar fi procedat „ilegal”, cum crezi dumneata, ne-am fi aflat in fata unui „casus belli”, iar rusii numai daca ar fi fost foarte slabi ori foarte lasi n-ar fi ripostat imediat. Dimpotriva, Turcia a procedat absolut legal in raport cu drepturile ei de suveranitate teritoriala recunoscuta de ONUsi in acord cu protocoalele defensive ale NATO (pe care distinsul analist nu le cunoaste fiindca primise a 3-a cizma cand cu Tigareta II, deci inainte de integrare). Asta ca sa intelegeti ca nu-s chiar diletant.

    • Emil spune:

     Daca si in acest caz Turcia a actionat corect (adica legal), atunci trebuie sa merg la Vatican desi stiu ca postul de Papa e ocupat si n-am nici o tangenta cu meseria asta.

  • Giogione spune:

   Ce-i aia „fazabil” ?

  • N. Curatu' spune:

   Tu, dupa cum se vede, esti… „ANTI”!
   Cum dracu’ sa fii credibil?!
   Pentru a fi credibil ar trebui sa nu fii nici „ANTi”, nici „PRO” ci, pe cit posibil, obiectiv; si pentru asta sa fii si bine informat; din surse multe, contradictorii, pe care sa te duca mintea sa le pui cap la cap si sa le gasesti firul logic, cel real!
   De la un „ANTI”, ca si de la un „PRO”, mai ales declarati ca atare, n-ai cum sa te astepti la obiectivitate, la credibilitate; cel mult la niste injuraturi „groase” la adresa celor care nu sint de acord cu ei.
   Dupa cum vezi eu, „de-al dracu’,” astept o injuratura; mi-ar confirma logica!

   • MPreaCuratu' spune:

    Mai, da insisti cu logica ta de pubela, ori bautura ti-a intunecat neuronul ori cum singur zici esti MazoChist verbal. Stai dreakului in propria larva si roadeti unghiile degeaba ca te-ai abrutizat, fraiere!!!!!

 9. CAAT spune:

  Nato si Usa s-a distantat puternic de actiunea Turciei, vedeti discursurile de ieri ale Hollande si Obama la Casa Alba. Turcia a actionat singura fara consultarea cu Usa si Nato, fortind nota. Rusii au devenit mai putin furiosi, urmind acum intilnirea intre Hollande si Putin.

 10. CAAT spune:

  Ceva nu este in regula in comunicatul turcesc. Au avertizat de 10 ori
  in 5 min. dar avioanele ar fi stat in spatiul turcesc 17 sec.?????
  Au aparut si „rebeli moderati” turcmeni care lupta impotriva lui Asad !?
  Harta radar nu da prea multe informatii, banuesc ca traseul in caramiziu
  este al avionului rus. Unde este cel de al 2-lea avion rus. Este mai complicat, dar suprapuneti harta radar peste harta terestra, Apare clar ca rusii bombardau pozitiile „rebelilor” , soselele prin care ISIS isi transporta petrolul in Turcia. Rusii au traversat acea limba de teritoriu turcesc pentru mai putin de 17sec. Pe acest teritori turcii au instalat baterii AA ca sa protejeze caile de transport al petrolului ISIS
  Formularea Turciei in scrisoarea trimisa la ONU (WikiLeaks): „avionul rus a fost avertizat de 10 ori în doar cinci minute” s? î?i schimbe ruta în timp ce se apropia de spa?iul aerian turc”. Presupunind ca avionul ae fi zburat cu 900km/ora, in 5 minute ar fi parcurs cca. 15km deasupra teritoriului Siriei. Si nu a intrat in spatiul turc dar a fost doborit la 4km de granita. Suna mai mult a amanintare, nu cumva sa bombardati pozitiile rebelilor ca va doborim.

 11. CAAT spune:

  Au aparut si dovezi ca avionul opera in spatial Siriei, Radar terestru si din spatiu, rusesc si US. si analiza resturilor avionului.
  Doua avioane Su24 bombardau la joasa altitudine concentrari ale “rebelilor moderati” si cai de aprovizionare cu armament din Turcia. Se pare ca rebelii au cerut ajutor Turciei care a folosit baterii AA Centurion C-RAM de pe teritoriul Turciei. In 22 iunie 2012 un avion de recunoastere RF-4E turc a fost doborit aprope de Latakia de o baterie Pantir S1.
  Acum rusii ii vor lovi pe rebeli cu rachete de croaziera sau balistice trase de pe mare.
  Ceea ce este mai grav, la intilnirea G20 de la Ankara s-a stabilit o intelegere intre Rusia si Turcia referitor la razboiul din Siria. Aceasta intelegere a fost acum incalcata de turci.
  Sabotajul liniilor de inalta tensiune care alimentau Crimea apare ca o sincronizare la doborirea avionului.. Bazele militare ruse din Crimea au radare care acopera o raza de 3000km, au fost scoase din functiune pentru un timp. Dupa Cernobil, 80% din productia de energie electrica a Ucrainei provine de la termocentrale cu carbune si motorina. Ca retaliere rusii promit sistaree livrarilor de gaz, carbine si petrol, iar iarna este lunga si geroasa. Dupa intilnirea de la Ankara Rusia si-a lasat garda jos bazindu-se pe intelegerea cu Turcia si au fost pacaliti, tradati.

  • dan03 spune:

   de faptul ca suprafata terestra e curbata ai auzit? N-ai cum sa detectezi de la 3000 km distanta un avion care opereaza la cateva sute de metri deasupra solului. Mai lasati teoria conspiratiei si mai puneti mana si mai cititi si altceva, sau fara propaganda prorusa ioc malai?

   • MI Hai spune:

    Ai dreptate, PUNE MANA SI CITESTE. Posibilitatile tehnice ale statiilor de radiolocatie sunt mult superioare cunostintelor d-voastra.

   • Costi spune:

    Avionul rusesc zbura la 6000 de metri .

   • N. Curatu' spune:

    Dano3 esti ori diletant (adica un „cunoscator superficial”, un fel de „chibit” in materie, in speta un „nestiutor”) ori esti prost. Alege tu!
    Ca sa nu ramii, totusi, chiar prost de tot iti dau o explicatie scurta de tot:
    unele lungimi de unda (radarul emite unde electromagnetice deanumite frecvente si lungimi de unda pe care apoi le primeste ca ecou de la obiectul „lovit de ele”) „trag dup colt” (reflectate de ionosfera) iar unele radare mai au si „extensii” prin satelit. Desigur, dupa mintea ta, rusii n-ar avea decat radare de politie care, e adevarat, nu „vad” dincolo de curbura pamantului!

  • Alecu Lache spune:

   Corect! Iata ce spunea Erdogan, in 2012, dupa doborarea avionului turcesc: „O violare pe timp scurt (n.r. a spatiului aerian), nu poate fi niciodata pretextul unui atac.” Dovada, aici! http://www.bbc.com/news/world-middle-east-18584872

 12. George spune:

  Imi pare nespus de rau de sacrificiile pe care trebuie sa le faca Rusia. Este singura tara (poate ca ar mai fi si China, dar China are o pozitie destul de duplicitara) care lupta de una singura impotriva noului Reich reprezentat de SUA. Se repeta situatia din ’40 cand Germania hitlerista, cu o alianta de slugi, dorea sa cucereasca lumea si tot Rusia (pe atunci URSS) i-a tinut piept de una singura, cu multe milioane de eroi care au cazut pe campul de lupta. Acum SUA a creat alianta de sclavi numita NATO iar sclavii pompeaza din plin bani pentru masinaria de razboi a americanilor. Istoria nu ii invata niciodata nimic pe oameni. Egiptul a sustinut agresiunea impotriva Irakului si acum e o tara in haos datorita americanilor, Siria la fel, si e si mai varza, Libia, Afganistan, etc. Toti care au fost „aliati” ai americanilor au devenit, atunci cand americanii nu au mai trebuit sa joace mascarada „aliantei”, tintele razboaielor de „democratizare”. E doar o chestie de timp pana ce Romania, Franta, alte state europene vor fi gasite drept „teroriste” de catre americani si atacate salbatic. Pana atunci o sa ne iluzionam cu „prietenia” americana…

  • BARBU spune:

   Pentru George: Siria nu a fost niciodata aliat al americanilor.
   Ucraina nu a atacat Rusia. Libia a intrat în haos cu acordul Rusiei.
   Nu falsifica istoria ca sa-si justifici teoriile…!

   • seba spune:

    Ukraina nu a atacat rusia, dar in ukraina a prins foarte bine miscarea nazista, si asta e istorie.

    • george 2 spune:

     Ucrainenii au sperat sa se poata elibera de rusi.Din acest motiv i-au privit pe nemti ca eliberatori.

   • Gic? spune:

    Ucraina a atacat Rusia. Crimea, fost hanat tatar, a fost depopulata de tatari, populata cu rusi si inclusa în Ucraina în anul 1953(daca nu ma înseala memoria). Prin urmare, Ucraina a atacat un spatiu populat în majoritate de rusi. Este ca si cum ar fi atacat cele sapte jude?e românesti de peste Prut daca locuitorii români ar fi vrut independenta de Ucraina. Nu falsificati istoria!

   • N. Curatu' spune:

    Asa e:
    1. Ucraina nu a atacat Rusia; ucrainenii din „sectorul de dreapta” – organizatie de tip fascist, urmasa a lui Banderas – au vrut doar sa-i omoare (un pic; din dragoste sufocanta) pe rusii din Donbass (care nu erau pe teritoriul rusesc) si sa-i pupe-n cur pe americani (si pe vestici, in general).
    Iar daca americanii le-ar fi dat arme mai sofisticate s-ar fi aventurat sa atace si Rusia! Evident, fara sorti de izbinda, dar timpiti cum sint, le-ar fi facut jocul vesticilor!
    2. Siria nu a fost aliatul SUA in atacul asupra Libiei (dar a fost prietena Frantei, in vreme ce Franta il bombarda pe Ghaddafi; fiindca nu americanii, ci francezii au bombardat cel mai violent Libia!). Asa ca, pana a-i acuza pe altii ca ar falsifica istoria, vezi ce istorie cunosti tu; e deja falsa! Asadar, falsificarea istoriei tale false nu face decit sa releve un adevar!

  • Vergiliu Andronache spune:

   Draga rusofilule, las-o mai moale cu „eroii” rusi. Folosesti ocazia pentru a schimba lumina. Vinovate de declansarea celui de al 2-lea razboi mondial sunt, in egala masura, Germania si URSS.

  • stalin spune:

   Tovarasi, nu va mai lasati amagiti de istoria falsificata pe care v-au varat-o bolsevicii pe gat. Razboiul al 2lea a fost o inventie a sovieticilor coapta inca din anii 1920-1930, iar Germania a cazut de proasta sa blocheze ofensiva Sovietica impotriva intregii Europe. Se dorea creearea unui super-stat sovietic de la Pacific (kamceatka) pana la Atlantic (gibraltar). Asa ca bagati si voi propaganda unde se poate, tovarasi. Asa cum spunea si marele Lenin, asta avem, cu asta defilam. Cu SU 24, o trocareta facuta in anii 70 cu tehnologia anilor 60. Cu rezerva la motoare de cateva zeci de ore, o maretie tehnica ce se chinuie sa copieze panavia tornado.

  • Giogione spune:

   Nu te supara ca te întreb , Georgica , tu câte clase ai ?
   Cu asa patrioti ca tine o sa pierdem mai mult decât Insula Serpilor.

  • mio spune:

   asa este George …disparitia rusiei ca putere va insemna transformarea noastra in sclavi …

 13. re spune:

  Efectul acestui incident extrem de periculos va fi exact opusul a ceea ce si-a propus Turcia,adica ocuparea intregului spatiu kurd din Siria. Revenind,acest incident va reprezenta actul de constituire si formare a statului Kurdistan. Ps; Rusia a inchis ambasada Turciei si a expulzat personalul ambasadei si consulatelor Turciei.

 14. mio spune:

  siria este o miscare de sah prin care doua tari incearca sa-si mareasca teritoriile ..exodul masiv de sirieni nu are alt scop decat eliberarea teritoriilor ce urmeaza a fi anexate ..este posibil ca si kurzii sa-si primeasca partea .. rusii le-au stricat toate planurile acestor domni care nu-si pot vedea visul implinit cu Assad la putere …asta ca sa intelegem cum stam si cam ce se urmareste …dar cu rusii nu le merge odata intrati in siria nu vor mai maipleca de acolo pana nu se va stabiliza pozitia lui assad ..daca ei pierd, rusii, pregatiti-va sa primiti milioane de sirieni …

 15. Ein Stein spune:

  Tovarase comandant adjunct, nea Valentine, multumim pentru detaliile prezentate total neinteresante, cu exceptia celor preluate de la stirile publice care au avut intradevar ceva de spus.
  In naratiunea matale, cel mai atractiva este stirea cu mutarea granitei turciei – care defapt nu era tema subiectului din titlu.
  Daca urmareai stirile adevarate si nu zvonurili, aflai ca i-ai defaimat degeaba pe pilotii turci, pentru ca SU24 a fost doborat de o baterie anti-aeriana defapt.
  Dar cel mai important ai uitat sa mentionezi, ca Rusia, cu totala lipsa de Onoare, calca cu cizma ruseasca si avioanale ei militare orice teritoriu crede .. ea de cuviinta. Fara preaviz si cu tupeu.
  Am inteles empatia rosofila, dar nu am inteles ce ai vrut defapt sa zici, draga tovarase

  • mio spune:

   nu fraiere a fost doborat de un f16… ..excelent comentariul pilotului militar ..tu taci ma molusca postacule …

  • jiji duru spune:

   pai paduchele de roman, el le stie pe toate! are patru clase, dar e , economist, doctor, hinjiner! si ie democracie, si vomita onlain! Caci ie cul!

  • IO spune:

   Auzi ma’ Stein’evreule, daca tot te dai mare istoric si stiutor si iubitor de adevar si dreptate, poate ne spui daca: ti-a placut cand romanii v-au invadat tara ? V-a placut cand v-a distrus templul si v-au imprastiat in toate zarile?

   Dar de otomani ai auzit? Cate sute de ani au calcat teritorile la N tari si popoare??? Cate crime au facut otomanii? Cate violuri si cate rapiri de copii si de femei au facut nenorociti aia? Cate sute de mii de oameni au murit aparandu-si tara si poporul in fata atacurilor murdare ale otomanilor? Ai cui urmasi sunt turcii de azi? Ce cauta otomanii pe teritoriul care a apartinut Imperiului de Rasarit?

   Cati ani au stat rusii in Romania? Cati ani „rusii” bolsevici, ce erau de fapt evrei mascati in „rusi”, au stat in Romania? Cine a omorat mai multi romani, rusii sau otomanii???

   Cine a transformat Romania actuala in colonie, rusii sau NATO impreuna cu aliatii lor, inclusiv cu turcii? Ale cui trupe (de ocupatie) se afla acum in Romania???

   Cine e responsabil cu zvonuri si cu „stiri aderavate” pe net si pe surse? Nu cumva sefii tai, in slujba caruia esti si tu un lefegiu postac? Adica nu au fost niste lasi pilotii turci, ci LASI au fost artileristi turci? Nu cumva lasitatea ramane tot la turci in spate?

   Si cum istoria e ciclica si legea cauzei si a efectului este implacabila, ramane sa ne intrebam: cine si cum le va da tuturor atacatorilor si cotropitorilor lectia de suferinta pe care o merita?

  • gogu` spune:

   Domnule evreu !
   Va reamintesc ca americanii „calca cu cizma (…) si avioanale ei militare orice teritoriu crede .. ea de cuviinta” – Irak, Afghanistan, Libia etc.
   Nicidecum rusii care si-au luat inapoi Crimeea care le-a apartinut dintotdeauna! Asa cum si R.Moldova a fost teritoriu romanesc dintotdeauna.
   Echipajul SU24 nu a avut decat arme aer-sol, ei navand nici o intentie sa atace tinte aeriene din Turcia. Au atacat doar la sol convoaie de petrol vandut ilegal de ISIS si grupuri rebele catre rafinariile turcesti !
   In indoctrinarea puerila si bolnava de care suferiti, nici nu ar fi meritat sa va raspund !

  • Coco spune:

   ”Ein Sein” Bai imbecilule esti un mare bou si nu tia cerut nimeni parerea ta de slugoi obedient. Masi sa mananci cacat intre ai tai.

  • peremistu spune:

   Discriminat pentru o cercetare penala abuziva Valentin Vasilescu, dupa abuzurile din dosarul Tigareta ll, a intrat în politica. În scurt timp a ajuns sef al Organizatiei Partidului România Mare din Alba si în perioada 2000-2004, deputat in Parlamentul Romaniei.

   pilotul asta e patriot de-al meu.

  • anonim spune:

   Stirile publice? dezinformare crunta…treziti-va romani pana nu-i prea tarziu !!!!

 16. Zee spune:

  draga expert militar – daca tot esti asa expert

  se presupunem ca in moldova ajung la conducere(pro-rusii) – se isca un conflict civil, Rusia intervine militar si ajuta puterea si bombardeaza niste pozitii rebele moldovenesti pe malul Prutului – si intra intamplator in spatiul Ro – ar fi lipsit de onoare ca acest avion sa fie doborat de un avion de vanatoare romanesc ?

  si daca tot esti asa expert – ce bombarda avionul rusesc cand pozitiile ISIS sunt la 500km si mai mult distanta ?

  • mio spune:

   ba toti tampitii sant experti ..ma analfabetule ..ce autoritate ai tu in fata unui Pilot militar ..du-te ma si te culca

   • sgl spune:

    cred ca niste contra-argumente se pot aduce intr-un mod civilizat, asta daca ai cei 7 ani de acasa.

    • mio spune:

     ma obosesc sa-ti dau un Argument desi nu meriti pt. ca indraznesti sa comentezi fara sa te documentezi jogodiile alea de Isis erau chiar in zona in care s-au parasutat cei doi pilotii.. s-a vazut in filmare cum trageau cu automatele ca niste salbateci intr-un om lipsit in acel Moment de aparare , iar dupa aceea l-au si capturat si omorat ,incalcand cele mai elementare reguli ale razboiului ..ce cauta salbatecii de la Isis chiar in granita turciei ..este deja suspect ..si ne spune multe despre politica duplicitara a acestui cretin erdogan ….

     • Dinu spune:

      De fapt coali?ia interna?ional? este un amalgam de interese ?i doar Rusia ac?ioneaz? concret împotriva dezaxa?ilor islami?ti. A?a cum a constatat ?i Putin, ac?iunea bizar? a nato reprezenta de fapt o capcan? pentru ru?i. În urm? cu câteva zile în Siria, avia?ia rus? a distrus 500 de autocisterne ale ISIS ce trasportau c?tre Turcia petrol de contraband?, iar ulterior s-a aflat c? flota de camioane apar?inea lui Bilan Erdogan, fiul celui ce se vrea viitor Sultan.

  • jiji duru spune:

   avion de stropit recolte, poate? dar nici de-alea nu mai sunt… probabil veti trage cu prastia dupa SU-24…

  • IO spune:

   Ma ZEEvezcule, asa zisele conflicte civile sunt provocate de dusmanii acelor tari si popoare cu scopul precis de a introduce zazania si discordia intre membri acelui popor, cu scopul precis de „a-i dezbina si de a-i conduce”. Moldovenii nu sunt teroristi si nu se arunca in aer cu bombe fabricate in USA, asa ca nu face comparati cretine cu cei din i$i$ sau nu conteaza care or mai fi. Da, ar fi lipsit de onoare si de constienta, sa faci un asemenea gest care poate implica mai apoi un adevarat razboi, doar ca tu esti un IDIOT care se crede zmeul zmeilor si doboara un avion neinarmat si care nu te are pe tine sau tara ta ca tinta. Tu, idiotul si lasul dobori un aparat, poate omori si 1-2 piloti, dar apoi mor zeci de mii de oameni nevinovati (apartinand si unei tari si celeilalte), intr-un razboi tembel si inutil, din cauza IMBECILITATII si INCONSTIENTEI tale.

  • gogu` spune:

   Avionul rusesc bombarda convoaiele de petrol ale ISIS si rebelilor sustinuti de americani care il transporta pentru rafinare in Turcia !

   PS: exemplul pe care il dai e „jenant de penibil” si infantil !

  • Giogione spune:

   Prostule, moldoveni sunt si ?ia de la Chisinau si aia de la Iasi. Onorabila este interventia militara din momentul intrarii rusilor în R. Moldova , nu în spatiul aerian al României. Moldovenii sunt români dobitocule pe când sirienii nu sunt turci, ai înteles de ce nu se potrivesc situatiile bai retardule ?

 17. eusebiu spune:

  rusii nu respecta nici un tratat pe care il semneaza, in Crimeea si Donbas au fost lipsiti de orice onoare, au promis de ex. soldatilor ucraineni ca-i lasa sa iasa din incercuire la ilovaisk si i-au casapit din toate partile pe drum. dea lungul razboaielor ruso-turce rusii s-au comportat ca niste porci, tot asa se comporta peste tot si oriunde. avioanele rusesti bombardeaza pe cei care lupta contra dictatorului sirian asad, aliatul rusilor, nu e nici o onoare in a bombarda de la kilometri inaltime oameni ce nu au cu ce se apara… articolul asta e o mizerie ruseasca

  • mio spune:

   ..cei care nu respecta nici un tratat sant sua si NATO .. stii ca au semnat ca tarile estice ..Romania Polonia bulgaria si ungaria sa fie pastrate ca state Tampon si sa nu fie integrate in NATO .. mai stii ca dupa admiterea acestor tari s-a convenit totusi ca NATO sa nu-si mute trupe si armament in aceste tari ..si la ce s-a ajuns ..au ajuns pana in coasta rusiei ….acum i-a starnit ..avand in vedere antecedentele istoriei rusia isi dezvolta o forta militara
   uriase … deja si-a reinoit arsenalul nuclear ……ce dracu vreti acum sa facem razboi ..de cand sula mea ii pupati pe turcii astia in cur ..ne-au supt peste 500 de ani , ne-au furat ne-au luat fetele si baietii tineri ..ne-au last mostenire coruptia , hotia , ne-au adus tiganii pe cap …ba daca santeti Romani cu adevarat, ceea ce eu nu cred, atunci santeti de plans ..

  • IO spune:

   Eu sunt de parere ca toti sa stea la ei acasa. Ce cauta insa SUA in toate tarile bagandu-le pe gat „democratia”? Poate ca rusi de care vorbesti erau niste porci, dar otomanii ce rahat erau??? Dar SUA cum a luptat cu IRAKUL? Nu au trimis bombe de la distanta? Ce onoare este in asta pe capul „americanilor”? Au si rusii bubele lor si nu trebuie periati, dar adevarul e adevar si asta trebuie pus pe tapet. Dintre rusi si turci, in decursul istoriei otomanii/turcii s-au dovedit mai porci si mai criminali.

   Si care dictator ma postacule? Aia care isi apara tara si neamul si care nu lasa puterile straine sa le invadeze tara si sa le fure bogatiile sunt „dictatori”? Pai daca e asa, atunci si Tepes si Mihai si Stefan au fost niste dictatori! Ohooo, cand i-om vedea din nou pe toti trei, venind impreuna, sa puna la locul lui de cinste acest popor si neam orposit de toti „mai marii lumii”???

 18. Mihai spune:

  Acum rusii ar trebuii sa inarmeze f puternic kurzii, inclusiv cu arme antiaeriene!

 19. Mihai spune:

  Nu cred ca este vorba de lasitate din partea pilotului! Astea au fost ordinele si trebuiau executate! Actiunea turcilor este mai mult politica, o palma data Rusiei din partea americanilor prin intermediul Turciei, pt planurile stricate du rusi in Siria, pt stricarea imaginii SUA, care doar se prefacea ca lupta contra ISIS. Este o palma intr-un moment bine calculat, pt ca Rusia are mare nevoie de Bosfor! In cazul in care Rusia ataca intr-un fel Turcia, acestia pot inchide Bosforul, si paralizand astfel actiunea Rusiei in Siria! Oricum un ges urat in inconstient al turcilor!

 20. fu_tache spune:

  https://www.youtube.com/watch?v=–p38LeYpvU …ceea ce era de demonstrat !

 21. fu_tache spune:

  aceasta hazna …numita turcia este principala beneficiara a tuturor actiunilor isis…..arabia saudita plateste, turcia livreaza, si mai primeste si petrol ieftin, super afacere! de 10 ani ..tara se islamizeaza, cine are ochi sa vada, vede de la bucuresti, repozitionarea Rusiei, din ultimii ani , Crimeea, Siria, Iran, pun haznaua turcia intr o situatie dificila strategic ! actul este provocator. vedem cu ce consecinte. raman la convingerea ca haznaua e un pericol urias pentru oricine !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com