Într-o postare pe Facebook, fostul consilier prezidential Iulian Fota sugereaza ca strategia patriotismului moldovenesc, Pro-Moldova, a Partidului Democrat din Moldova, va duce statul dintre Prut si Nistru alaturi de Federatia Rusa. “Bravos natiune! I-am ajutat cu bani sa treaca mai multe ierni, i-am protejat de faliment, ne-am riscat bruma de credibilitate europeana si internationala pentru ei, si la ce am ajuns? Pentru ca raspunsul la întrebarea de mai jos este da! Sa nu te enervezi? Is Moldova Moving Toward Russia Ahead of Parliamentary Elections?” De aici.
Întrebarea la care face trimitere Iulian Fota, în prezent director al Colegiului National de Informatii, tine de titlul unui articol aparut în Eurasian Daily Monitor, al Jamestown Foundation, semnat de vicepresedintele Partidului Actiune si Solidaritate, Mihai Popsoi. Formatiunea politica din care face parte Popsoi se afla în opozitie extra-parlamentara si are o voce critica la toate actiunile politice ale Partidului Democrat din Moldova.
Constat, cu amaraciune, ca orice strategie politica care pune accentul pe un patriotism local moldovenesc si care ar contribui la consolidarea relatiilor etnice din interiorul statului moldovean este criticata de reprezentanti ai elitelor de la Bucuresti. Si nu numai.
Coordonatele patriotice lansate de Partidul Democrat din Moldova, potrivit carora va actiona mai degraba pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta moldovenii si abia mai apoi pentru îndeplinirea altor angajamente, au stârnit critici din partea oponentilor lui politici, care sustin ca partidul guvernamental a renuntat la “visul european al moldovenilor”.
Lansata imediat dupa aparitia statului moldovean, ideologia patriotismului moldovenesc a fost promovata de catre primul presedinte al statului moldovean, Mircea Snegur, la Congresul „Casa noastra – Republica Moldova”. Aceasta ideologie avea ca scop principal consolidarea noilor institutii ale tânarului stat si lansarea unui patriotism civic local. Presa de la Bucuresti a considerat discursul lui Snegur ca fiind unul de esenta moldovenista, care tradeaza idealurile unioniste. De atunci, orice discurs care pune în centrul sau interesele statului moldovean si patriotismul de esenta moldoveneasca este considerat a fi unul anti-românesc.
Iulian Fota s-a enervat pentru ca, în ciuda atentionarilor facute de el, presedintele Basescu a creditat cabinetul Filat ca fiind unul pro-european si pro-românesc. Fota a atentionat în public ca elitele politice moldovene nu sunt pro-românesti si nici pro-europene. „S-au folosit de drapelul nostru tricolor ca de o eticheta pentru a se „capatui”, ca sa obtina functii politice si administrative si sa se îmbogateasca”. De aici.
Au voie moldovenii sa fie patrioti? Au voie locuitorii spatiului dintre Prut si Nistru sa îsi traga apa si canalizare în satele si comunele în care locuiesc? Au voie moldovenii sa aiba drumuri asfaltate în satele lor? Pot ei sa puna mai presus de interesele Bucurestiului ori ale Moscovei interesul lor local, cel din Balauresti ori Cosauti?
Politica Pro-Moldova nu se refera la geopolitica. Pro-Moldova se refera la patriotism. Banii pe care moldovenii îi câstiga în Federatia Rusa, Israel ori Uniunea Europeana sunt investiti în localitatile moldovenesti. În casele, automobilele si micile afaceri ale locuitorilor dintre Prut si Nistru: moldoveni/români, ucraineni, rusi ori bulgari. Cu totii sunt moldoveni. Ori ar trebui sa fie.
În recentul sau discurs la ONU, presedintele Trump a adus un elogiu patriotismului si al “dreptului fiecarei natiuni de a-si urma propriile cutume, credinte si traditii”. Trump a vorbit despre disponibilitatea Americii de a colabora cu alte state, respingând “guvernanta, controlul si dominatia pe plan international”. “America e guvernata de americani. Respingem ideologia mondialismului” a spus el. Trump si-a încheiat discursul cu îndemnul: “Sa alegem un viitor al patriotismului, prosperitatii si mândriei!”.
Stiu. Îmi aduceti aminte de fabula lui Grigore Alexandrescu, aia care se termina cu vrem egalitate, dar nu pentru catei.
Stiu. Strategia Pro-Moldova e vazuta de catre Uniunea Europeana – principalul finantator al proiectelor de dezvoltare si reforma din Republica Moldova – ca fiind una nepotrivita pentru situatia curenta. Ca de fapt, Chisinaul ar fi trebuit sa fie mai atent, mai respectuos si mai umil în fata finantatorului de la Bruxelles.
Stiu. Îmi aduceti aminte ca lipsa de atentie si respect fata de Uniunea Europeana este tot o forma de geopolitica.
Va întreb doar, daca canalizarea, apa potabila si drumurile asfaltate în satele Moldovei sunt componente de geopolitica. Si care sunt liniile rosii pe care oficialii moldoveni le-au încalcat atunci când si-au permis sa vorbeasca despre patriotismul moldovenesc?
Ori, poate, un asemenea patriotism nu ar trebui sa existe? Ca exista patriotismul românesc.
Dar Moldova nu e România. Pacat.
Ca sa fie, ar trebui ca unionistii moldoveni sa aiba o voce distincta în viitorul Parlament de la Chisinau. Pentru a ajunge în Parlament ar trebui sa se uneasca.
Dar nu o fac. Asta e motivul existentei patriotismului moldovenesc.