Pasajul Subteran Oituz-Stefan Guse, blocat de contestatii si procese

Firmele controlate Costel Casuneanu si Viorel Rusu îsi disputa un milion de euro, pus la bataie de Primaria Bacau pentru câtiva metri de asfalt. Litigiul a întârziat darea în folosinta a pasajului cu câteva luni.

Controversatul pasaj subteran din Bacau, care realizeaza strapungerea pe sub calea ferata de la strada Oituz la Stefan Guse s-a blocat din cauza unor contestatii. Primaria Bacau nu a inclus în proiectul initial, finantat din fonduri europene, rampele de acces si asfaltul de la iesirea din pasaj în strada Stefan Guse. Mai mult, licitatia, organizata de primarie în luna septembrie, prin care a fost desemnata câstigatoare firma Conextrust, a fost anulata de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC).

Pentru aceasta lucrare, municipalitatea a pus la bataie 4,4 milioane de lei. Firma care a contestat licitatia se numeste SC Drumuri si Poduri Gheorgheni, unde administrator este Gabriel Ciocan, care este totodata si director la firma lui Costel Casuneanu, Pa&Co International SA. Dealtfel, tot Casuneanu a câstigat mai bine de un milion de euro la infrastructura aceluiasi pasaj, la strada Oituz.

„Nu stim cât va mai dura pâna va fi dat în functiune pasajul. În proiectul initial nu a fost inclus si asfaltul de la Stefan Guse. Cei peste 4 milioane de lei, pentru aceste strazi sunt din fonduri locale. Din cauza contestatiilor si proceselor, stam de mai bine de o luna pe loc, fara sa finalizam aceasta lucrare“, a spus Grigore Ioanid, liderul consortiului Procom, care a realizat pasajul.

Licitatie organizata cu întârziere, anulata de CNSC

Desi pasajul subteran trebuia terminat în vara, pentru infrastructura rutiera dinspre strada Stefan Guse a fost organizata licitatia abia în septembrie. CNSC a anulat procedura primariei si a dispus reevaluarea ofertelor. Atât SC Drumuri si Poduri Gheorgheni, cât si SC Conextrust au atacat decizia forului de solutionare a contestatiilor. Milionarul Viorel Rusu, administratorul  Conextrust-Rustrans-Amici, a refuzat orice discutie. „Nu comentez deciziile CNSC sau pe cele ale instantei“, ne-a spus Rusu. În acelasi timp, Gabriel Ciocan nu a fost de gasit. Pe 9 decembrie, Curtea de Apel Bacau a  respins plângerile celor doua firme. Acum, ramâne ca primaria sa reevalueze ofertele.  „Trebuie sa asteptam decizia instantei, apoi vor continua lucrarile. Daca temperaturile nu scad sub 0 grade, se poate asfalta“, a spus viceprimarul Dragos Luchian.

Pe de alta parte, Grigore Ioanid, de la Procom, afirma ca primaria ar avea frâie legale pentru a termina lucrarea cu acelasi consortiu. „Puteam sa-l facem noi. Primaria avea cadru legal pentru aceasta decizie“, a mai spus Ioanid.

Scandal cu fonduri europene si fisurile din pasaj

În aceasta vara, pasajul subteran din Bacau a fost în centrul unui scandal legat de modul de atribuire a fondurilor europene. Secretarul de stat Razvan Murgeanu, de la Ministerul Dezvoltarii, a afirmat ca: „Auditul National al Curtii de Conturi i-a dat cu flit lui Romeo Stavarache si ca primarul bacauan a atribuit un contract de 3 milioane de lei, din fonduri UE, fara licitatie“.

În replica, edilul bacauan a spus ca nu a semnat nimic si ca nu el este responsabil de lucrare. Si fisurile din pasaj au determinat un scandal, motiv pentru care specialistii Ministerului Dezvoltarii au promis un control riguros, prin care intreaga lucrare sa fie scanata cu raze X. Verificarea nu a mai avut loc. „Aceste fisuri sunt firesti la lucrarea cu ciment. Dar pasajul tine. Pe aici au trecut deja trenuri“, a mai spus Grigore Ioanid.

SCANDAL: Fonduri europene date fara licitatie la pasajul subteran Oituz –Stefan Guse

TUPEU: Romeo Stavarache ameninta ca închide Adevarul

Secretarul de stat Razvan Murgeanu a luat-o razna din cauza pasajului lui Romeo Stavarache

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com