Paradoxul Anticoruptiei de la Bacau. Principalul denuntator al DNA, judecat pentru sapte infractiuni de fals in declaratii si spalare de bani. Decizia surprinzatoare a lui Viorel Rusu

Desi contestase la Curtea de Apel Bacau decizia Tribunalului Bacau, Viorel Rusu si una din societatile pe care milionarul le stapaneste-Conextrust si-au retras astazi contestatiile. Potrivit deciziei magistratilor Tribunalului Bacau, inculpatul Rusu Viorel, fara antecedente penale, trebuie sa fie judecat in dosarul in care este acuzat ca si-a insusit apartamentele MAI, pentru spalare de bani, sapte infractiuni de fals in declaratii si participatie improprie la abuz in serviciu. Acuzatii grele, care se pot lasa cu pana la 10 ani de puscarie. Tot marti, 21 februarie, Sorin Ovidiu Vantu (SOV) a fost condamnat intr-un dosar pentru spalare de bani la 8 ani de inchisoare, cu executare.

Pe 15 decembrie, Tribunalul Bacau a decis ca toate contestatiile formulate de avocatii controversatului milionar sunt nefondate si ca acesta poate fi judecat penal, pentru infractiuni extrem de grave, prin care a prejudiciat Primaria Bacau si indirect MAI-IPJ Bacau.
Afaceristul Viorel Rusu, care controleaza firmele Rustrans-Conextrust-Amici, cu o cifra de afaceri de aproximativ 50 de milioane de euro, va ajunge în boxa acuzatilor, într-un dosar în care este acuzat de infractiuni grave, în forma continuata. Tot Viorel Rusu este denuntator în mai multe dosare de coruptie, instrumentate de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie din Bacau. Nu de putine ori, afacerile sale cu bani publici au stârnit controverse si cercetari penale.
Dupa mai bine de un an de la inculparea sa, pe 4 februarie 2016, când a fost si retinut, si dupa ce a contestat mai multe aspecte din dosar, pe 15 decembrie 2016 Tribunalul Bacau decis ca toate contestatiile formulate de aparatorii lui Rusu sunt nefondate. Fata de decizia Tribunalului, afaceristul a facut noi contestatii. Marti, 21 februarie, Viorel Rusu a decis sa renunte la contestatii.
„Solutia pe scurt: Ia act de declaratia de retragere a contestatiei formulate de contestatorii-inculpati Rusu Viorel si S.C. Conextrust S.A. împotriva încheierii penale nr.275/P din 15.12.2016 pronuntate de judecatorul de camera preliminara de la Tribunalul Bacau în dosarul nr. 1043/110/2016/a1, pe care o mentine. În temeiul art.275 alin.2 Cod proc.pen., obliga contestatorii-inculpati la plata catre stat a sumei de câte 200 de lei fiecare, reprezentând cheltuielile judiciare avansate de stat. Definitiva. Pronuntata în camera de consiliu azi, 21.02.2017“, se arata în solutia de pe portalul instantelor.
Viorel Rusu va fi judecat pentru spalare de bani, fals în declaratii si participatie improprie la abuzz în serviciu
Rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Bacau l-au trimis în judecata pe afacerist, pe 20 martie 2016, într-un dosar în care acesta este acuzat ca si-a însusit prin declaratii false la notar si cadastru apartamentele MAI, destinate politistilor de la IPJ Bacau, pe care le-a înstrainat. Tribunalul Bacau a mentinut toate acuzatiile din dosar, dupa ce a respins contestatiile nefondate ale avocatilor: „constata legalitatea sesizarii Tribunalului Bacau, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala, cu rechizitoriul nr. 10/P/2016 din 16.03.2016 al Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Bacau privind pe inculpatii:
1. RUSU VIOREL, fara antecedente penale, sub aspectul savârsirii infractiunilor de: – „participatie improprie la abuz în serviciu”, prev. de art. 52 alin.3 C.p. rap. la art. 297 al. 1 C.p., – „spalare de bani” prev. de art. 29 alin.1 lit.a din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 35 C.pen.; – sapte infractiuni de „fals în declaratii”, prev. de art. 326 C.pen., toate cu aplicarea art. 38 C.pen.
2. SC CONEXTRUST SA având sub aspectul savârsirii infractiunilor de: – „participatie improprie la abuz în serviciu”, prev. de art. 52 alin.3 C.p. rap. la art. 297 al. 1 C.p., – „spalare de bani” prev. de art. 29 alin.1 lit.a din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 35 C.pen.; – sapte infractiuni de „fals în declaratii”, prev. de art. 326 C.pen., toate cu aplicarea art. 38 C.pen. Dispune începerea judecatii. Consta ca inculpatii au a fost asistati de aparatori alesi. În temeiul art. 275 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat ramân în sarcina statului“.
Ce spun procurorii:
„Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Bacau efectueaza cercetari fata de inculpatul persoana fizica Rusu Viorel pentru savârsirea a patru infractiuni de fals în declaratii, prev. de art. 326 C.p. si a unei infractiuni de participatie improprie la abuz în serviciu, prev. de art. 52 al. 3 C.p. cu referire la art. 297 al. 1 C.p. În fapt, în sarcina acestuia s-a retinut ca la datele 20.02.2013, 05.06.2013, 17.07.2013 si 02.10.2014, a facut declaratii necorespunzatoare adevarului în fata notarului, sustinând cu ocazia înstrainarii catre terti a unor apartamente ca bunurile ce fac obiectul vânzarii nu fac obiectul vreunui litigiu pe rol. Totodata, la data de 04.02.2009, a prezentat în fata registratorilor din cadrul OCPI Bacau acte incomplete ce au avut ca efect înscrierea dreptului de proprietate deplina asupra unei constructii (bloc de locuinte), determinând producerea unui prejudiciu bugetului de stat în valoare de 468.960,6 lei (valoare ce urmeaza a fi actualizata printr-o expertiza contabila). Prin ordonanta procurorului din 04.02.2016 s-a dispus retinerea inculpatului Rusu Viorel pentru o perioada de 24 ore, fiind înaintata cauza Judecatoriei Bacau cu propunere de arestare preventiva“, se arata în comunicatul emis de Parchetul Curtii de Apel Bacau, din data de 4 februarie 2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com