Ovidiu Iane:„Dorim sa facem o alianta verde sau chiar o fuziune cu ecologistii“

Presedintele Partidului Verzilor, Ovidiu Iane, candidatul la presedentie, in 2009, sunt Alianta Verde, isi doreste si in 2012 o aliant sau chiar o fuziune cu Partidul Ecologist Roman. Pe aceeasi idee merge si Danut Pop, presedintele Partidului Ecologist Roman, care a fost prezent in Bacau la lansarea candidatului la Primarie. Interviul cu Ovidiu Iane a fost luat in ianuarie, cand a fost infiintata Organizatia Judeteana Bacau a Partidului Verde, condusa de Mircea Sandulescu.

Danut Pop, presedintele PER: „Bacaul este nava Amiral pentru ecologisti“

Cate organizatii are Partidul Verde si cate din ele sunt functionale?

Avem in jur de 31 de organizatii locale. Dintre acestea 25 sunt functionale, in care includ si Bacaul. Avem asteptari mari la alegerile din 2012, din cauza neincrederii populatiei in clasa politica

Cat de mult credeti ca prinde mesajul ecologist la romani?

Mesajul ecologist nu stiu daca va prinde foarte bine, avand in vedere gradul de deteriorare al nivelului de trai din Romania. Noi nu vom veni doar cu un mesaj ecologist, ci cu un mesaj, prin proiecte, care va duce la un trai mai sanatos, la preturi mai reduse pentru alimente.  Ca finalitate, noi promovam un mediu sanatos, fapt care se va repercuta la nivelul populatiei. Totodata, vom promova ideea ca supermarketurile sa bage pe rafturi produse romanesti. Noi, ca finalitate speram intr-o imbunatire a starii de sanatate a populatiei.

Aveti nevoie de o finantare puternica. Aveti oameni de afaceri potenti, capabili sa finanteze partidul?

Avem oameni care au afaceri proprii, oameni normali,  care s-au lovit de sistem si vor sa-l schimbe din temelii. Fiecare, la randul lui a intampinat dificultati, in privinta accesului la informatii, sau in timpul demersurilor institutionale. Nu au intrat aici ca sa arunce cu banii in campanie. Noi ne bazam pe acea dorinta a oamenilor de a schimba vechea clasa politica, sa puna in locul a ceea este acum o baza trainica.

In Organizatia Judeteana a Partidului Verde sunt mai mult tineri. Care este media de varsta in Partidul Verde?

Media de varsta este undeva la 35 de ani. Este un partid tanar, dar acest lucru este benefic. Noi speram ca in viitor sa ajungem la guvernare, iar copii nostri sa aiba incredere in clasa politica din tara asta.

Incercati sa profitati de directivele UE, care impun ca cel putin 20% din energia produsa sa fie regenerabila?

Una din principalele preocupari este atragerea investitiilor in energie verde. Cei care vin dupa tine, copii tai, trebuie sa aiba si ei ce sa consume. Tocmai de accea, resursele trebuie consumate rational. Acum se vehiculeaza o sitiatuie mai grava la nivel mondial, criza alimentara. Noi, Partidul Verde, am remarcat ca in Romania nu se vorbeste de criza alimentara. Suntem 7 miliarde si in cativa ani vom ajunge la 12 miliarde. Cum vom sustine alimentarea populatiei, daca nu printr-un consum rational de resurse?

Care este pozitia partidului verde fata de Rosia Montana?

Rosia Montana este un proiect care nu trebuie facut. Pe termen lung nu este de dorit un profit neechitabil pentru statul roman si nu a o jecmanire a tarii. Categoric nu trebuie facut.

Impotriva unor astfel de proiecte, veti incerca sa obtineti si sprijinul organizatiilor ecologiste din lume, gen Green Peace?

Ne dorim o stransa legatura cu ONG-urile de mediu. Avem legaturi cu Green Peace. Cateodata actiunile Green Peace sunt radicale si nu sunt placute. Dar credem ca doar astfel de actiuni, care implica arestari si mediatizare intensa, pot conduce la rezolvarea unor probleme de mediu. Noi suntem partid,nu putem fi radicali, dar vom incerca sa avem o buna relatie cu aceste ONG-uri ale societatii civile.

Va ganditi la vreo alianta pentru alegerile din 2012?

Noi ne dorim sa facem o alianta verde. Mai exista o formatiune politica in aceeasi nisa. Am vrea sa facem o fuziune cu Partidul Ecologist Roman. In felul acesta am putea reprezenta o forta in balanta politica. Dar, in momentul de fata, nu va pot spune care va fi optiunea. Inca nu avem o imagine clara asupra a ceea ce va fi la alegerile locale.

2 Comentarii

  1. Anda spune:

    In legatura cu proiectul de la Rosia Montana, nu sunt nici pro, nici contra, dar ar trebui avut in vedere ca profitul numai neechitabil nu poate fi. Am auzit de un procent de 56% profit pentru Romania.

  2. Presedintelede partid spune:

    Partidele astea verzi sau rosii sunt lasate asa despartite, sa nu castige alegerile. Clasa politica ramane aceeasi, nimeni nu face nimic sa o schimbe. In Bacau aceeasi oameni, in tara aceleasi personaje. Suntem pierduti, popor fara civilizatie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com