Operatiile armatei siriene dupa eliberarea Palmyrei

siria armata harta (1)

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.

Genisti si utilaje din mai multe regimente ale armatei siriene au fost dislocati la Palmyra, începînd reparatiile si reconstructia aeroportului Palmyra (Tadmur) eliberat din mîinile Statului Islamic. Data fiind apropierea de Deir Ez Zor si Raqqa, acesta va juca un rol important în ofensiva pe care armata siriana o duce împotriva Statului Islamic. Pe aeroportul din estul Palmyrei vor fi dislocate pe lînga grupuri ruso-siriene de aviatie si elicoptere de atac, capabile sa intervina în timp operativ, în sprijinul ofensivei trupelor de uscat siriene si avioane si elicoptere de transport, necesare operatiunilor aeropurtate.siria satelit

Pentru a degreva genistii armatei siriene de aceasta sarcina, pe 31 martie 2016, a ajuns la Palmyra, o companie de geniu-deminare a Centrului de Instructie de la Moscova, care a preluat de la armata siriana, misiunea detectarii si eliminarii dispozitivor explozive, plantate de Statul Islamic, înainte de a parasi Palmyra. La operatiunea care va dura mai multe luni, iau parte roboti de deminare Uran-6 si echipe de cîini, antrenati în depistarea substantelor explozive. Robotul senilat blindat Uran-6 care cîntareste 12 tone, este controlat de la distanta, prin intermediul a mai multor camere TV. Genistii care opereaza Uran-6 pot comanda transportarea dispozitivelor improvizate în locuri izolate, unde are loc extragerea explozibilului sau sa efectueze o explozie controlata a acestora. Pîna în prezent, au fost dezamorsate 3.000 de dispositive explozive.

Asa cum am spus într-un material anterior, armata siriana a declansat etapa de pregatire a bataliei pentru Palmyra, pe 7 martie 2016, reusind sa învaluie flancul avanpostul gruparii Statului Islamic, compus din 1.500 de luptatori, situat la 50 km vest de Palmyra. Taind caile de retragere spre nord ( Raqqa ) si est ( Palmyra -Deir ez Zor ) a luptatorilor Statului Islamic, concentrati în raionul Quraytayn si Mahsaasi încercuiindu-i[1].

http://warsonline.info

http://warsonline.info

Quraytayn si Mahsaa.

În timp ce unitatile Diviziei 18 Tancuri, derulau faza finala a operatiunii de eliberare a Palmyrei ( zona 2 ), locul lor în raionul Quraytayn si Mahsaa, era luat de 6.000 de militari sirieni din Brigazile 43 si 63 Mecanizate ale Diviziei 4 Mecanizata, întarite cu veterani ai comandourilor Soimilor Desertului. Acestia au început ofensiva împotriva celor 1.500 de luptatori ai gruparii Stat Islamic, încercuiti în orasele antice crestine asiriaene Quraytayn si Mahsaa ( zona 1 ).

http://reseauinternational.net

http://reseauinternational.net

Quraytayn este si un nod important al retelei de conducte cu petrol si gaz siriene. Sprijinul aerian fiind asigurat de sirieni prin avioane Su-22 si de elicoptere de atac SA-342 Gazelle si de rusi cu Su-25 si elicoptere de atac Mi-28 N.

https://pbs.twimg.com

https://pbs.twimg.com

Dupa eliberarea orasului Qaryatayn, Divizia 4 Mecanizata se va deplasa la nord de Palmyra pentru a controla vîrfurile muntoase al-Mar’eh (1.129 m ), Khashabiyah ( 995 m ) si Jabal al ‘As?b ( 625 m ). De unde se îndreapta spre cîmpia Maskaneh pentru a monitoriza orice tentativa a luptatorilor Statului Islamic, de a prelua controlul soselei Khanaser-Aleppo. Misiunea ulterioara a Diviziei 4 Mecanizata, fiind eliberarea bazei aeriene Tabqa, situata la 35 km vest de Raqqa . Recucerirea acestei baze aeriene ar permite armatei siriene interzicerea oricarei manevre de forte a Statului Islamic catre Deir Ezzor pe malul vestic al Eufratului.

Al-Sukhnah si Arak

O a doua directie de ofensiva împotriva Statului Islamic, urmata de armata siriana este cea a eliberarii oraselor Al-Sukhnah si Arak, situate la 30-40 km est de Palmyra, unde s-au repliat circa 2.000 din luptatorii Statului Islamic care controlau Palmyra ( zona 4 ). Facilitatile petroliere de la Al-Sukhnah au constituit un punct logistic important al Statului Islamic, în obtinerea de bani, din contrabanda cu petrol. Ofensiva este purtata de Divizia 18 Tancuri, batalionul Tigrii din Fortele pentru operatiuni speciale ale armatei siriene, militari Quds ( fortele speciale iraniene ), Hezbollahul libanez si gruparile paramilitare irakiene Harakat Al Nujaba, Liwa Imam Ali, Kata’eb Hezbollah. Ambele localitati Al-Sukhnah si Arak sunt plasate în plin desert, înconjurate de cîmpuri petroliere, exploatate de Statul Islamic, pe autostrada M20, care leaga Palmyra de Deir ez Zor. Dupa eliberarea Al-Sukhnah si Arak, armata siriana nu va mai întîmpina nicio rezistenta si parcurgînd cei 80 km pîna la Deir ez Zor, va face jonctiunea cu aparatorii acestui oras. Adica cu Brigada 104 Parasutisti, Brigada 137Artilerie si luptatorii din Fortele de Aparare Nationala.

https://media.almasdarnews.com

https://media.almasdarnews.com

Deir ez Zor

Între timp, baza aeriana Hmeymim a constituit un pod aerian, format din avioane de transport militare siriene Il-76, escortate de avioane de vînatoare rusesti Su-30 SM2 si Su-35 care delesteaza zilnic paleti cu alimente pentru cei 200.000 de locuitori ai orasului Deir ez Zor.

Pe a treia directie de ofensiva, ca urmare a informatiilor primite de la satelitii multispectrali si de la avioanele fara pilot rusesti, Brigada 104 Aeropurtata a efectuat pe 30 martie 2016, un raid fulger în zona aeroportului vechi, situat în cartierul al-Ashara din sudul orasului în Deir ez Zor. A fost depistat si neutralizat un grup de luptatori ai Statului Islamic, infiltrat în oras printr-un tunel care poseda conducte de electricitate, apa si ventilatie. Cu aceasta ocazie, a fost ucis si comandantul trupelor Statului Islamic din Deir ez Zor, cetateanul belgian Salahiddeen Al-Beljiki. Tunelul era utilizat de Statul Islamic atît pentru infiltrare dar si pentru a stoca arme, munitii si explozibil ( zona 4 ).

http://www.alansvejk.com

http://www.alansvejk.com

Un batalion al Brigazii 104 Aeropurtata, îmbarcat pe autoturisme usor blindate, a executat un raid asupra pozitiilor Statului Islamic din orasele al-Mayadeen si al-Ashara, situate la 20- 25 km sud de orasul Deir ez Zor, pe pe autostrada M4 ( zona 5 ). Atunci cînd va avea loc, jonctiunea Diviziei 18 Tancuri cu fotele care apara orasul Deir ez Zor, va permite izolarea întregului grup al Statului Islamic, constituit din 3.000 de luptatori dispusi la nord de orasul Al Bukamal.

https://pbs.twimg.com

https://pbs.twimg.com

Luptatorii kurzi ai YPG si-au coordonat actiunile cu Brigada 104 Aeropurtata, înaintînd spre sud si eliberînd cîmpurile petrolifere Maliha si mai multe obiective din localitatea Rwaished, situata la 48 de km nord de orasul Deir ez Zor. Este vorba de rafinaria, gara si podul de pe rîul Al Khabur. Manevra kurzilor permite armatei siriene sa înceapa izolarea unei grupari a Statului Islamic, compusa din 2.500 de luptatori care controleaza cîmpurile petrolifere din nord-estul Siriei, de la granita cu Irakul ( zona 5 ).

https://southfront.org

https://southfront.org

[1]. Planul de operatii anti-Stat Islamic al armatei arabe siriene

 

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , , ,

3 Comentarii

  1. Constantin Moldovean spune:

    îi doresc mult succes lui Bashar al-Assad în eforturile de salvare a Siriei, victime ale balaurului american

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com