Munitiile ”inteligente” folosite de Rusia în Siria

Striker II-FOTO http://i.dailymail.co.uk/

Striker II-FOTO http://i.dailymail.co.uk/

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni. 

Pentru bombardarea Iugoslaviei si Libiei, pentru invazia Irakului si a Afganistanului, precum si pentru lovirea ISIS, armata americana a consumat aproximativ 80.000 de bombe ”inteligente” si 2.000 de rachete de croaziera RGM/UGM-109 Tomahawk. Armele inteligente se diferentiaza de celelalte arme prin faptul ca au propriul sistem de ghidare, autonom fata de platform purtatoare, ceea ce permite avionului sa paraseasca, imediat dupa lansare, zona tintei.

Rusia, neparticipînd la ncio confruntare militara majora, a acumulat în ultimii 25 de ani, un stoc de cîteva sute de mii de bombe gravimetrice, carora le-a instalat un kit de dirijare ( cu camera Tv sau în IR, fascicul laser, GPS ), transformîndu-le în bombe ”inteligente.

În Siria, la cele mai multe lovituri aeriene, s-au utilizat bombele KAB-250 S/LG de 250 kg si KAB-500 L/Kr de 500 kg, ghidate prin fascicol laser, GPS si TV/IR. Abaterea probabila a acestor bombe fiind de 2-5 m.

https://img.rt.com

https://img.rt.com

Principiul ghidarii laser este simplu:  un emitator laser, instalat pe avion, suprapune spotul pe tinta. Dispozitivul de dirijare al bombei ( constînd într-un receptor laser, montat în partea din fata ), comanda corectiile pe traiectorie, astfel încît bomba sa ramîna în fascicolul de dirijare, pîna loveste tinta.

https://markosun.files.wordpress.com

https://markosun.files.wordpress.com

Depozitele de arme si munitii sunt protejate de pereti de beton grosi de 1-2 m, peste care este tasat un strat de pamînt, cu grosimea de 1-2 m. De aceea, mecanismul detonator al bombelor de aviatie anti-buncar nu se declanseaza la contactul cu tinta, ci dispune de un temporizator. Bomba strapunge mai întîi peretii de beton si explodeaza în interiorul buncarului.

Fortele aeriene ruse care opereaza în Siria, au folosit si bombe de tip KAB-1500 L, cu ghidaj laser sau KAB-1500 Kr, cu dirijare prin camera Tv. Bombele KAB-1500 L, au 4,6 m lungime, sunt încarcate cu 1.100 kg de explozibil si a fost utilizate de avioane Su-34 si Su-24 M. Bombele KAB-1500 sunt destinate distrugerii buncarelor subterane si a altor adaposturi din beton armat cu pereti grosi de pîna la 3 m.

http://i.stack.imgur.com/

http://i.stack.imgur.com/

În afara bombelor, rusii si-au înarmat avioanele care actioneaza în Siria si cu rachete aer-sol de tip Kh-29 L/T si Kh-25 T ( dirijate pe fascicol laser sau camera Tv ) Aceste rachete sunt încarcate cu 320 kg de explozibil, fiind lansate de la o distanta de10-12 km de tinta.

http://static.laodong.com.vn/

http://static.laodong.com.vn/

Pe 7 octombrie, de pe patru nave purtatoare de rachete rusesti, din Flota Marii Caspice, au fost lansate 26 de rachete de croaziera 3M-14T Kaliber, asupra a 11 tinte ISIS din Siria. O racheta de croaziera costa 1,2 milioane USD si face parte din categoria armelor ”inteligente”.

Rusii au lansat 26 rachete de croaziera din Marea Caspica, asupra tintelor ISIS

Odata ajunsa deasupra uscatului, ghidajul rachetei de croaziera se face prin echipamentul TERCOM (Terrain Contour Matching) care are în memorie harta în relief a traiectului ce urmeaza a fi survolat. Computerul de bord compara harta din memorie cu imaginea radar a zonei survolate, comandînd corectii atunci cînd exista abateri de la traiect. Zborul executîndu-se la 50 m fata de relieful survolat.

10 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com