Marturiile umilintelor si torturii din închisorile comuniste în cartea „Documentele Reeducarii“ a lui Mircea Stanescu (FOTO-VIDEO)

Istoricul Mircea Stanescu si-a lansat astazi cartea „Documentele Reeducarii“ la Pensiunea Studio din Bacau, la initiativa Asociatiei Culturale „Cealalta Românie“, în prezenta unor profesori de istorie dar si a membrilor filialei locale a Asociatiei Fostilor Detinuti Politici. Prima editie a cartii a aparut în Bacau, la Editura Vicovia, la sfârsitul anului trecut.

Mircea StanescuCulegerea de documente „Documentele Reeducarii“ (volumul 1), îngrijita de istoricul Asociatia Fostilor Detinutilor PoliticiMircea Stanescu, a fost astazi lansata oficial în Bacau. Rod al preocuparilor stiintifice ale autorului, din ultimii 20 de ani, cartea vine cu marturii si documente esentiale pentru întelegerea fenomenului reeducarii prin tortura în regimul totalitar comunist. Mircea Stanescu a conferentiat pe tema cartii, a documentelor aflate în numar foarte mare în arhivele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii  (CNSAS) dar si a Pensiunea Studionecesitatii ca în programa scolara sa fie introdusa, cu predilectie si perioada anilor 50. Cunoasterea resorturilor care au produs schimbarea radicala a societatii românesti lansare documentele reeducariitraditionale, în cea de tip comunist-socialista,  le poate oferi elevilor si studentilor un bun prilej de a întelege valorile democratiei dar si istoria contemporana. Au luat cuvîntul si câtiva detinuti politici, care au mentionat faptul ca pâna în prezent statul român nu le-a acordat atentia cuvenita si reparatiile necesare. Mihai Pavaluta si Viorel Capitanu si-au rememorat perioada grea a închisorii. „Ni se spunea ca socialismul va înflori si chiar noi, detinutii, vom deveni activisti ai ideilor comuniste“, a spus Mihai Pavaluta.

Peste 600 de mii persoane (intelectuali, politicieni, preoti) au fost închise în perioada 1948-1960 în închisori. Bataile repetate, eveniment Pensiunea Studioînjosirea si încalcarea oricarui drept au fost Mircea Stanescu si Viorel Cucuaplicate atât discretionar, de personalul  din detentie, cât si ca program de reeducare, împrumutat din Uniunea Sovietica, de la „pedagogul“  Anton Semionovici  Makarenko. Reeducarea din România, de tip „Pitesti“, înseamna obtinerea omului nou sau chiar exterminarea acestuia, atunci când aceasta esua. „Caracteristica reeducarii de tip Pitesti (aplicata cu succes de studentul Eugen Turcanu, in detentie) consta în faptul ca detinutii erau batuti pâna la caderea în inconstienta, pentru schimbarea convingerilor si pentru obtinerea de informatii“, a afirmat Mircea Stanescu.  Fostele elite ale tarii au cunoscut felurite umilinte, unele din ele care i-au adus în pragul bolilor mentale si a lansare carte Pensiunea Studiomortii. „Erau pusi, ore întregi, sa frece pardoseala, sa se târasca pe jos, sa manânce într-un timp record fara a se folosi de mâini, sa-si consume fecalele si urina iar la final, ca metoda de lamurire  sa se bata între ei“, afirma Mircea Stanescu, în studiul introductiv al Documentelor Reeducarii“. Editorul Viorel Cucu s-a referit la acuratetea materialului prezentat de Mircea Stanescu, dar si de intentia acestuia de a continua studiul sistemului represiv comunist din detentie. „Autorul a respectat stilul si chiar greselile gramaticale din documentele CNSAS, care ilustreaza inclusiv gradul scazut de educatie al organelor de represiune din inchisori“, a spus Viorel Cucu.  (Sursa: adevarul)

Un comentariu

  1. Felicitari pentru lansarea de carte!
    Editura Vicovia este cea mai prestigioasa din sudestul europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com