„Cele sapte pacate cardinale”, Cristian Barbosu, Arad, Carmel Print.
Se poate constata în ultima vreme, o crestere a interesului pentru aplicarea Cuvântului lui Dumnezeu, Biblia, la problemele concrete ale vietii de zi cu zi. Putem spune ca într-un fel sau altul, exista nevoia unei redefiniri a crestinismului, în mod deosebit prin realizarea unei apropieri semnificative de problemele cu care ne confruntam si la care avem nevoie de o rezolvare autentica. Nu întâmplator, numeroase carti de psihoterapie crestina au fost editate si în limba româna, încercând sa formeze sau chiar sa educe gustul cititorilor în ceea ce priveste aceasta abordare oarecum neconventionala în studierea Sfintelor Scripturi.
Cartea „Cele sapte pacate cardinale”, scrisa de pastorul Cristian Barbosu, ne calauzeste în lumea fascinanta a întelegerii mecanismelor de natura sufleteasca ce stau la baza diferitelor devieri de comportament si de caracter, descrise simbolic prin notiunea de cele sapte pacate: mândria, mânia, îmbuibarea, lacomia, pofta, invidia, apatia.
Cristian Barbosu este pastorul bisericii Metanoia Arad (www.bisericametanoia.ro). Acesta s-a nascut la Arad si a urmat trei scoli teologice, absolvind (BA) Moody Bible Institute în 1995, Dallas Theological Seminary (ThM) în 1999, si Trinity Evangelical Divinity School (PhD) în 2009.
Cristian este casatorit cu Anne, originara din Franta si împreuna au doua fete, Tara (8 ani) si Fiona (12 ani). Printre hobby-urile sale se numara cartile si muntele. Cristian Barbosu este autorul volumelor „Ce vrea Dumnezeu sa stiu despre viata de familie”, „Cele zece porunci”, „Habacuc”, etc.
Idolii inimii
Clasificarea celor sapte pacate are o istorie mai lunga, ce dateaza din vremea Evului Mediu, fiind într-o mare masura legata de teologia romano-catolica a vremii. De-a lungul timpului, aceasta suma de sapte pacate a fost preluata si de alte curente religioase, dar si de arta, în speta de literatura si film. Este un lucru deosebit faptul ca autorul aduce si în România, într-o versiune moderna, notiunea celor sapte pacate.
„În istoria bisericii, s-au identificat sapte pacate cardinale sau pacate de radacina, stari spirituale ce genereaza o multime de alte pacate în viata unui om. Aceste pacate rup relatii, înseala, înlantuie si mint, distrugând vieti si destine. Multi nu le baga în seama, dând vina pe temperament, obiceiuri, trecut, circumstante – ele fiind însa idoli ai inimii, probleme spirituale adânci, cu multe implicatii si consecinte grave.”
Îmbinând cu talent experienta pastorala cu aceea de pedagog si psiholog crestin, autorul reuseste sa trateze într-un mod original si axat pe studiul biblic, aceste sapte pacate, schitând si eventualele remedii ce se pot aplica. Noutatea acestei carti consta în faptul ca în loc sa se rezume doar la o expunere a celor sapte pacate fundamentale, Cristian Barbosu ne pune în fata si diferite chestionare de evaluare, ceea ce o transforma practic, acest volum într-un manual, bazat pe întrebari si discutii.
„Fiecare trece pe aici”
În acelasi timp, inserarea unor studii de caz alaturi de prezentarea diferitelor învataturi biblice genereaza o atmosfera de prospetime care atrage pe cititor si fixeaza foarte bine notiunile ce sunt expuse.
„Puneti-va centurile de siguranta, fiindca astazi vom trece printr-o zona de turbulenta maxima, intram pe teritoriul unui pacat care probabil face cele mai multe ravagii printre tineri, dar nu numai. Fiecare trece pe aici, de cel putin de câteva ori în viata. Unii ajungem raniti, altii zdrobiti, putini sunt victoriosi, dar multi cazuti, chiar omorâti de acest pacat teribil de puternic, de salbatic, universal: pofta.”
„Cele sapte pacate cardinale”, o carte vie si atractiva
Având certe calitati de povestitor, Cristian Barbosu reuseste sa capteze atentia si sa o mentina de-a lungul întregii carti, cu o adresabilitate maxima în rândul potentialului public cititor. Din acest punct de vedere, putem spune ca nu avem de-a face cu o carte scolastica si nici cu limbajul de lemn religios, ci cu o carte vie, plina de dinamism, atractiva, pe care daca începi sa o citesti, cu greu o vei mai lasa din mâna pâna nu o parcurgi în întregime.
Dincolo de a da sfaturi „moralizatoare” sau de a genera o atmosfera de predica, discursul autorului se îmbraca în tonalitati asemanatoare momentelor în care ai sta de vorba cu cel mai bun prieten al tau. Aceasta calitate deosebita a lui Cristian Barbosu de a se apropia cu întelegere si dragoste de cei pentru care lucreaza în calitate de pastor, se transfera si asupra relatiei dintre el si potentialul cititor.
Iubirea nu este o stare, ci o actiune
„Nu poti spune Îl iubesc pe Dumnezeu, daca nu faci nimic sa-ti demonstrezi iubirea. Iubirea, biblic vorbind, nu este o stare, ci o actiune. Când stii ca exista un pacat de care trebuie sa te eliberezi si stii ca acel pacat Îl raneste pe Dumnezeul pe care tu îl iubesti, ce faci? Ce iubesti tu de fapt? Pe cine iubesti? Pacatul sau pe Dumnezeu?”
Prin astfel de cuvinte, autorul ne conduce catre un punct de decizie în care sa abandonam aceste sapte pacate, precum si ceea ce decurge din ele, având drept fundament iubirea pe care ar trebui sa o dovedim fata de Dumnezeu. Astfel, „Cele sapte pacate cardinale” se constituie ca o pledoarie convingatoare pentru transformarea interioara pe care Dumnezeu doreste sa o realizeze prin intermediul Cuvântului Sau. Am putea spune ca autorul, coborând de la înaltimea amvonului, vine în întâmpinarea fiecarui om dispus sa asculte, sa priveasca, sa creada si sa actioneze în directia eliberarii de sub jugul unor pacate care altfel l-ar distruge atât pe el, cât si pe cei din jurul sau.