În Siria, batalia pentru Idleb a început

http://i.ytimg.com/

http://i.ytimg.com/

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni. 

Din vestul guvernoratului Aleppo si pîna în nordul guvernoratul Hama se întinde un dispozitiv compact al mai multor grupuri islamiste rebele : FSA, Jaish al-Fatah, Frontul al-Nusra ( ramura siriana a Al-Qaeda ), ISIS, etc. Armata siriana si-a propus mai întîi sa izoleze orasul Aleppo si sa înceapa curatarea zonei Hama – Idleb de rebeli pentru a preveni orice atac împotriva provinciei vestice Latakia, unde Rusia îsi are baza aeriana. De aceea, zona de câmpie dintre Hama si Idleb dar mai ales împrejurimile orasului Idleb, va fi locul unde cel mai probabil, se va desfasura cea mai înversunata batalie din teatrul de actiuni militare sirian.

http://turcopolier.typepad.com/

http://turcopolier.typepad.com/

De mentionat ca la începutul anului 2014, armata siriana aproape a reusit sa stabileasca controlul de-alungl autostrazii Damasc-Aleppo. Aparitia ISIS si ofensiva dusa de aceasta grupare din estul si nordul Siriei, obligînd armata siriana sa transfere importante forte în centrul tarii pentru a opri înaintarea ISIS. Întîmpinînd rezistenta din partea armatei siriene, ISIS care dispunea de mii de camionete Toyota înarmate cu mitraliere, s-a orientat spre vestul si nordul Irakului.

Misterul miilor de camionete Toyota din dotarea ISIS

Frontul al-Nusra ( ramura siriana a Al-Qaeda ), a dislocat forte suplimentare pentru a consolida linia defensiva din nordul guvernoratului Hama. Dupa vizita sefului CIA John Brennan, efectuata în Arabia Saudita, saptamâna trecuta, sauditii au livrat cel putin 500 de rachete antitanc americane BGM-71 TOW si munitii în Siria. În nordul guvernoratului Hama, gruparile rebele si-au creat zeci de puncte de rezistenta pe un front de 30 km pe directia nord-sud. Punctele de rezitenta fiind amplasate în cladiri sau pe înaltimi dominante si dispun de artilerie si rachete antitanc americane BGM-71 TOW. În aceste conditii, doua batalioane din Brigada 85 Mecanizata siriana, echipata cu sisteme rusesti Shtora-1 ( care bruiaza fascicolul laser sau infrarosu de ghidaj al rachetelor antitank ), a încercuit enclava rebela Rastan, la sud de orasul Hama.

Rusia îsi testeaza alte noi arme în Siria

Alte subunitati de blindate ale ale Diviziei 10 din armata siriana au preluat controlul înaltimilor de la nord de Hama, recucerind trei localitati cheie ( Ahaya, Al-Mughayr si Markabat ).

https://syrianfreepress.files.wordpress.com

https://syrianfreepress.files.wordpress.com

Avioane Su-25 SM si elicoptere Mi-24 rusesti au lansat, cîteva zile la rînd, atacuri asupra punctelor de rezistenta ale rebelilor islamisti, situate la cîtiva km vest de Khan Sheikhoun. În prezent, Brigada 76 Tancuri siriana si-a dirijat fortele la nord de guvernoratul Hama pentru cucerirea orasului Khan Sheikhoun, din directia dealurilor Sukayk .

Orasul Khan Sheikhoun este situat în sudul guvernoratului Idlib, fiind un punct strategic pe autostrada Aleppo-Damasc (M-5). Armata siriana s-a retras din Khan Sheikhoun în primavara lui 2014 si acum face eforturi sa-l recucereasca. Armata siriana a folosit masiv lansatoare de proiectile reactive, fiind raportate ca nimicite blindate si camionete înarmate cu mitraliere, ale rebelilor.

Pîna acum armata siriana nu a angajat decît esaloanele înaintate ale fortelor sale, operatiunea terestra fiind mai mult o cercetare prin lupta, adica o tatonare a rebelilor islamisti. Cu scopul de a angaja o lupta de scurta durata, a le descoperi rebelilor punctele slabe si a pregati crearea unor brese adînci. Armata siriana asteaptînd ca bombardamentul aviatiei ruse asupra punctele de rezistenta ale islamistilor sa-si faca efectul.

8 Comentarii

  1. garbovan spune:

    Au aparut sperante sa fie curatita Siria de extremisul islamist si de alte forte destabilizatoare, si totodata a reconstructiei acestei tari. Sa fie intr-un ceas bun!

  2. Cristine spune:

    Foarte bine documentate si la subiect. Acum mai bine de 40 ani am facut armata la radiolocatie Ploiesti 0180xxm (P10, P35, etc) si aplicatii la CAAT, Gearmata, Alexeni, Kokelniceanu. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Cele mai comentate

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com