Germania, sub genericul « COSUL CU COLINDE »

                                                                                                                           Scris de Ligia-Gabriela Janik

„Hristos S-a nascut!”- a rasunat pe scena Casei de Cultura din Trossingen – Germania, sub genericul „Cosul cu colinde.“

Centrul Crestin Eklesia din Trossingen (2) În seara zilei de 7 decembrie 2013 a avut cel mai mare eveniment cultural si spiritual din ultimii ani pentru comunitatile române din Germania. Evenimentul religios, dedicat sarbatorilor de iarna, a fost organizat de Centrul Crestin Eklesia din Trossingen, condus de pastorul Kornelius-Birle – Krumbacher, care a avut un salut de bun venit pentru toti oaspetii sositi la concert. Liderul corului barbatesc, pastorul Croitorul Virgil, din Stuttgart, a salutat de asemenea cu multa caldura si dragoste pe toti cei prezenti în sala. Sute de români, nemti, maghiari si rusi s-au îndreptat spre Casa de Cultura pentru a-si stinge dorul de tara, dar si setea spirituala a sufletului, unindu-si vocile cu ale îngerilor si pastorilor din câmpie. A fost un moment sublim, de cinstire a Celui ce S-a nascut în ieslea din Bethleem.

Centrul Crestin Eklesia din Trossingen (1)S-au intonat imnuri în cinstea Pruncului Isus, Cel care a coborât din Slava-i cereasca sa se nasca umil într-o iesle simpla. Doar vitele din grajd Îl încalzeau cu suflarea lor. Un moment unic, solemn, l-a reprezentat deschiderea programului, când toti cei aproximativ 700-800 de participanti, indiferent de tara si nationalitate, si-au unit inimile cu inima de Tata a lui Dumnezeu, rostind binecunoscuta rugaciune „Tatal Nostru.“ Mare a fost bucuria când primul colind a rasunat din pieptul tuturor celor prezenti în sala, unindu-si vocea cu cea a colindatorilor. Astfel, cântareti vestiti din diaspora, plecati de multi ani din tara, au incântat sufletul ascultatorilor prin colindele duioase, aprinzând în inimi dorul dupa locurile natale.

Lacrimi de dor, dar si de fericire, se vedeau pe fetele multor ascultatori, dând de înteles ca nimic nu e mai trist si apasator decât dorul de tara. Si acest dor care apasa inimile celor plecati, se evidentiaza tot mai mult în preajma Sarbatorilor de iarna. Pe scena Casei de Cultura a urcat vestitul cântaret Nicu Wagner, o personalitate importanta în comunitatea româna din München. Plecat, de asemenea, de foarte multi ani din România. La fel ca el, multi cântareti ca Ligia Bodea, Lidia Parauan, Ramona Vas, Mariana Demeter si multi solisti instrumentisti au colindat spre bucuria sufletului nostru si spre slava Pruncului Isus, bucurându-se de venirea Lui pe lume. Fanfara formata din grupul reunit Trossingen-Frankfurt si Belgia, a facut sa tresare inimile si glasurile celor prezenti. De asemenea, Ansamblul orchestral Dück a încântat audienta cu frumoase colinzi. Comunitatile române din Germania, Elvetia, Franta, Belgia si România au fost reprezentate prin grupuri de cântareti, prin corurile unite si corurile barbatesti, facând sa rasune colinzi în limba româna si germana. Un ambient armonios si înduiosator a fost creat prin unirea glasurilor corului de copii, care au rasunat cu putere în sala cu cea mai buna acustica din Germania. Scena salii a fost neîncapatoare pentru grupurile de copii de diferite vârste, din Trossingen, uniti cu corurile de adulti din Trossingen, Stuttgart si Bergamo-Italia. Acest eveniment înaltator va ramâne viu în istoria orasului Trossingen, unde comunitatea româna, caracterizata prin traiul în armonie si pace, este apreciata de catre autoritatile orasului.

 

Mesajul transmis cu caldura românilor aflati în sala, cu ocazia acestei sarbatori sfinte, a fost prezentat de catre pastorul Jean Chiforean. Accentul pus pe nasterea Mântuitorului în viata noastra personala a sensibilizat multe inimi.
Vestirea nasterii Mântuitorului a rasunat cu putere în aceasta seara, aducând multumire în suflet, dar totodata amintindu-ne ca într-o seara ca aceasta,în ieslea din Bethleem, Domnul Isus a coborât din Ceruri. A venit printre noi si a trait ca si noi, învatându-ne cum sa traim frumos, iubind si cinstind pe Dumnezeu si pe aproapele nostru. Prin jertfa Sa pe cruce, El a ispasit vina pacatului nostru si S-a inaltat apoi la Tatal, sa ne pregateasca un loc. Caci acolo unde este El, sa fim si noi.
De Sarbatori, fiecare dintre noi încearca sa fie mai bun, mai iubitor, mai rabdator si iertator. Însa scopul lui Dumnezeu pentru Creatia Sa este ca fiecare clipa a vietii noastre sa fie traita la standardele înalte pe care ni le cere Sfânta Scriptura. Domnul Isus, prin venirea Lui în lume si rastignirea Sa pe cruce, ne-a facut frati ai Lui si fii ai lui Dumnezeu. Sa lasam deci Steaua Sfânta de la Bethleem sa straluceasca în viata noastra si sa-L primim pe Fiul lui Dumnezeu sa se nasca cu adevarat în inima noastra. Desi s-a nascut în Ieslea cea saraca acum 2000 de ani, El traieste, se afla la dreapta Tatalui si are puterea sa ierte pacatul din viata noastra, sa alunge saracia si întunericul din sufletul nostru, facându-ne asemenea Lui. A venit sa salveze creatia Sa de la moartea vesnica, ca în ziua mult asteptata sa fim împreuna cu el pe norii cerului.
Mare mi-a fost surpriza si bucuria când pe holul Casei de Cultura am întâlnit multi cunoscuti si prieteni, dar o bucurie deosebita a fost când am întâlnit familia Meiros Marian si Onorina împreuna cu cei cinci copii frumosi ai lor. Familie venita din Braila si pe ai carei membri nu-i mai vazusem de aproximativ 18 ani. Am depanat amintiri de acasa, astâmparându-ne dorul dupa cei dragi ramasi în România. Dupa sfârsitul programului artistic, seara a continuat în aceeasi armonie traditionala în jurul miilor de sarmale, cozonaci si prajituri de casa, pregatite de gospodinele gazda. Dumnezeu sa rasplateasca si sa binecuvânteze osteneala lor, pe aceste fiinte minunate, care de fiecare data, cu dragoste,întâmpina oaspetii veniti de departe. Fie ca de acest Craciun, Domnul Isus sa se nasca în inimile fiecaruia, aducând pace, bucurie, iertare, iubire si o viata mai buna în fiecare casa si inima de român! Colindul „S-a nascut pe Pamânt un Mântuitor“ sa rasune în inimile noastre, slavind pe Domnul Slavei împreuna cu pastorii si îngerii din ceruri. Ca si Magii de la Rasarit, venim si ne închinam cu bucurie Pruncului din Bethleem si sa-i aducem inima noastra ca dar înaintea Lui.

Sarbatori binecuvântate si fericite tuturor românilor, oriunde s-ar afla, de aici, din Trossingen. Iar de Craciun, la ceasul nasterii, sa ne unim vocile în colind frumos sa-l laudam pe Domnul Vietii care ne-a adus iertarea si mântuirea în dar
Sarbatori Fericite tuturor românilor de pretutindeni!

 

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com