Generalul Philip Breedlove : Rusia a creat în Siria zone impenetrabile de catre NATO

http://reseauinternational.net/

http://reseauinternational.net/

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni. 

Conform Washington Post (Top NATO general: Russians starting to build air defense bubble over Syria) într-o conferinta sustinuta la Fundatia Marshal, comandantul militar al NATO a recunoscut public faptul ca în Siria, rusii au creat o zona de excludere, impenetrabila pentru toate mijloacele NATO (Anti-Access/Area Denial -A2/AD bubble ).Zona de excludere dispunînd si de mijloace de ultima generatie AA, navale din estul marii Mediterana (  S-300 PM2 ) si terestre ( Pantsir-S1 ). Zona ar cuprinde 30  % din teritoriul Siriei, în jurul guvernoratului Latakia, unde se afla baza aeriana ruseasca Hmeymim.

http://www.maritimephotographic.co.uk/

http://www.maritimephotographic.co.uk/

Zona fiind opaca pentru toate mijloacele de cercetare terestre, navale, aeriene si cosmice ale NATO, nu s-au putut determina caracteristicile noilor sisteme de descoperire si dirijare a focului rusesti dislocate acolo. Prin urmare nu se pot anihila prin bruiaj. Ceea ce face ca tranzitul sau utilizarea spatiului aerian, al acestei zone de excludere, de catre orice putere regionala sau mondiala, sa fie posibil doar cu acceptul Rusiei. Date fiind progresele incontestabile ale Rusiei, din ultimii ani, în domeniul echipamentelor radar, planificatorii militari americani banuiesc ca avioanele F-22, de generatia a V-a, nu mai sunt ”invizibile” pentru rusi. Asa s-ar explica faptul ca în ultimul an, Rusia a diminuat drastic finantarea testarii avionul Su T-50 de generatia a V-a, aflat într-o faza avansata. Si a refuzat sa construiasca o versiune de dubla comanda ( pilot si instructor ), fara de care nu se poate face trecerea pe noul avion.

 Din lipsa de bani, Rusia „îngheata“ programul avionului Su T-50

Amintesc faptul ca la presiunile SUA, spatiul aerian al Greciei, Bulgariei si Turciei a fost închis pentru avioanele militare rusesti, astfel încît acestea sa nu poata fi dislocate în Siria. De aceea, bombardierele Su-24, Su- 25, Su-34 fost obligate sa se echipeze cu containerele de bruiaj SAP-518/ SPS-171, iar elicopterele Mi-8AMTSh cu containerul de bruiaj Richag-AV. Fapt ce le-a permis sa ajunga în Siria nedepistate de nimeni.

Cum au ajuns aeronavele de lupta rusesti în Siria, nedepistate de nimeni ?

Rusia a decis sa-si aduca avioanele si echipamentele în Siria, în deplin secret si pentru ca în tarile vecine Siriei, operau avioanele coalitiei anti-ISIS conduse de SUA, iar americanii transmiteau rebelilor ”moderati” date obtinute de sistemul sau de cercetare aerian si cosmic. Si pe baza acestor informatii, rebelii înarmati si sustinuti de SUA, lansau atacuri prin surprindere, asupra bazei aeriene rusesti Hmeymim din Siria, înainte ca dispozitivul aerian sa fie constituit.

Cum SUA s-a opus din toate puterile unei prezente militare rusesti în Siria, Statul Major al armatei ruse a fost obligat, mai întîi, sa-si creeze în Siria un redutabil sistem automatizat C4I ( Comanda, Control, Comunicatii, Computere, Informatii si Interoperabilitate ), cu ajutorul caruia a cîstigat suprematia în razboiul radioelectronic ( Electronic warfare -EW) dus împotriva sistemelor de cercetare terestre, aeriene si cosmice americane. Reusind astfel sa contureze o zona de excludere, A2/AD bubble, a NATO în Siria.

military-vehicle-photos.com

military-vehicle-photos.com

Elementul cheie constituindu-l sistemele Krasukha-4 care au bruiat non stop radarele de supraveghere de pe satelitii militari americani din familia Lacrosse / Onyx, radarele militare bazate pe sol din statele vecine Siriei, cele aeriene de tip AWACS, E-8C si cele montate pe avioane fara pilot americane RQ-4 Global Hawk, MQ-1 Predator, MQ-9 Reaper.

img11.hostingpics.ne

img11.hostingpics.ne

Alte tipuri de echipamentele moderne rusesti, aduse în Siria, au generat contramasuri, inclusiv în spectrul vizibil, infrarosu sau laser, împotriva mijloacelor de supraveghere electrono-optice aeriene sau cosmice ( IMINT ) ale americanilor.

Cu ce arme ultrasecrete a cîstigat Putin suprematia în razboiul radioelectronic din Siria ?

Conform generalului Philip Breedlove, cea din Siria nu este singura zona de excludere a NATO, creata de rusi. Astfel de zone functionînd deja în enclava Kaliningrad, de la marea Baltica si pe litoralul rusesc al marii Negre, care include si Crimeea.

10 Comentarii

 1. Budinca Filozoful spune:

  NATO, sa se duca unde a dus mutu’ iapa. Ce cauta NATO pe planeta pamant? Cui ii foloseste? De ce au bombardat criminalii NATO Iugoslavia?

 2. Ionel Preda spune:

  1. Gneralul Breedlove putea face aceasta afirmatie din cauza ca:
  – SUA intentioneaza retragerea din Siria si foloseste acest motiv;
  – SUA conserva date si informatii despre noile tipuri de armament rusesc;
  – SUA a fost depasita (temporar) de armamentul si tehnca rusilor;
  – SUA are de rezolvat probleme politice interne pe fondul schimbarii conducerii.
  2. Informatiile receptionate in domeniile radar, radio, infrarosu si optic pot fi receptionate de la distante mai mici in cazul sistemelor „stealth”, dar nu pot fi ascunse in totalitate.
  3. S-au dovedit utile si sistemele de observare considerate de partea adversa „scoase din uz”, elementul-surpriza nefiind de neglijat (stie generalul de asa ceva?).
  4. Observatiile satelitare ofera date si informatii si in spectrul vizibil, ceea ce presupune timp de zi si atacuri in aceeasi perioada de timp, cu costuri ceva mai mari (rusii si sirienii stau numai sub pamant pe timp de zi?).
  5. Satelitii pot „vedea” si in domeniul infrarosu, dar probabil ca americanii nu au vazut filmul „Predator” – 1987 si prefera sa se odihneasca noaptea (ca sa aiba timp de odihna si sa nu fie necesar sa se dea cu namol rusii si pe sirienii).
  6. Daca americanii sunt bruiati, inseamna ca rusii folosesc alte frecvente din domeniul electromagnetic (chiar asa de lipsiti de echipamente sa fie americanii, cu tot cu NSA, CIA, DIA si altii, sau acestia nu coopereaza cu armata?).
  7. In dotarea avioanelor, masinilor de lupta si navelor existau si munitii teledirijate (bombe, rachete, proiectile) – mai greu de bruiat – care mai pot fi scoase din depozite, dar… daca se supara rusii.
  8. Domeniul contramasurilor electromagnetice (eng. ECM) mai are un domeniu conex: contra-contramasuri (eng. ECCM) care pot fi folosite eficient, dar s-ar supara rusii pe americani… si conteaza.

  P.S. Acum ceva timp, se vorbea si la noi despre tehnologia MaGrav, inventata de fizicianul iranian M.T. Keshe, folosita probabil de rusi pentru contramasuri electromagnetice (si gravitationale). Daca sistemul rusesc Keshe nu-i bruiaja pe rusi, inseamna ca nu-i va bruia nici pe americani in conditiile in care este folosita de rusi. Oare, tot spionajul israelian si american sa nu fi gasit informatiile necesare despre modurile de folosire a acestei tehnologii sau prietenii nu sunt prieteni in domeniul informatiilor?

 3. Nelu spune:

  foarte bine a facut,ce cauta nato in siria in primul rand?sa aduca aceeasi *pace*pe care au adus-o in irak,libia,afganistan si alte tari cu bombe sau cand scriau pe bombe happy easter in iugoslavia si ii bombardau in sfanta zi de paste…..nesimtitii dragului…..si mai mint ca niste porci ca nato e o alianta defensiva….e defensiva pe dracu,nato s-a intins ca un cancer pe tot globul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com