Zilele acestea a iesit de la tipar o noua lucrare a scriitorului bacauan Eugen Sendrea.„Istoria necunoscuta a Bacaului-volumul3“ scoate la lumina, din arhive, evenimente pe care nici cartile de istorie nu le-a mentionat vreodata. Si aici, ca si in alte carti, cel mai mare merit al autorului este acela ca relatarea unor fapte ale trecutului este facuta captivant, lasand deoparte maniera rece pur istoricista. Stilul este direct, simplu iar fiecare capitol lasa cumva povestea neterminata, in suspans. Dealtfel, Eugen Sendrea transmite in toata opera sa o mare dragoste pentru locurile natale, pentru tot ceea ce tine de Bacau si istoria Moldovei.
Ce cuprinde cartea? Cititorii pot afla cum un domnitor al Moldovei, de origine croata, a facut o scârnava si groaznica fapta la Braniste, langa Targu Trotus. Mai in zilele noastre, in 1872, Bacaul a vazut la fata primul imparat. Este vorba de Alexandru al ll-lea Pavlovici, al Rusiei. De asezarile Bacaului (mult iubite de Eugen Sendrea, carora le-a dedicat peste 25 de carti pana in prezent) se leaga si alte nume de rezonanta. Si nu e vorba doar de domnitori precum Alexandru Lapusneanu sau Stefan cel Mare.
Eugen Sendrea scrie cu talent fie ca este vorba de maiorul Ene, de capitanul Dumitru Busila, de generalul Panait Botez sau de gazetarul Eugen Vain. Nici vinul, actorii sau cantaretii nu sunt lasati deoparte in acest al treilea volum al istoriei necunoscute a Bacaului.
In perioada interbelica, Bacaul avea peste 100 de prostituate, care munceau legal
Un capitol distinct este dedicat starii bordelurilor din Bacaul de altadata. In perioada interbelica orasul Bacau se putea lauda, ca si acum, cu multe femei frumoase, dar si aproape 100 de prostituate inregistrate la stat.
„Unde gaseai bordelurile? La „Gaunoaia“, pe strada Fundatura Mare, „Pisica Neagra, pe strada Neagoe Voda, La Dumitrascu, pe Busuioc sau, „Ca la mama acasa“, pe str Alexandru cel Bun. Mai existau vreo 5 stabilimente pe strada Garii si alte 6, in zona Pietii. Erau tot felul de fete, dar cea mai scumpa si cautata era frantuzoaica „Rose“. Ba chiar si fete de preot „lucrau“, mai mult sau mai putin la vedere“, scrie in „Istoria necunoscuta a Bacaului-volumul3“. Chiar si inainte de Primul Razboi Mondial exista numeroase mentiuni asupra celei mai vechi meserii din lume: „Pe strada Vasile Alecsandri“, 26, deci mai la centru, in 1898 se practica clandestin de catre Lenuta Balea, de 48 de ani. Prostitutia rivaliza cu casele de toleranta legale ale Leei Darvin, Minei Rozenkrantz, Leei Prumberg, Mariei Jelt, din „Plevnei“ sau a Lisei Grimberg si Rebecai Laver de pe Neagoe Voda“. Despre fenomenul prostitutiei, despre abonamente la bordel sau despre cum avea grija primarul de fete povesteste autorul cu lux de amanunte.
Cartea lui Eugen Sendrea are darul de a fi fascinanta la oricare din capitole. Sunt „pastile“ de istorie care imbunatatesc cultura generala a adultilor si ii apropie pe cei mai tineri de lectura.
„Istoria necunoscuta a Bacaului-volumul 3“ a fost realizata la Editura Vicovia, cu sprijinul Primariei Municipiului Bacau si al Consiliului Local.
De unde se pot achizitiona aceste trei volume?
Cu respect,
Nicolaie Vaduva
Din librarii sau de pe site-ul vicovia.ro