Esecul Dreptei politice in Republica Moldova-esecul Bucurestiului

Presedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a declarat recent ca „esecul opozitiei de dreapta va determina schimbari importante si necesare pe dreapta politica din Moldova”. De aici.

Despre acest posibil esec, Traian Basescu atentiona înca din aprilie 2015, la Realitatea TV Bucuresti. Fostul presedinte al României preciza atunci ca, Moldova, o tara în care statul român a investit mult efort politic, se poate transforma pentru Bucuresti, într-un „esec de proportii”.

Foto: B1TV

Esecul despre care vorbea domnul Basescu în 2015 este cunoscut: Igor Dodon, candidatul stângii politice moldovene, a câstigat alegerile prezidentiale. Actiunile politice ale domnului Dodon vin sa întareasca convingerea exprimata de comentatorii politici, români sau moldoveni, ca „Federatia Rusa nu va mai da drumul nici Moldovei, dar nici Ucrainei, spre Uniunea Europeana”.

Facebook Igor Dodon

La trei ani distanta de la anexarea Crimeei, pe 1 martie 2014, atunci când Putin a decis  sa trimita trupe militare în estul si sudul Ucrainei, pot spune ca tot ceea ce s-a întâmplat în estul Europei, complicarea extrema a siituatiei din regiune s-a datorat acestei actiuni initiate de Putin.

Anexarea Crimeei a dat startul unei reorientari politice internationale de mari proportii. Problema esentiala cu care s-au confruntat/se confrunta statele Parteneriatului Estic si cele aflate la frontiera UE tine de ordinea politica pe continentul european si de aranjamentele de securitate în regiunea care, pâna în anul 1991, a apartinut URSS.

Discursul din octombrie 2015 al sefului Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, prin care a cerut recalibrarea urgenta a rela?iilor Uniunii Europene cu Federatia Rusa, este dovada acestor îngrijorari. În timp temerile nu au scazut, dimpotriva ele persista.

Domnul Iulian Chifu noteaza recent ca, preocuparea cea mare nu este ca presedintele Tump se va întelege cu presedintele Putin pe seama tarilor mici din Estul Europei ci, din contra, ca nu cumva, nervos, presedintele american sa determine o postura de confruntare deschisa cu Federatia Rusa. De aici.

Nu cred ca Putin va da curs cerintelor domnului Trump, noul locatar al Casei Albe, care a solicitat Federatiei Ruse sa se retraga din Crimeea. La fel, nu cred ca Moscova se teme de declaratiile facute în Consiliul de Securitate al ONU de reprezentantul SUA care a condamnat “ocupatia rusa” din Estul Ucrainei. Interesele pe care Federatia Rusa le are în Marea Neagra o impun sa pastreze Crimeea pentru ea.

http://files.balancer.ru/

Anexarea Crimeei este piatra de hotar a istoriei contemporane. O eventuala escaladare a conflictelor din estul Ucrainei sunt un test pentru presedintele Trump. Nu stiu daca domnia sa îsi va pastra, ori nu, calmul.

Moldova, aflata pe falia ciocnirilor civilizationale, a resimtit mult mai profund efectele de lunga durata ale acestei anexari – viziunile electoratului moldovean, pe parcursul anului 2014, s-au schimbat si au facut posibila obtinerea unui alt rezultat la alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Campania pentru alegerile parlamentare, dar si pentru cele prezidentiale, a adus cu ea aparitia si promovarea intensa a unor forme integrationiste opuse Uniunii Europene, în care au fost  prezentate dezavantajele vectorului de dezvoltare european. Mai mult, anexarea Crimeei a facut posibila slabirea modului de promovare a intereselor statului român în Republica Moldova. Presedintele Iohannis, în ianuarie 2015, a refuzat o prima vizita oficiala în Republica Moldova si nu a vrut sa îsi atribuie rolul de arbitru al ciocnirilor politice din interiorul AIE. Relatia domnului Iohannis cu Republica Moldova a început cu stângul.

Probabil acesta e motivul pentru care în 2016, pârghiile de care a dispus România la Chisinau au fost doar financiare. Bucurestiul a conditionat împrumutul solicitat de Chisinau de implementarea unor reforme structurale. Prima transa a acestui împumut, a fost acordata la data de 24 august 2016. A fost un semnal ca Moldova s-a stabilizat si ca partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova pot avea încredere în seriozitatea guvenului Filip. Cea de a doua transa a acestui împrumut, de 50 de milioane de euro, va sosi la sfârsitul lunii februarie 2017. Guvernul de la Bucuresti a hotarât ca Moldova a îndeplinit toate conditiile necesare pentru a primi si cea de-a doua parte din credit.

Rezultatul alegerilor prezidentiale din 2016 nu este doar esecul formatiunilor politice moldovene de dreapta, el este si esecul politicilor coordonate de presedintele Iohannis pentru spatiul dintre Prut si Nistru.

Dupa anexarea Crimeei si instalarea domniei sale la Cotroceni politicile Bucurestiului destinate Chisinaului au încetat sa mai dea rezultatele scontate. Rezultatul bun obtinut de stânga politica moldoveana se datoreaza si unor erori de analiza facute la Cotroceni.

Acest rezultat va spori însa importanta rolului detinut de Delegatia UE la Chisinau. Viitorul sef al Delegatiei UE în Republica Moldova va fi cel care va media o confruntare politica, unde majoritatea parlamentara pro-europeana îsi doreste continuarea vectorului de apropiere de UE iar opozitia pro-rusa, discret adunata în jurul presedintelui Dodon, cere substituirea acestui vector cu unul euro-asiatic. O mediere posibila caci delegatul  oficialilor europeni la Chisinau are pârghii reale de influenta asupra vietii politice si economice din Republica Moldova.

http://i.kinja-img.com

România ca stat de frontiera al UE este interesata în predictibilitatea si stabilitatea Republicii Moldova. Prin asistenta financiara rambursabila/ne-rambursabila pe care o ofera statul român este unul dintre cei mai importanti donatori ai Chisinaului. Previziunile economice spun ca, în perioada 2018-2019 România va cunoaste o noua faza de boom economic, evolutia este anticipata datorita a doua mari evenimente, împlinirea a o suta de ani de la Marea Unire si preluarea în premiera a presedintiei UE.

Consolidarea predictibilitatii si stabilitatii Republicii Moldova si transformarea calitativa a paradigmei bilaterale Bucuresti-Chisinau pot capata sens prin preluarea de catre România a sefiei Delegatiei UE la Chisinau. Daca vrea sa ramâna în istorie domnul Melescanu ar trebui sa se gândeasca la asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com