Peste 4000 de bacauani au dosarele aprobate la Primaria Bacau pentru apartamente ANL si locuinte sociale. Cei mai multi dintre ei nu au nicio sansa sa prinda un apartament vreodata, dat fiind numarul redus de locuinte construite si modul clientelar de atribuire. Pana la sfarsitul acestui an, in Bacau ar putea sa fie receptionate maximum 50 de apartamente in blocurile construite de firma botosaneana Victor Construct. Din cauza presiunilor venite din partea bacauanilor, dar si a unor apropiati, administratia Stavarache a incercat sa le dea o speranta (desarta) privind posibilitatea construirii unor apartamente, cu bani din vanzarea locuintelor sociale. Edilul, dar si subordonatii din administratie au atribuit in ultimii ani apartamente sociale unor medici, juristi, avocati si politisti, persoane bine remunerate in sectoarele in care activeaza. In acelasi timp, adevaratele cazuri sociale au fost trecute la index, iar persoanele defavorizate au sfarsit aruncate in strada din asa-zisele locuinte sociale.
Niciun leu pentru casele tinerilor bacauani
In evidentele Primariei Bacau sunt aprobate 3554 de dosare pentru ANL si 510 pentru locuinte sociale. Numarul acestora ar fi fost mai mare, dar mii de cereri au fost respinse. In unele cazuri, bacauanii cu dosare vechi si-au cumparat apartamente, renuntand sa-si mai puna sperante in promisiunile facute de conducerea municipalitatii. In ultima sedinta a Consiliului Local, in care s-a aprobat bugetul pe 2010, edilul a fost aspru criticat de consilieri pentru ca nu a alocat niciun leu pentru constructia de noi locuinte. aNu mi se pare normal sa nu fie alocati bani pentru locuintele tinerilor. Vad ca s-au dat 24 de milioane de lei pentru lucrarile de la spital, dar si pentru alte ambitii ale primarului. De ce nu s-au dat bani pentru locuinte?”, a intrebat consilierul Ioan Chiriac. Raspunsul primarului a provocat stupoare. Stavarache a deformat voit realitatea pentru a evita un deficit de imagine. aIn acest an vom construi 125 de apartamente ANL pentru tineri si 45 de locuinte pentru cadrele medicale ce vor lucra la Spitalul Municipal Bacau. In total sunt 170 de locuinte pentru tineri”, a afirmat primarul bacauan.
50 de apartamente si nu 170
Spusele primarului sunt contrazise de realitatea din teren, dar si de Cristina Bardasu, seful interimar al Serviciului de Administrare a Fondului Locativ din Primaria Bacau. In cartierul Bucegi se afla in derulare un proiect al Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) privind construirea a cinci blocuri de cate 25 de apartamente fiecare. „Este posibil ca in ultimul trimestru al acestui an sa fie date in folosinta 50 de apartamente in cartierul Bucegi. Speram sa fie respectat termenul lucrarii”, a spus Bardasu. Totusi, cei mai bine pozitionati 50 de bacauani in listele primariei ar mai putea astepta pana in 2011. Si in trecut, administratia locala a intampinat dificultati in a respecta termenele, iar apartamentele ala cheie” au fost date fara utilitati. „Stiu ca in acest an ar putea sa fie date la cheie 50 de apartamente ANL. Primaria, biroul de investitii, trebuie sa se miste repede si sa aloce bani pentru racordarea la utilitati”, a declarat Gheorghe Muntianu, fostul sef al Serviciului de Administrare a Fondului Locativ.
Dedicatie pentru saracii cu bani
Edilul a mai apelat la o smecherie, care ar putea insa sa afecteze serios bugetul municipiului. Acesta a declarat ca vrea sa subventioneze dobanda la creditul ipotecar al bacauanilor cu locuinte sociale sau sa garanteze creditul pentru apartamentele noi, din bugetul local. O alta propunere a edilului este aceea ca bacauanii care au prins un apartament social de la primarie sa-l poata cumpara. „Vom face o analiza a gradului de indatorare a municipiului Bacau, astfel incat sa putem deveni garanti pentru cei care isi construiesc o casa. Putem gasi un teren si sa construim un cartier pentru tinerii care doresc o casa prin programul „Prima Casaa si sa subventionam dobanda la credit. Tanarul care intra in acest program sa plateasca zero dobanda”, a promis primarul. Sub conducerea lui Stavarache, Primaria Bacau s-a indatorat la banci pentru urmatorii 17 ani. Dezvoltarea Bacaului va fi afectata in urmatoarele doua decenii, deoarece, in fiecare an vor trebui platite catre banci rate de 4 milioane de euro si dobanzi impovaratoare.
Blocurile ANL, un compromis dureros pentru bacauani
Blocurile din cartierul Bucegi sunt ridicate de constructorul botosanean Victor Construct, care a castigat licitatia de la ANL. Pentru construirea celor cinci imobile (125 de apartamente) firma din Botosani va primi 12,5 milioane de lei. Licitatia care a avut loc la Bucuresti a ridicat mari semne de intrebare constructorilor. Conextrust-Rustrans, Conbac si Rombet au fost descalificate aproape fara motiv la licitatie. Potrivit unor surse din cadrul ANL Bucuresti, Bacaul a primit sansa construirii a 125 de apartamente, cu conditia ca reprezentantii ANL sa-si aleaga constructorul. Oamenii de afaceri din constructii s-au aratat revoltati de situatie: „Nici macar nu au vrut sa deschida oferta, pe motiv ca scrisoarea de garantie era pe Rustrans si nu pe Conextrust. In oferta era inclusiv acordul notarial intre cele doua firme”, a declarat, la acea data, Viorel Rusu, patron al Conextrust-Rustrans.
In timp ce administratia Stavarache este preocupata doar de „saracii cu bani”, apropiati intereselor proprii, oamenii cu adevarat saraci sunt aruncati in strada. Este si cazul familiei Calin care locuieste pe strada Bicaz, numarul 164. Primaria Bacau, impreuna cu executorul judecatoresc si organele de politie au pus presiune pe Ioan si Petronela Calin, in incercareaa de a-i scoate in strada din apartamentul municipalitatii. Familia are sapte copii. Doi dintre acestia sunt bolnavi de TBC, iar veniturile familiei se ridica la doar 810 lei (aproape 100 de lei/lunar pe membru de familie). In urma cu cinci ani, primaria i-a scos dintr-o baraca si i-a mutat intr-un apartament insalubru, plin de igrasie si fara utilitati. In acelasi timp, la primirea apartamentului le-a lasat si datoriile fostului chirias (peste 46 de milioane de lei), plus o chirie lunara de 1,6 milioane de lei vechi. Primaria a incercat sa-i scoata in strada cand temperaturile erau de -10 grade Celsius. „As vrea sa-l dau in judecata pe Romeo Stavarache pentru ca si-a batut joc de noi. Mi-a imbolnavit copiii. Dar si pentru judecata ne trebuie bani”, a spus Petronela Calin. Pentru a evita scandalul, reprezentantii municipalitatii au luat decizia sa amane data de evacuare din locuinta a cazurilor sociale. Raspunsul Primariei Bacau a fost pe masura: „Procesul de evacuare este sistat in momentul de fata, o cauza fiind conditiile meteorologice, dar debitorul trebuie sa stie foarte clar ca nu este exonerat de plata datoriilor”, a declarat Ionut Tomescu, purtator de cuvant al Primariei Bacau.
Cazuri sociale apropiate primarului
Primarul Stavarache a schimbat semnificatia termenului social. Practica edilului bacauan nu a produs efecte in DEX (Dictionarul Explicativ), ci doar la atribuirea apartamentelor sociale. Ziarul Desteptarea a relatat despre mai multe asa-zise cazuri sociale din municipiu, directori (liberali) de licee, politisti sau medici apropiati partidului si lui Romeo Stavarache, care s-au ales cu apartamente si garsoniere. Ioan Balcan, directorul Colegiului „Mangeron” a primit un apartament luxos pe strada Tipografilor. Directorul Balcan, apropiat al primarului Stavarache (l-a urmat prin PUR si acum in PNL), este un adevarat caz „social” cu venituri frumoase, o masina Kia noua s.a. Un alt caz „social” este acela al politistului de la Pasapoarte, Gabriel Manea, fiul Mioarei Manea, fost conducator al Directiei Juridice a Institutiei Prefectului, apropiata cercurilor liberale. Cei din primarie au considerat ca politistul, care detine o masina Skoda, este caz social, desi sotia sa este medic stomatolog si detine in proprietate doua cabinete de specialitate. Cu apartamente de la municipalitatee s-au ales si alti angajati ai primariei, medici sau avocati.