Miercuri, 15 noiembrie, Holzindustrie Schweighofer Baco, fabrica operata de Grupul Schweighofer în orasul Comanesti, judetul Bacau, a primit vizita unui grup de diplomati si reprezentanti de rang înalt care au vizitat orasul ca parte a programului „Romanian Investment Zoom“ de promovare a posibilitatilor de investitii si a parteneriatelor internationale în judetul Bacau.
Delegatia a fost compusa din E.S. Domnul Andrei M. Grinkevich, Ambasadorul Republicii Belarus, Milan Peprnik, Ministru-Consilier, Ambasada Republicii Cehe, Andreea Liana Blendea, Sectia Comerciala, Ambasada Republicii Argentina, Barbu Mihaescu, Camera de Comert Româno-Elvetiana si Valentin Preda, Bursa Româna de Afaceri, însotiti de Adriana Radu (Avangarde Group, organizatorii programului).
Potrivit comunicatului transmis de Stefan Ionescu, Public Relations Holzindustrie Schweighofer BACO SRL, oficialitatile au vizitat si orasul Comanesti:
„Ca parte a vizitei, oaspetii au avut ocazia sa afle despre radacinile puternice ale companiei în comunitatea de pe Trotus, vizibile în implicarea Grupului Schweighofer în actiuni cu puternic impact social. O impresie puternica a lasat Spitalul Orasenesc „Dr. Ioan Lascar”, care a fost renovat cu sprijinul Grupului Schweighofer în 2010-2011 si astazi renaste ca o unitate moderna de îngrijire medicala pentru aproape 80.000 de rezidenti din zona orasului Comanesti.
„Ajutorul primit de la companie a fost esential, spitalul era amenintat cu închiderea definitiva,” a povestit dl. Viorel Miron, Primarul Orasului Comanesti. „Implicarea Holzindustrie Schweighofer în comunitate este exemplara. Ne-au sprijinit la reabilitarea scolilor, gradinitelor, cresei, altor institutii de învatamânt. Un lucru putin cunoscut este ca ne-au fost alaturi în campaniile de reîmpadurire a versantilor din zona pe care le-am desfasurat acum câtiva ani. Desi Holzindustrie Schweighofer nu a taiat niciodata copaci, cum cred oamenii, la Baco nici macar nu se prelucreaza bustean”, a mai adaugat dl. Miron.
Pe platforma fabricii, dupa o scurta prezentare a profilului Grupului Schweighofer, delegatia a vizitat zonele de productie si a putut vedea tehnologia de ultima generatie, conditiile excelente de lucru si modul în care procesele tehnologice utilizate aduc laolalta materii prime din diferite parti ale Europei pentru a crea produse cu înalta valoare adaugata pentru pietele românesti si internationale. Vizitatorii au apreciat de asemenea initiativele companiei pentru sustenabilitate si transparenta, precum proiectul Padurea de Mâine si implementarea sistemului Timflow pentru trasabilitatea lemnului.
„Suntem mândri sa fim cetateni ai Comanestiului si parteneri ai autoritatilor locale”, a declarat Alexandru Agache, directorul Holzindustrie Schweighofer Baco. „Suntem cel mai mare angajator din regiune si de aceea ne luam în serios responsabilitatea fata de comunitate si ne straduim sa îmbunatatim conditiile sociale si economice ale zonei. Fundamentul activitatii noastre de fiecare zi si cheia succesului nostru comun sunt parteneriatele solide, care traverseaza granitele si conecteaza companii si comunitati”, a mai adaugat Alexandru Agache.
Parte din Grupul Schweighofer din 2010, unitatea de productie din Comanesti a devenit, dupa investitii succesive în tehnologie si dezvoltarea profesionala a angajatilor sai, cea mai mare fabrica de panel din întreaga lume instalata într-o singura locatie. Fabrica numara astazi aproape 750 de angajati si are o capacitate de productie de 145.000 m3 de panel si panouri de cofraj anual. Produsele sale sunt exportate în peste 40 de tari din întreaga lume.
Mai multe informatii
Noile masuri Holzindustrie Schweighofer pentru o industrie sustenabila a lemnului
• Padurea de Mâine – 1 milion de puieti vor fi plantati pe terenuri cu dificultati de regenerare
În parteneriat cu Asociatia Administratorilor de Paduri si Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava am lansat un proiect multianual pentru reîmpadurirea suprafetelor degradate. Mai multe informatii: www.padureademaine.ro
• Monitorizare prin GPS – transparenta în lantul de aprovizionare
Holzindustrie Schweighofer a implementat în România un sistem de monitorizare prin GPS (Timflow). Sistemul depaseste cu mult toate cerintele legale. Toate camioanele care livreaza bustean la fabricile de cherestea ale companiei sunt echipate cu un dispozitiv GPS care demonstreaza locul exact de încarcare a bustenilor. Datele sunt accesibile publicului pe www.timflow.com
• O mai buna consultare cu partile interesate
Pe parcursul ultimilor doi ani, Holzindustrie Schweighofer a îmbunatatit si a intensificat dialogul cu toate partile interesate. Compania si-a asumat un dialog deschis si transparent cu ONG-urile si societatea civila. Avem acelasi obiectiv: asigurarea sustenabilitatii în industria de prelucrare a lemnului.
• Audit cuprinzator realizat de renumitul grup Indufor
În ianuarie 2016, Holzindustrie Schweighofer a analizat procesele sale interne în profunzime. Firma de consultanta finlandeza Indufor a examinat toate procesele, precum si lantul de aprovizionare si toate fabricile din România. Concluzia raportului: sistemul de due diligence al Holzindustrie Schweighofer depaseste cu mult reglementarile în vigoare si e în perfecta conformitate cu standardele stabilite de Regulamentul Uniunii Europene privind lemnul (EUTR).
• Holzindustrie Schweighofer sustine introducerea standardelor FSC® în România prin plata unui bonus de 10 RON/m3 pentru bustenii certificati FSC®
Pentru a asigura un lant de aprovizionare durabil în România, care sa îndeplineasca standardele înalte ale FSC®, Holzindustrie Schweighofer plateste furnizorilor sai un bonus pentru bustenii certificati FSC®. Din 2012, Holzindustrie Schweighofer a platit un total de 5,65 milioane RON (€1,25 milioane) pentru acest bonus FSC®.
• Controale stricte pentru zone cu risc
Holzindustrie Schweighofer a dezvoltat un sistem pentru minimizarea riscurilor, sistem bazat pe harti ale Asociatiei pentru Certificare Forestiera, care identifica zone de risc pentru taieri ilegale. În cazul în care Holzindustrie Schweighofer cumpara lemn din aceste zone sau din depozitele situate în imediata apropiere a parcurilor nationale sau a padurilor virgine, angajatii nostri verifica documentele necesare recoltarii legale a lemnului (actul de punere în valoare, amenajamentul silvic) cu atentie maxima.
• Echipa de conformitate consolidata
Un proces riguros de due diligence necesita un numar adecvat de experti bine instruiti. Recent, Holzindustrie Schweighofer si-a dublat echipa de certificare si conformitate, ajungând la 16 experti care lucreaza pentru companie.
• Renuntarea la furnizorii care nu respecta politica de achizitii a Holzindustrie Schweighofer
În cazul în care furnizorii nu respecta politica de achizitii a companiei, acestia sunt exclusi din lantul de aprovizionare.
• Holzindustrie Schweighofer nu accepta lemn provenit din parcurile nationale
Holzindustrie Schweighofer a implementat în România politica „Zero transporturi din parcurile nationale”, desi legislatia permite recoltarea lemnului din zonele tampon ale parcurilor nationale.
• Training de conformitate si anti-coruptie
Pentru angajati, în special pentru cei care se ocupa de achizitii, Holzindustrie Schweighofer organizeaza în mod regulat training-uri de conformitate si anticoruptie.
• schweighofer-initiative.org
Holzindustrie Schweighofer este angajat într-un dialog public transparent si deschis. Site-ul web www.schweighofer-initiative.org este parte a contributiei companiei la acest demers si prezinta eforturile de a îmbunatati dialogul deschis pe teme de sustenabilitate în industria lemnului.
Despre Grupul Schweighofer
Grupul Schweighofer îsi are originile într-o afacere de familie austriaca, cu peste 400 de ani de experienta în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activitati si în productia de energie din surse regenerabile, silvicultura si afaceri imobiliare. Divizia industriala a Grupului Schweighofer opereaza în România trei fabrici de cherestea si doua fabrici de productie a panourilor din lemn si o fabrica de cherestea în Germania. Grupul este lider în industria europeana a prelucrarii lemnului, având în acest moment aproximativ 3.500 de angajati. Holzindustrie Schweighofer exporta produsele sale în peste 70 de tari din întreaga lume“, se precizeaza in comunicatul Holzindustrie Schweighofer .