Dezvelire de bust si sarbatoare la Liceul „Andrei Vartic“ din Ialoveni, la 65 de ani de la nasterea marelui om de cultura al Basarabiei (foto)

Marea personalitate a remarcabilului om de cultura, fizician, regizor si politician care a fost Andrei Vartic abia incepe sa fie cunoscuta, Andrei Vartic in tinerete (2)au afirmat cei care l-au cunoscut, in cadrul unui eveniment organizat la liceul din orasul Ialoveni, care ii poarta numele. Pe 21 octombrie s-au implinit 65 de ani de la nasterea lui Andrei Vartic, nascut in Danceni, raionul Ialoveni din Republica Moldova si care s-a stins, in urma cu patru ani, pe 2 iunie 2009.

Scriitori, editori, profesori universitari si oameni politici au participat la evenimentul dezvelirii bustului lui Andrei Vartic, la intrarea in liceul din centrul orasului Ialoveni. Au fost lansate doua carti noi, scoase anul acesta la Editura Vicovia din Bacau. Alaturi de sotie, Nina si de cei doi copii, Ion si Ilinca, au fost prezenti Ion Ungureanu, fost ministru al Culturii in Republica Moldova, Alexe Rau, directorul Bibliotecii Nationale a Moldovei, profesorul universitar Vasile Soimaru, Viorel Cucu, directorul Editurii Vicovia, Ion Iovcev, directorul Liceului Lucian Blaga din Tiraspol, Andrei Vartic-aniversare 65 de ani (2)scriitorii Nicolae Rusu si Lidia Grosu, profesorii si elevii Liceului Andrei Vartic, Trupa Haiducii din Coastesti Ialoveni s.a.

Timp de peste trei ore viata si opera lui Andrei Vartic au fost redescoperite in fata elevilor liceului din Ialoveni. A editat peste 20 de carti, in domeniul istoriei, fizicii, arheologiei, al dacologiei, paleoinformaticii s.a. La editura bacauana Vicovia au fost fost deja scoase, in tiraje importante cateva dintre lucrarile de referinta ale scriitorului basarabean: „Magistralele tehnologice ale civilizatiei dacice“, „Ospetele Nemuririi“,„Drumul spre Kogaionon“, „Basarabia, rana de la hotarul de Est, „Codul de la Voronet“, „Timpul lui Eminescu“ s.a.

Andrei Vartic-aniversare 65 de ani (4)Andrei Vartic a creat enorm, in diferite domenii, chiar daca s-a stins din viata devreme. A fost director al Teatrului Poetic, unde a montat peste 50 de spectacole. A fost deputat in primul Parlament al Republicii Moldova, dupa obtinerea independentei iar ulterior a luptat in plan politic de partea unionistilor, in cadrul Forumului Democrat al Romanilor din Republica Moldova.

HaiduciiBustul pus la intrarea in Liceul Andrei Vartic a fost realizat de valorosul sculptor Ion Zderciuc, acelasi care a realizat si opera de arta, tot un bust, care se afla la mormantul scriitorului, in Chisinau.

Intreg evenimentul s-a incheiat dupa un frumos moment artistic sustinut de elevi ai liceului din Ialoveni, dar si de trupa de teatru condusa de Nina Vartic, cadru universitar la Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau. Formatia Haiducii din Ialoveni, prieteni vechi ai lui Andrei Vartic au cantat si de aceasta data, cu mare intensitate, cantece din folclorul romanesc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com