In Hotararea nr. 28 din 29.01.2010 sunt precizate categoriile de persoane care „beneficiaza“ de astfel de stimulente. Prin HCL amintita sunt abogate prevederile HCL nr. 47 din 2009, unde erau stipulate alte categorii de persoane beneficiare ale acestor drepturi salariale, desi legislatia fiscala a ramas nemodificata. Stimulentele cu care s-au procopsit oamenii din anturajul primarului variaza intre 600 si 1200 lei.
Angajatii primariei s-au dovedit a fi prudenti si suspiciosi. Desi toti stiu ca se dau suplimente financiare si altor categorii care nu ar avea acest drept, conform legislatiei fiscale, ei stiu ca pot sa-si piarda locul de munca daca vorbesc prea mult. “S-au facut niste liste, care sunt in primarie. Nu o sa vi le dea nimeni!”, ne-a avertizat un salariat. “In primarie se intampla ceva ilegal. Actele care ar trebui sa fie semnate de angajatii de la Taxe si Impozite, citatii, adrese sau somatii de plata sunt semnate de oamenii din aparatul de specialitate al primarului. La sfarsitul lunii, acesti angajati primesc in plic suplimente de 6 sau chiar 10 milioane de lei, pentru contributia lor la colectarea de taxe si impozite, desi nu au nicio treaba cu asa ceva”, a dezvaluit un angajat al primariei, care a tinut sa-si pastreze anonimatul, din motive lesne de inteles. Angajatii de la Directia Taxe si Impozite Locale din cadrul Primariei Bacau ne-au confirmat insa obiceiul incetatenit in municipalitate. “Asa este. Primarul a vrut sa-si premieze subordonatii directi. Listele cu beneficiari sunt secrete. Au dat o hotarare de Consiliu Local in care au extins categoriile de angajati care primesc aceste suplimente. S-au cheltuit foarte multi bani”, a declarat o salariata de la ghiseul taxelor si impozitelor locale.
Milioane pentru aparatul de specialitate
Administratia Stavarache s-a plans, la inceputul anului 2009, de diminuarea salariilor, urmare a masurilor impuse de Guvernul Boc. Practic, subordonatii primarului, sefi ai directiilor primariei, care realizau venituri intre 50 si 90 de milioane de lei si-au vazut injumatatite veniturile. Edilii au gasit insa o modalitate, imorala si la limita legii, pentru acordarea de suplimente, din banii incasati de la contribuabili, din taxele si impozitele locale si din incasarea altor datorii. 15 la suta din aceste sume formeaza “Fondul de Stimulente”, care este impartit lunar, conform HCL 28/2010.
La inceputul acestui an a fost anulata HCL 47/2009, privind Regulamentul de acordare a suplimentelor si persoanele indreptatite sa ia suplimenele, care pot ajunge la cuantumul de doua salarii minime pe economie. Conform vechii hotarari, 47/2009, “este indreptatit sa primeasca stimulente personalul incadrat in compartimentele care isi desfasoara activitatea de stabilire, constatare, impunere, urmarire si executare silita, inspectie fiscala si incasare de impozite si taxe locale, precum si a altor venituri la bugetul local. Vor fi asimilatI personalului indreptatit sa primeasca stimulentele informaticienii, care administreaza baza de date, consilierii juridici care au activitate pe fiscalitate”.
Doar 67 de beneficiari de drept
Marius Slatinaru, loctiitorul lui Bogdan Nestian la conducerea DTIL, a explicat ca raspunsurile le putem obtine de la purtatorul de cuvant al primariei. “Nu va pot spune prea multe. Acele liste nu sunt la mine. Directia de Taxe si Impozite Locale are 67 de salariati, care beneficiaza de aceste drepturi, in baza articolului 227 din OG 92/2003”, a precizat Slatinaru.
Camera de Conturi, verificari doar in 2011
Legislatia ii leaga de maini si de picioare pe inspectorii Curtii de Conturi, care realizeaza controale doar in functie de programul stabilit la nivel central, nu si in urma sesizarilor. Tot Curtea de Conturi a bagat Primaria Bacau in instanta, pentru alte drepturi salariale necuvenite acordate in cursul anului 2007. Procesul se afla acum la Tribunalul Bacau, sectia Contencios Administrativ si Fiscal. “Noi nu putem verifica acum modul in care s-au acordat aceste stimulente. Avem un program de control aprobat de plenul Curtii de Conturi de la Bucuresti. In luna octombrie vom verifica Primaria Bacau pentru anul 2009. Abia la anul vom lua la verificat aceste stimulente”, a declarat Costel Gherasim, directorul Curtii de Conturi Bacau.
Autonomia locala, gaura de scurgere a banului public
Mircea Muntean, seful Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Bacau, este de parere ca aceste stimulente fac parte “din bucataria proprie a fiecarei primarii”, tot in baza autonomiei locale, consfintita prin Legea 215/2001. “Angajatii de la Finante primesc aceste drepturi in baza unui ordin al Ministerului Finantelor. Unitatile administrative isi au propriul regulament, au buget propriu, sunt autonome”, ne-a declarat Muntean.
Potrivit HCL 28, “beneficiaza de stimulente, in baza regulamentului, personalul cu functie de executie si de conducere, implicat direct sau indirect, din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Bacau, cu atributii in activiatea de administrare si recuperare a crentelor bugetului local, respectiv in stabilirea, constatara, comunicarea, transmiterea, impunerea, urmarirea si executarea silita, control inspectie fiscala si incasare a impozitelor si taxelor locale, a amenzilor sI a altor venituri ale bugetului local, inregistrarea contabila a veniturilor, la recuperarea sumelor incasate in cadrul procedurii insoventei prin competenta de a verifica, aviza si contrasemna din punct de vedere a legalitatii,…cei care asigura gestionarea programelor informatice si a bazelor de date privind transmiterea datelor de inregistrare a bunurilor imobile supuse impozitarii si personalul care realizeaza gestionarea hotararilor adoptate de consiliul local si a dispozitiilor emise de primar, denumite generic structuri “.