Declaratii luate sub presiune, prin amenintari si indimidare, in dosarul de trafic de persoane „Vivian Oancea“

Cetatenii din Bangladesh, despre care DIICOT sustine ca au fost traficati de omul de afaceri Vivian Oancea, au transmis o declaratie în care Michael si Vivian Oanceaafirma ca procurorii bacauani au luat declaratiile prin presiuni si intimidari. Tribunalul Bacau l-a condamnat anul trecut pe Vivian Oancea la sapte ani de închisoare iar pe fiul sau, Michael (23 de ani) la trei ani de închisoare.

Dosarul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) în care omul de afaceri onestean Vivian Oancea este acuzat ca a tinut în sclavie  câtiva bengalezi este în impas dupa declaratiile transmise de acestia.

MD Enayet Hossain, Delwar Hossin si Mohammad Remon-Hassan au transmis o declaratie autentificata în care afirma ca oamenii Legii din Bacau le-au luat declaratiile din dosar: „cu exercitarea asupra noastra de presiuni psihologice, intimidare si sub amenintare, în cadrul anchetei efectuata de organele de cercetare“.

Declaratii cetateni BangladeshMai mult, Vivian Oancea afirma ca i s-a incalcat dreptul la aparare iar cetatenii din Bangladesh nici macar nu au fost audiati. Dupa ce organele de ancheta le-au smuls declaratiile, acestia au fost repatriati, fara sa-si poata spune punctul de vedere in fata judecatorilor.

Acesta este si unul dintre motivele pentru care Curtea de Apel Bacau, pe 12 noiembrie, a desfiintat în totalitate sentinta Tribunalului Bacau, care la sfârsitul anului trecut l-a condamnat pe Vivian Oancea la sapte ani de închisoare iar pe fiul acestuia, pentru ca a transportat bengalezii cu masina, la trei ani de închisoare. Declaratia celor trei persoane din Bangladesh are un plus de credibilitate: daca s-ar fi mentinut decizia Tribunalului Bacau, ei ar fi avut de câstigat o parte din cei 87 de mii de euro, daune materiale stabilite de magistrati. „Au fost oameni onesti si au trimis aceste declaratii. Si eu si fiul meu nu avem nicio vina. Întreg dosarul este o înscenare. Au fost santajati, mai ales ca le expirase timpul de sedere în România si au scris ce le-au dictat anchetatorii“, afirma Vivian Oancea.

 

Oancea, un apropiat al ambasadelor, cunoscator a 9 limbi straine

 

Vivian Oancea are relatii foarte strânse, dupa cum singur recunoaste, cu ambasadorii mai multor declaratii Bangladeshstate la Bucuresti, dar si cu înalti diplomati, în marea majoritate din Asia. Omul de afaceri onestean Vivian Oancea spune ca este total nevinovat! (1)a fost asociat într-o firma cu sotul ambasadoarei Malaeziei la Bucuresti, Jamaludin Bin Hasan. Totodata  are o buna relatie cu oameni de afaceri din China, care ar fi vrut, spune Oancea, sa cumpere Fabrica Letea din Bacau, la un pret corect. „Mi se trage de la Adrian Videanu, care vroia sa ia Letea cu 300 de mii de euro. Eu am venit cu niste investitori, care ar fi dat, acum patru ani, 25 de milioane de euro. S-a dorit scoaterea mea din schema“, a mai spus omul de afaceri.

Vivian Oancea vrea sa puna pe picioare în toata tara 600 de ciupercarii, cu bani de la Banca de Dezvoltare a Chinei. „Acum sunt implicat într-un proiect major, de sprijinire a agricultorilor din România, desfasurat cu sprijinul Bancii de Dezvoltare a Chinei“, a mai spus Oancea.

 

Acuzat de procurori ca a pus la munca, fara forme legale, cinci bengalezi

 

În dosarul procurorilor DIICOT se mentioneaza faptul ca Oancea, care detine mai multe afaceri în Vivian Oancea spune ca este total nevinovat! (3)Onesti, i-ar fi pus la munca pe cetatenii din Bangladesh, fara forme legale, la o ciupercarie. Motivul venirii în România a acestora a fost acela de a achizitiona tevi de sonda si sulf. Între timp ei au fost înregistrati la Oficiul Român de Imigrari din Bacau si chiar aveau un ordin de parasire a teritoriului. „Dumitru Tambris, seful Oficiului, a dat declaratie în favoarea mea în care spune ca nu am nicio vina“, a mai spus, în încheiere Oancea.

Vivian Oancea, Bartolomeu savoiuProcesul se va rejudeca la Tribunalul Bacau. Cei doi inculpati au facut cerere de stramutare, la o alta instanta din tara, pentru analizarea obiectiva a datelor din dosar.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com