De ce sa stam în casa de Paste!?Suntem în plina pandemie de COVID-19, care a cuprins toate continentele locuite, peste 200 de tari si care a facut deja peste 120 de mii de victime. În România, numarul mortilor este de peste 350, cu mult sub media altor tari, care nu au luat masura distantarii sociale. Ca noul coronavirus ucide, e cert, o arata toate datele, mortalitatea este de 10 ori mai mare decât la gripa porcina, afirma un studiu recent al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Mai mult, COVID-19 este comparat cu ”gripa spaniola” din 1918-1919, care a produs peste 50 de milioane de victime.
Interdictia de a lua ”lumina” de Înviere este pentru multi crestini motiv de angoasa, pentru ca în acest an ”sar” peste obisnuinta de a se deplasa la biserica si de a-si aprinde lumânarea de la alt credincios sau direct de la preot. Învierea are semnificatii mult mai profunde, este strâns legata de moarte, de crucificarea Mântuitorului, care potrivit credintei crestine este Fiul lui Dumnezeu, intrupat în om, care a murit in chinuri pentru pacatele noastre, ale lumii.
Pandemia care a cuprins lumea secolului 21, care se confrunta practic cu prima criza mondiala, cu efecte economice dar si sociale asemanatoare cu cele produse de un razboi mondial, este si un prilej de reflexie iar acum în perioada Învierii, un prilej de smerenie, de penitenta.
Cel credincios va trece peste încalcarea acestui obicei al primirii luminii, prin rugaciune si pocainta si poate va gasi sensuri noi, superioare, ale credintei. Pentru omul de formare stiintifica, lucrurile sunt mai clare. Distantarea sociala este singura solutie pentru a stopa sau de a incetini ritmul raspândirii COVID-19. A fost si în timpul ”gripei spaniole” de acum un secol este si acum si oricând omenirea se lupta cu un astfel pericol.
Pandemia care a cuprins lumea este prilejul unei mari schimbari de atitudine si de obisnuinte, este momentul în care trebuie sa ne echilibram lumea interioara, cu cea exterioara.
Anul 2020 a inceput cu un sir de dezastre naturale, determinate si de dezechilibrele majore create de om, prin poluare si industrializarea fara bariere ecologice. Incendii, topirea ghetarilor, aparitia unor virusi de necontrolat sunt premise pentru o criza majora economica si sociala, vectori pentru o lume noua, schimbata din temelii. Si schimbarea ea incepe din interior, prin schimbarea obisnuintelor.
De ce trebuie sa stam acasa de Paste? Lumanarea aprinsa în strada sau în biserica difera cu ceva, atunci cand avem credinta in minunea Invierii, cu lumanarea aprinsa in siguranta, in casa?
Pentru calugarul cu chilia în stânca de acum 100 de ani nici nu se punea problema de a primi lumina adusa cu avionul de la Ierusalim, plimbata spectaculos de mari ierarhi în limuzine în toata tara.
Pentru monahul cu adevarat credincios, lumina pe care si-o aprindea în odaie era cu adevarat Lumina Vietii si a Învierii lui Hristos, care a înfrânt moartea, pentru o lume mai buna, pentru cei drepti si pentru viata vesnica de Apoi.
Anul acesta, marcat de suferinta si de izolare, in era digitalizarii si a informatiei, s-ar putea inlocui traditionala chemare a preotilor „Veniti de luati Lumina!” cu chemarea „Lumina vine de la Ierusalim, direct în casa ta!”. Credinta muta munti, asa ca nu ar trebui sa fie pentru nimeni o problema ca lumanarea se va aprinde in izolare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *